dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy

Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...

Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020
Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej.

Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy.

Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie

Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną, pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem, ale również smalcem oraz słoniną.

Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek.

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad.

Jedz produkty roślinne

Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też złagodzą jej objawy.

Nie ograniczaj nabiału

Eksperci zalecają również spożywanie dużych ilości nabiału – ulubionych serów i przede wszystkim twarogu. Jedzenie tych produktów sprawi, że od razu poczujesz różnicę, nie tylko jeśli chodzi o objawy dny.

Pij dużo wody

Codziennie wypijaj przynajmniej dwa litry płynów. Najlepsza będzie woda, ale jeśli za nią nie przepadasz, możesz również pić niesłodzone soki lub herbatę. Ten zabieg pomoże twoim nerkom wypłukiwać kwas moczowy z organizmu.

Ewa Kasprzyk schudła
ons
Gwiazdy Ewa Kasprzyk zdradziła, jak udało jej się schudnąć. Nie uwierzycie, co włączyła do swojej diety!
Znana aktorka teatralna, telewizyjna i filmowa, Ewa Kasprzyk, już nieraz przechodziła na rozmaite diety. Ostatnia, którą przyszło jej testować, przyniosła oszałamiające efekty. W zaledwie trzy dni gwiazda schudła kilka kilogramów!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Ewa Kasprzyk zawsze prowadziła intensywny tryb życia. Jednak samo bieganie z planu na plan nigdy nie zapewniło jej idealnie szczupłej sylwetki. Kobieta już nieraz przechodziła na rozmaite diety. Zdarzało się, że po ich zastosowaniu pojawiał się efekt jo-jo. Raz chudła 5 kilogramów, za chwilę tyła kolejne 6 i tak bez końca.  Tym razem gwiazda postanowiła przejść na trzydniową dietę kefirową! Na pomysł nie wpadła jednak samodzielnie. Sposób zarekomendował jej trener personalny, który dzięki nabiałowi sam zgubił aż 6 kilogramów w ciągu 72 godzin!  Dieta kefirowa Dieta kefirowa nie należy do skomplikowanych. Wystarczy na okres od 3 do 5 dni odstawić wszystkie pokarmy i spożywać tylko i wyłącznie kefiry. W ciągu doby powinno się ich wypijać ok. 10. Sposób ten, mimo że oczyszcza ciało i umysł, jest również bardzo wyczerpujący dla organizmu. Jednak, czego się nie robi dla wspaniałej sylwetki! Jeśli jednak boisz się aż tak restrykcyjnych metod odchudzania, istnieje również drugi, choć mniej skuteczny, sposób na dietę kefirową. Zakłada on włączenie kefiru do każdego spożywanego w ciągu dnia posiłku. Oczywiście zakładając, że serwowane dania będą stosunkowo niskokaloryczne i właściwie zbilansowane. Kefir wspomaga chudnięcie Okazuje się, że zawarte w kefirze wartości odżywcze mają niesamowite właściwości odchudzające. Regularne spożywanie tego nabiału między innymi poprawia metabolizm, wspomaga pracę jelit oraz hamuje rozwój ich niekorzystnej flory bakteryjnej. Nie bez znaczenia jest również niska zawartość tłuszczu w produkcie oraz brak dodanego cukru . Niewielu również wie, że kefiry można serwować również osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy . Nawet jeśli twoim celem nie jest schudnięcie, włączenie do codziennej diety...

Przeczytaj
przyprawa do wigilijnych potraw
Adobe Stock
Newsy Dodajcie to do wigilijnych potraw. Wystarczy odrobina, by obniżyć poziom cholesterolu
Choć wigilijne potrawy są naprawdę pyszne, to niestety również bardzo ciężkostrawne i pełne szkodliwego cholesterolu. Ów związek chemiczny zawierają nie tylko smażone ryby, takie jak karp, ale również ciasta oraz alkohol. Jego przyswajanie można ograniczyć dzięki jednej przyprawie!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Święta Bożego Narodzenia to specyficzny okres. Poza nimi prawdopodobnie rzadko zdarza wam się zjeść tak dużo w tak krótkim czasie. Bowiem, zgodnie z tradycją, w ciągu zaledwie kilku godzin musicie przynajmniej spróbować każdej z przygotowanych 12 potraw. Jednak przyznajcie – na próbowaniu nigdy się nie kończy! Wigilijna kolacja to wyzwanie dla organizmu Począwszy od przepysznych przystawek, zazwyczaj w postaci śledzi, poprzez aromatyczny barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, bigos, kapustę z grochem, sałatkę jarzynową i na pysznym pierniku kończąc. Przetrawienie takiej ilości produktów to duże wyzwanie dla naszego organizmu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że za tę kolację może nas czekać słona zapłata. Bowiem spożywane w dużych ilościach ciężkostrawne grzyby, majonez, śmietana czy olej, będące składnikami wielu świątecznych potraw, mogą wywołać problemy trawienne , a także podnieść poziom złego cholesterolu. Okazuje się, że problem może rozwiązać szczypta… pieprzu kajeńskiego. Ta wytwarzana z suszonej papryki cayenne przyprawa ma bardzo ostry smak, ale również wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych. Obniżenie poziomu cholesterolu to tylko jedna z nich. Właściwości pieprzu kajeńskiego Zawarta w przyprawie kapsaicyna łagodzi objawy zapalenia stawów , ale również hamuje podział i rozrost komórek rakowych. Spożycie nawet niewielkiej ilości pieprzu kajeńskiego może również łagodzić bóle głowy. Eksperci udowodnili także, że pieprz kajeński wzmacnia odporność organizmu oraz udrażnia zatkany nos. Wspomaga też pracę układu krążenia, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko zachorowania na zawał czy udar mózgu.  Okazuje się również, że ta niepozorna przyprawa potrafi leczyć wrzody przewodu pokarmowego,...

Przeczytaj
wirus
Pixabay
Newsy Naukowcy ostrzegają przed możliwym wybuchem NOWEJ, śmiertelnej choroby. Zabija 90% osób!
Nie zdążyliśmy się jeszcze uporać z pandemią koronawirusa a naukowcy już ostrzegają nas przed wybuchem kolejnej śmiertelnej choroby. Jakiej?
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

To wirus Nipah Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że wirus Nipah przenoszony z nietoperzy na ludzi, może spowodować wybuch nowej śmiertelnej choroby. Wyniki badania opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu „Express”. Występuje w Bangladeszu i Indiach Eksperci ostrzegają, że w Bangladeszu i Indiach, gdzie co roku odnotowuje się przypadki zakażenia tą infekcją, ich częstotliwość znacznie ostatnio wzrosła. Podczas gdy wcześniej sądzono, że wirus Nipah rozprzestrzenia się głównie na obszarach z dużą ilością owoców, teraz nie uważa się tego za "warunek konieczny". Naukowcy twierdzą, że epidemie mogą wystąpić w dowolnej części Azji Południowo-Wschodniej. Jak w przypadku koronawirusa, mogą się później rozprzestrzenić na cały świat. Czym jest wirus Nipah? Zakażenie Nipah jest to zakażenie wirusowe powodowane przez wirusa Nipah. Objawy infekcji są różne, od gorączki, kaszlu, bólu głowy, po duszności i poczucie dezorientacji. Choroba ta jest niezwykle groźna. W ciągu jednego lub dwóch dni może dojść do śpiączki, a 50% do 90% zakażonych umiera. Wirus Nipah może wywołać zapalenie mózgu lub choroby układu oddechowego. Choroba przenoszona jest na ludzi poprzez owoce, które mają na swojej skórce ślinę zakażonego zwierzęcia, w tym przypadku nietoperza. Na szczęście, infekcja nie przechodzi z człowieka na człowieka tak łatwo, jak na przykład koronawirusa. Nie ma jednak ani lekarstwa ani szczepionki na tę chorobę, a jej śmiertelność sięga aż 90 procent! Rozprzestrzenianie się zazwyczaj wymaga bezpośredniego kontaktu z zainfekowanym źródłem. Rozpoznanie opiera się na objawach i jest potwierdzane badaniami laboratoryjnymi. Do 2017 roku opisano około 200 zgonów z powodu zakażenia wirusem...

Przeczytaj
Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Przeczytaj