Ta aromatyczna przyprawa pomoże wypędzić pająki z waszych domów. Nie chodzi wcale o miętę
Wikipedia Commons/Flickr
Newsy

Ta aromatyczna przyprawa pomoże wypędzić wam pająki z domów. Nie chodzi wcale o miętę

Gdy nadchodzi jesień, pająki zaczynają tęsknić za ciepłem domów i gromadnie wprowadzają się do ich wnętrz. Widok pająka na ścianie, czy w kącie to nic przyjemnego. Dlatego lepiej nie dopuszczać do takiej sytuacji. Pomoże wam w tym pewna przyprawa. 

Dla wielu osób widok pająka jest traumatyzujący, dla pozostałych co najwyżej obojętny. Fakt, że niektóre pająki potrafią boleśnie ugryźć, nie przysparza im dodatkowej popularności. Jeżeli zatem nie chcecie zabijać lub wyłapywać tych owadów w domu, sięgnijcie po naturalne sposoby odstraszające. 

Czy pająki występujące w Polsce są jadowite? 

Być może będziecie zaskoczeni, ale zdecydowana większość pająków żyjących w naszym kraju jest jadowita. Nie oznacza, to że każdy was ugryzie. Małe okazy nie mają zbyt silnych szczękoczułek, by przebić się przez skórę człowieka. Niemniej niektóre poradzą z nią sobie, jeżeli przez przypadek je naciśniecie.  

Uważać powinni szczególnie alergicy, ale także małe dzieci i starsze osoby. W ich przypadku niemal pewny jest miejscowy obrzęk po takim ugryzieniu.    

Jakie pająki można spotkać w domach? 

Nawet hodowcy pająków trzymają je w szczelnych terrariach i nie pozwalają chodzić im samopas po domu. Niestety przybywające z dworu pająki nie przestrzegają reguł zamknięcia. Podróżując po ścianach, sufitach i podłogach szukają miejsca, gdzie mogłyby spokojnie polować. Idealnie nadają się do tego rogi ścian i okiennic oraz wszelkie wnęki i szczeliny. 

Wśród pająków, które uwielbiają domowe zacisze, znajdziecie: 

  • kątnika domowego, 

  • kosarza, 

  • nasosznika trzęsia. 

Jeżeli macie piwnice lub strych, to z dużym prawdopodobieństwem czai się tam na was sidlisz piwniczny oraz zyzuś tłuścioch. Zarówno sidlisz piwniczny, jak i kątnik domowy potrafią dość mocno ugryźć, czego efektem będzie podrażnienie skóry i opuchlizna. 

Zobacz także
Pająki nie lubią tego zapachu. Tak w prosty sposób pozbędziecie się ich z domu

Jak pozbyć się z domu pająków? Potrzebny będzie wam ten owoc

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały

Co przyciąga pająki do domów? 

Pająki przedostają się do domów przez uchylone okna, szpary oraz otwory wentylacyjne. Przyciąga je tu ciekawość, ciepło i szukanie pożywienia.  Wbrew pozorom nie chodzi tu o wszechobecny brud i kurz. Jeżeli mieszkanie jest rzadko sprzątane, wówczas mogą po prostu spokojnie budować sieci i się rozmnażać. Nie wchodzą jednak do mieszkań tylko dlatego, że jest w nich brudno. 

Cynamon skutecznie odstrasza pająki 

Jeżeli macie problem z pająkami, to zapewne wiecie, że nie przepadają one za intensywnymi zapachami. Doskonale sprawdzają się w ich przypadku olejki eteryczne, jak również świeża mięta postawiona w doniczkach przy oknie. 

Pająki bardzo nie lubią również zapachu cynamonu i starają się omijać miejsca, w których go wyczuwają. Dlatego w straszeniu tych owadów sprawdzi się olejek cynamonowy, a także sam cynamon. 

Aby uniemożliwić wejście pająków do domu, rozsypcie nieco tej przyprawy w okolicach okien, jak również przetrzyjcie okiennice wodą z jego dodatkiem. Laski cynamonu ułóżcie w zakamarkach, w których uwielbiają gnieździć się ci nieproszeni gości. Pamiętajcie jednak, by cyklicznie wymieniać cynamon, gdyż dość szybko zwietrzeje. 

Źródło: deccoria.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
Nieproszeni goście z ogrodu buszują w waszej kuchni? Poznajcie naturalne sposoby na mrówki w domu.

Gdy dni i noce są ciepłe, okna są otwarte cały czas. Niestety, często jest to zachęta dla niechcianych gości do odwiedzin w waszym domu i mieszkaniu! Osy chętnie zrobią sobie gniazdo na balkonie, a pająki będą szukały cichych i rzadko sprzątanych kątów w domu. Z tymi insektami można sobie jednak stosunkowo łatwo poradzić. Dużo trudniejszym przeciwnikiem są mrówki, które zwabione zapachem jedzenia mogą zechcieć się do was wprowadzić. Jak pozbyć się mrówek z kuchni naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Woda z czosnkiem na mrówki Czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy, choć jego zapach nie wszystkim odpowiada. Nie cierpią go również mrówki! Można wykorzystać tę wiedzę przeciwko tym uciążliwym owadom i sporządzić miksturę z czosnku. Należy rozgnieść kilka ząbków czosnku, włożyć do słoika, zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie przelejcie wodę z czosnkiem do garnka i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Po ostudzeniu przelejcie do butelki ze spryskiwaczem i opryskajcie miejsca, w których pojawiają się mrówki. Ryż na mrówki Sposób dla cierpliwych, choć podobno bardzo skuteczny. Wysypcie ziarenka ryżu na ścieżce, którą poruszają się mrówki. Zabiorą one ryż do mrowiska, gdzie ziarenka zaczną się psuć i fermentować – pleśń, która na nich powstanie, jest dla mrówek trująca! Pieprz czarny na mrówki Podobnie jak w przypadku czosnku, mrówki nie przepadają również za pieprzem – szczególnie świeżym i bardzo aromatycznym! Rozgniećcie kilka ziaren czarnego pieprzu i wymieszajcie je z wodą. Wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i popryskajcie wszędzie tam, gdzie pojawiają się mrówki. Sok z cytryny na mrówki Mrówki nie przepadają za kwasem, dlatego sok z cytryny jest dość...

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik
Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite! Na słodko i na słono Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami. Przepis na mini pączki Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste. Potrzebne wam będą te składniki: 40 dag serka homogenizowanego 75 dag mąki pszennej 4 jaja Pół szklanki cukru Płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka proszku do pieczenia Olej Sól Przygotowanie Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...