Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym.

Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie

Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek groszku z puszki
  • Pół gotowanej marchewki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne.
  2. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół.
  3. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł.
  4. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka.
  5. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki.
  6. Pokrójcie plasterki szynki w paski i pozawijajcie w ruloniki. Włóżcie do pojemniczków.
  7. Następnie zalejcie je resztą bulionu i odstawcie do lodówki, by stężał.

I gotowe! Tak przyrządzone galaretki podawajcie udekorowane natką świeżej pietruszki. Smacznego!

 

Zobacz także:

Źródło przepisu: gotujmy.pl