szynka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Szynka z jajkiem w galarecie na świąteczny stół. Zniknie jako pierwsza, więc lepiej zróbcie więcej

Wiecie już, co przygotować na Wielkanoc? Jeżeli nadal szukacie pomysłów, to na pewno spodoba wam się ten prosty przepis na szynkę z jajkiem w galarecie!
Katarzyna Wyborska
marzec 13, 2021

Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie

Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek groszku z puszki
  • Pół gotowanej marchewki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne.
  2. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół.
  3. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł.
  4. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka.
  5. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki.
  6. Pokrójcie plasterki szynki w paski i pozawijajcie w ruloniki. Włóżcie do pojemniczków.
  7. Następnie zalejcie je resztą bulionu i odstawcie do lodówki, by stężał.

I gotowe! Tak przyrządzone galaretki podawajcie udekorowane natką świeżej pietruszki. Smacznego!

 

Źródło przepisu: gotujmy.pl

Komentarze