dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy

Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...

Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej.

Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy.

Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie

Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną, pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem, ale również smalcem oraz słoniną.

Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad.

Jedz produkty roślinne

Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też złagodzą jej objawy.

Nie ograniczaj nabiału

Eksperci zalecają również spożywanie dużych ilości nabiału – ulubionych serów i przede wszystkim twarogu. Jedzenie tych produktów sprawi, że od razu poczujesz różnicę, nie tylko jeśli chodzi o objawy dny.

Pij dużo wody

Codziennie wypijaj przynajmniej dwa litry płynów. Najlepsza będzie woda, ale jeśli za nią nie przepadasz, możesz również pić niesłodzone soki lub herbatę. Ten zabieg pomoże twoim nerkom wypłukiwać kwas moczowy z organizmu.

Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego
Unsplash/@vincent_keiman_nl
Newsy
Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego
Lekarze po majówce przeżywają prawdziwe oblężenie. Wiele osób zgłasza się z objawami napuchniętych stawów, które uniemożliwiają im chodzenie i poruszanie się. Sprawdźcie, co się stało.

To problem, który dotyka naprawdę wielu osób w majówkę lub ogólnie w sezonie grillowym. Przypadłość może dotknąć dosłownie każdego! Scenariusz najczęściej wygląda następująco. Typowy przypadek choroby grillowej Pierwsze spotkanie ze znajomymi po długiej przerwie. Otwarcie sezonu grillowego. Wszyscy są spragnieni rozmów, pysznych potraw z grilla i piwa otwieranego na świeżym powietrzu ze znajomymi. Trudno czasem wtedy zachować umiar. Pewien mężczyzna objada się karkówką i kiełbasą, w międzyczasie popija też schłodzone piwo. Jest już najedzony, ale wciska jeszcze szaszłyka , marynowany boczek i kaszankę. Na warzywa nie ma już w żołądku miejsca. Wie, że nie jest to zdrowy posiłek, ale stwierdza, że to specjalna okazja, a zdrowo zje jutro. Niestety, rano czeka go przykra niespodzianka… Budzi się z ogromnym bólem w kostce i kolanie. Nie może postawić nogi na podłodze. Co się stało? Choroba grillowa – dna moczanowa Chodzi o atak dny moczanowej . Dna moczanowa to choroba, która polega na zwiększonym stężeniu kwasu moczowego we krwi. Objawia się nagłymi napadami najczęściej odczuwanymi właśnie jako puchniecie i ogromny ból stawów. Najczęściej dotyka to kostek, stawów kolanowych, ale może pojawiać się też w łokciach lub karku. Dotknięty staw jest czerwony, gorący i niesamowicie boli. To skutek wytrącających się kryształków kwasu moczowego. Jedną z głównych przyczyn takiej sytuacji jest nieprawidłowa dieta bogata w puruny. Tłuste mięsa to ogromne bomby purynowe, które mogą wyzwolić atak dny moczanowej. Grill i jedzenie wielu potraw to czynnik wyzwalający atak dny moczanowej. Czy może was dotknąć dna mocznanowa? Żeby sprawdzić, czy jesteście zagrożeni atakiem dny moczanowej możecie zrobić badanie poziomu kwasu moczowego we krwi....

Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne
Dieta to słowo klucz w przypadku walki z dną moczanową. Oprócz wycofania ze swojego jadłospisu szeregu produktów, chorujący na artretyzm mogą wzbogacić swoje menu zdrowymi koktajlami na ból i stany zapalne.

Dna moczanowa, czyli podagra albo artretyzm, to niestety schorzenie dobrze znane wielu Polakom. Walka z bólem stawów nie jest prosta, ale można z nią wygrać. Orężem w batalii z chorobą może być oprócz leków także odpowiednia dieta, bogata w zdrowe koktajle. Czym jest dna moczanowa? Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu na specjalną zdrowotną mieszankę owocowo-warzywną na podagrę, w kilku zdaniach opiszemy wam, na czym polega dna moczanowa. Ta choroba to nic innego, jak bardzo niekorzystny dla człowieka wynik kwasu moczowego i jego soli w organizmie. Kiedy dochodzi do sytuacji, w której w organizmie jest za dużo kwasu moczowego, następuje odkładanie jego soli. Na przykład w okolicach dużego palca stopy. Stąd już krótka droga do potwornego bólu w stawach stopy i obrzęków. Kto znajduje się w grupie ryzyka zachorowania na artretyzm? Tego typu schorzenia są częste u osób prowadzących mało aktywny tryb życia i żywiących się w niezdrowy sposób. Duże ilości czerwonego mięsa , niezdrowe przekąski, nabiał, produkty mączne, alkohol, tłuszcze, słodkie, barwione napoje prowadzą do zakwaszenia organizmu i są często jednym z powodów wystąpienia nadmiaru kwasu moczowego w organizmie. Innym czynnikiem, który sprzyja pojawieniu się artretyzmu, jest złe nawadnianie organizmu . Jeżeli nie pijecie dziennie wystarczająco dużej ilości płynów, istnieje duża szansa, że nadmiar kwasu moczowego nie zostanie odprowadzony z organizmu.   Jednym z domowych sposobów na zwalczanie stanów zapalnych i na zapobiegnięcie krystalizacji kwasu moczowego w stawach jest picie zdrowych koktajli, takich choćby jak ten przedstawiony przez nas w poniższym przepisie. Pamiętajcie jednak, że domowe soki nie zastąpią właściwie postawionej diagnozy i porady lekarskiej....

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy
Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi
Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy? Powody bólu stawów Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.: Nadmiar aktywności fizycznej Nadwaga lub otyłość Choroby reumatyczne Choroby jelit Dna moczanowa Infekcje Choroba zwyrodnieniowa stawów Urazy mechaniczne Przepis na rosół kolagenowy Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach ! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu: Składniki: 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych 1 kilogram nóżek wieprzowych Pół kilo drobiowych podrobów 2 marchwie 2 pietruszki Pół selera 1 por 1 cytryna 2 cebule 1 liść kapusty Pieprz ziarnisty Liście laurowe Ziele angielskie Sól Przygotowanie: Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę...