Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem.

Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej.

Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia

Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych.

Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii.

Zobacz także:

Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie.

Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie.

Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie

Składniki

  • 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem)
  • 3 pomarańcze
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 20 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści.
  2. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a w tym czasie obierzcie cienko jedną pomarańczę. Nie powinna mieć zarówno skórki, jak i albedo (białej mięsistej części, która nadałaby nalewce gorzkiego posmaku).
  3. Drugą pomarańczę pokrójcie na kilka plastrów. Z pozostałych wyciśnijcie sok.
  4. Sok i skórki połączcie z ostudzonym syropem, dolejcie alkohol i dokładnie wymieszajcie.
  5. Tak przygotowaną nalewkę zostawicie pod przykryciem lub w zamkniętym słoiku, na minimum dobę. Po tym czasie wyciśnijcie z plasterków sok i przelejcie nalewkę przez sito. Na koniec zlejcie ją do wyparzonych butelek.
  6. Pomarańczówka jest najlepsza po 2 tygodniach, można ja przechowywać w suchym miejscu nawet do kilku miesięcy.

Źródło: burczymiwbrzuchu.pl, mojedrinki.pl