Ta 1 przyprawa do deserów zupełnie odmieni gulasz. Wystarczy dodać szczyptę pod koniec gotowania
Getty/iStock
Newsy

Ta 1 przyprawa do deserów zupełnie odmieni gulasz. Wystarczy dodać szczyptę pod koniec gotowania

Co najlepiej podkreśla smak gulaszu? Ktoś może powiedzieć, że czosnek, papryka albo zioła w postaci np. oregano czy rozmarynu. Istnieje jednak pewna przyprawa, której często używacie, ale pewnie nigdy nie dodaliście jej do gulaszu.

Gdy za oknem brzydka pogoda, pocieszeniem będzie talerz pełen gorącego, pachnącego przyprawami gulaszu. To danie cudnie smakuje, rozgrzewa i łatwo się przygotowuje. Wystarczy podsmażyć mięso, dodać resztę składników, a potem powoli dusić i gotowe. Gulasz jest pyszny w każdym wydaniu - z ziemniakami, kaszą, ryżem czy świeżym, chrupiącym pieczywem.

W przypadku tego dania macie dość szerokie pole do popisu. Zobaczcie, co można dodać do gulaszu, by był jeszcze lepszy. 

Przyprawa, która podkręci smak waszego gulaszu

Zastanawiacie się, jaka przyprawa do wypieków, deserów i innych słodkości będzie pasować do gulaszu? Od razu zastrzegamy, że nie jest to cukier. Chodzi o cynamon, który w naszej kuchni zwykle kojarzy się z szarlotką czy owsianką.

Ale na przykład w Indiach dosypuje się tę przyprawę również do dań wytrawnych, z którymi genialnie się komponuje. Gulasz z dodatkiem cynamonu ma lekko korzenny, bardzo ciekawy smak. Spróbujcie poniższego przepisu na takie danie, a nie pożałujecie. 

Zobacz także
Zanurzcie w tym płynie pokrojone mięso i dodajcie czosnku z cebulą. Lepszego gulaszu nie jedliście

Zanurzcie w tym płynie pokrojone mięso i dodajcie czosnku z cebulą. Lepszego gulaszu nie jedliście

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 goździki

  • 2 liście laurowe

  • 3 łyżki octu winnego

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 płaska łyżeczka majeranku

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • olej 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie ze zgrubień i żyłek. Następnie pokrójcie je w kostkę. 

  2. Teraz wymieszajcie ocet z 1 łyżką oleju, dodajcie cynamon, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Taką mieszanką natrzyjcie mięso, włóżcie je do zamykanego pojemnika i odstawcie na 3 godziny do lodówki lub na całą noc.

  3. Po tym czasie rozgrzejcie olej w garnku (koniecznie z grubym dnem). Wrzućcie mięso i obsmażcie je z każdej strony. 

  4. Na osobnej patelni, również na oleju zeszklijcie i podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, aż się przyrumieni. Dodajcie ją do mięsa. 

  5. Wymieszajcie i smażcie wszystko razem przez chwilę, a potem wlejcie passatę pomidorową. Dodajcie jeszcze liść laurowy, majeranek, oregano i goździki. 

  6. Po zamieszaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę pod przykryciem. Jeśli trzeba, dolejcie trochę wody. Na koniec doprawcie jeszcze solą i pieprzem, jeżeli uznacie, że gulasz trzeba jeszcze trochę podkręcić. Smacznego!

Kotlety mielone

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Własne
Newsy
Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Co zrobić, by mięso w gulaszu nie było twarde? Pomoże dodanie pospolitego składnika, którego regularnie używacie w kuchni.

Idealny gulasz wieprzowy lub wołowy to taki, w którym mięso jest tak miękkie, że rozpada się od samego dotknięcia widelcem. Nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt i w rezultacie danie wychodzi niezbyt smaczne. Jeżeli chcecie uniknąć wpadki, dodajcie do mięsa jeden składnik, który na pewno macie w kuchennej szafce. Dzięki niemu mięso w gulaszu będzie zawsze idealnie miękkie! Jak zmiękczyć mięso na gulasz? By gulasz wyszedł smaczny, a mięso odpowiednio miękkie, przede wszystkim trzeba dać sobie dużo czasu na przygotowanie tej potrawy. Mięso do gulaszu, zwłaszcza wołowe, powinno się odpowiednio długo dusić - co najmniej godzinę po uprzednim podsmażeniu. Jednak, by zagwarantować miękkość mięsa, można dodatkowo skorzystać ze starego, sprawdzonego triku. Należy wykorzystać w tym celu zwykłą sodę oczyszczoną. Soda sprawi, że mięso szybciej stanie się miękkie i kruche. Wystarczy, że na kilka godzin przed duszeniem posypiecie mięso niewielką ilością sody i wstawicie je do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć, opłukać z sody, osuszyć i gotowe - teraz należy je usmażyć i udusić z przyprawami tak, jak zwykle.  Jakie przyprawy dodać do gulaszu? By zapewnić odpowiedni smak i aromat gulaszu, poza mięsem dobrej jakości niezbędne są przyprawy. Najlepiej sprawdzą się: papryka słodka i ostra oraz wędzona - w proszku, w odpowiednich proporcjach. Słodka papryka nada przyjemnego smaku, a ostra mocno go podkręci.  majeranek - pozycja obowiązkowa w przypadku potraw mięsnych. oregano - sprawi, że gulasz będzie miał wspaniały smak. Oregano jest dość dominującą przyprawą, dlatego lepiej z nią nie przesadzić, jeśli nie chcecie zagłuszyć reszty smaków. pieprz - całe ziarenka dodajcie w trakcie gotowania, a ten mielony na sam koniec. liście laurowe - kilka liści...

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

Zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników
Jeśli lubicie syte i jednogarnkowe dania, a przy tym nie przepadacie za zbyt dużą ilością czasu spędzanego w kuchni, zupa gulaszowa jest idealna dla was. Dzięki dwóm sekretnym składnikom będzie jeszcze pyszniejsza, sprawdźcie!

Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni.  Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki! Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak. Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni! Składniki: 800 g karkówki 500 g pieczarek 3 czerwone papryki 1 łyżka mąki kawałek ostrej papryczki chili kilka grzybów leśnych cebula papryka słodka papryka ostra liść laurowy cukier kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię....

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...