Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym.
Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie
Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
- 10 plastrów szynki konserwowej
- 3 jajka
- 5 łyżek groszku z puszki
- Pół gotowanej marchewki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
- Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne.
- Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół.
- Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł.
- Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka.
- Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki.
- Pokrójcie plasterki szynki w paski i pozawijajcie w ruloniki. Włóżcie do pojemniczków.
- Następnie zalejcie je resztą bulionu i odstawcie do lodówki, by stężał.
I gotowe! Tak przyrządzone galaretki podawajcie udekorowane natką świeżej pietruszki. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło przepisu: gotujmy.pl