Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole
Gotujmy.pl
Newsy

Szynka dojrzewająca z pończochy. Zróbcie ją odpowiednio wcześnie, a będzie hitem na stole

Do przygotowania tej szynki będziecie potrzebować 1,5 kg szynki, pończochę, kilka przypraw i około pięciu dni. Zacznijcie z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby wędlina zawsze była gotowa na świąteczne przyjęcia.

Gdy przy stole siadają domownicy i goście, a gospodyni przynosi z kuchni przystawki, wszyscy czekają tylko na jedno. To co zawsze cieszy się największym zainteresowaniem, to oczywiście domowe wędliny. Ci z was, którzy wędzą i peklują doskonale znają to uczucie dumy z własnych wyrobów, gdy inni się nimi zajadają i nieustannie chwalą. A może by tak zrobić własną szynkę suszoną z pończochy? Podajemy przepis.

Kotlety mielone

Przepis na domową szynką dojrzewającą

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka majeranku
Zobacz także
Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko

Reklama wędlin szydzi z osób niejedzących mięso? Do Komisji Etyki Reklamy trafiła skarga

Reklama wędlin szydzi z osób niejedzących mięsa? Do Komisji Etyki Reklamy trafiła skarga

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso, osuszcie ręcznikiem kuchennym i odetnijcie tłuste przerosty.
  2. Włóżcie szynkę do miski i natrzyjcie cukrem i przykryjcie, żeby nie schła od góry. Odłóżcie do lodówki na 48 godzin, jednak co 3-4 godziny odlewajcie zbierające się w misce soki.
  3. Po 48 godzinach wyjmijcie ją z miski i opłuczcie z cukru pod bieżącą zimną wodą. Ponownie osuszcie ręcznikiem papierowym.
  4. Natrzyjcie szynką tym razem solą, znowu włóżcie do miski i odstawcie na 48 godzin nie zapominając o odlewaniu zbierających się soków. Po 48 godzinach jeszcze raz opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie.
  5. Wymieszajcie wszystkie przyprawy i natrzyjcie nimi szynkę. Włóżcie ją do pończochy lub gazy i powieście w przewiewnym miejscu, o temperaturze około 18 st. Celsjusza.
  6. Szynka powinna wisieć 5-8 dni, a po tym czasie powinna być gotowa do jedzenia.

Dlaczego warto przygotowywać własne wędliny?

Poza niewątpliwą satysfakcją, jaką daje przygotowywanie, a na koniec częstowanie własnymi wyrobami gości, samodzielna produkcja wędlin i wyrobów garmażeryjnych ma jeszcze inne zalety.

Główną korzyścią jest to, że dokładnie znacie skład wędliny i do domowej produkcji możecie użyć najlepszych i najświeższych składników. Mówiąc o składnikach nie sposób ominąć tych, które w kupnych produktach robią najgorszą robotę. To oczywiście sól i cukier, które w produkcji przemysłowej wędlin są nadużywane. W rezultacie kupujemy za słoną szynkę, a jedzenie przesolonych potraw ma negatywne skutki dla zdrowia.

Źródło: smaker.pl, Youtube/RapanujoNL

Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko
Adobe Stock
Newsy
Schab z pończochy bez chemii i konserwantów. Nie ma lepszej domowej wędliny. Zrobi ją nawet dziecko
Marzy wam się wspaniała suszona wędlina, jak z śródziemnomorskich krajów? Suszony schab możecie zrobić bez problemu we własnym domu! Wystarczy mieć pończochę!

Niech nie wystraszy was dość długa lista przypraw i jeszcze dłuższa lista kolejnych kroków przygotowania tego domowego mięsnego frykasu. Wbrew pozorom, przygotowanie suszonego, surowego schabu we własnym domu, nie jest wcale trudne. Pokusimy się o stwierdzenie, że z odrobiną szczęścia przyrządziłoby go nawet wasze dziecko! Co należy przygotować do zrobienia własnego suszonego schabu? Jedyne o co trzeba się zatroszczyć to kawałek mięsa i pończochy lub innego przepuszczalnego materiału, np. gazy. Do tego przyda się odrobina cierpliwości. Mięso musi odleżeć swoje w cukrze, w soli, a także w przyprawach. Potem należy pozwolić mu na powolne dojrzewanie w ciepłym miejscu. Po niecałych dwóch tygodniach, będziecie mogli cieszyć suszonym schabem prawie jak z Hiszpanii, Włoch czy Chorwacji! Przepis na suszony schab z pończochy Składniki: Ok. 1,2 kg schabu wieprzowego w kawałku Pół szklanki cukru Pół szklanki soli Pół łyżki soli peklowej 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonej kolendry Przygotowanie: Wyczyśćcie, solidnie umyjcie mięso i wysuszcie. Natrzyjcie dokładnie cały kawałek schabu cukrem. Umieśćcie mięso w naczyniu, przykryjcie folią i schowajcie do lodówki na 48 godzin. W tym czasie odlejcie 2-3 razy zebrany w naczyniu płyn z mięsa. Po dwóch dobach wypłuczcie mięso z cukru, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie dokładnie mieszanką soli zwykłej i peklowej. Znów zamknijcie mięso szczelnie w naczyniu i odstawcie na 48 godziny. Ponownie odlewajcie na bieżąco zebraną ciecz z naczynia. Po kolejnych dwóch dobach znów wypłuczcie mięso i wytrzyjcie do sucha. Czosnek obierzcie z łupinek,...

Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Adobe Stock
Przepisy
Nie kupicie takiej w sklepie. Super przepis na szynkę domową. Jej smak powali na kolana
Na sklepowych półkach coraz trudniej znaleźć dobrej jakości produkty. Kupienie szynki pozbawionej konserwantów praktycznie graniczy z cudem. Najlepszym, choć czasochłonnym, rozwiązaniem tego problemu okazuje się więc przyrządzenie jej samodzielnie, w domu.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowa szynka ! Mimo że jej przygotowanie zajmuje wiele godzin, dla tego efektu warto się poświęcić. Dzięki niej wasze kanapki będą zdrowe i smaczne! Przepis na domową szynkę Składniki: Ok. 1 kg mięsa z szynki wieprzowej Nić do związania mięsa 2 l wody 2 łyżki majonezu 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru Przyprawy: 120 g soli, 1 łyżka pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki Zioła: majeranek, bazylia, oregano Przygotowanie: Mięso z szynki wieprzowej dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie obwiążcie je sznurkiem wzdłuż i wszerz. Cebulę oraz czosnek obierzcie i posiekajcie (może być w pióra). W dużym garnku (takim, który pomieści szynkę w całości) umieśćcie wodę, majonez, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy – sól, pieprz, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszajcie. Garnek postawcie na dużym palniku i zagotujcie jego zawartość, następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy mikstura osiągnie temperaturę pokojową włóżcie do niej obwiązaną sznurkiem szynkę i ponownie zagotujcie. Kiedy marynata zacznie już bulgotać zmniejszcie moc palnika i gotujcie szynkę przez kolejne 13 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z palnika. Całość przykryjcie pokrywką i pozostawcie na 12 godzin. W tym czasie do mięsa przenikną wszystkie przyprawy i stanie się aromatyczne. Po 12 godzinach ponownie postaw garnek na kuchence i zagotujcie mięso w ten sam sposób – 13 minut licząc od momentu pojawienia się bąbelków, na małym ogniu, pod przykryciem. Po upływie tego czasu ponownie odstawcie całość na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmijcie mięso z marynaty i zdejmijcie z niego sznurek....

Jak ugotować szynkę by nie była sucha i „nie wchodziła w zęby”? Ten przepis jest hitem
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy
Zero chemii, zero konserwantów i zero wędzenia. Przepis na tę domową szynkę to majstersztyk
Lubicie domowe wędliny? Spróbujcie zrobić soczystą szynkę gotowaną z tego przepisu. Wychodzi przepyszna!

Nic nie smakuje lepiej niż własna wędlina domowej roboty! Jeśli nie przepadacie za suchą szynką, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na miękką i wilgotną „kulkę wieprzową”, czyli gotowaną szynkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste i smakuje obłędnie! Będziecie potrzebowali tylko 1 porcji szynki wieprzowej i przypraw. Jeśli zaopatrujecie się w mięso u dobrego rzeźnika, poproście o kulkę wieprzową – dobrze będzie wiedział o co chodzi! Przepis na szynkę gotowaną Do przygotowania domowej szynki gotowanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szynka wieprzowa surowa 1/3 szklanki soli 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka chili w proszku 5 liści laurowych 6 ziaren jałowca Przygotowanie: Do garnka wlejcie dwa litry wody i zagotujcie. Następnie dodajcie do niej cukier, sól, chili, majeranek, liście laurowe, ziarna jałowca oraz 6 ząbków czosnku. Całość zagotujcie, przykryjcie, zdejmijcie z gazu i odstawcie na bok. Kulkę wieprzową natrzyjcie 2 ząbkami czosnku i włóżcie do szczelnego pojemnika (ewentualnie możecie ciasno owinąć ją folią). Włóżcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmijcie szynkę z lodówki i włóżcie do garnka z zimną zalewą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez maksymalnie 15 minut. Odstawcie do ostudzenia. I gotowe! Tak przygotowana szynka od razu nadaje się do jedzenia. Będzie smakować doskonale z sosem chrzanowym i innymi wielkanocnymi pysznościami. Uwagi do przepisu Podany wyżej przepis możecie nieco zmodyfikować, jeśli nie odpowiadają wam wszystkie składniki: Zamiast chili w proszku możecie użyć płatków chili. Jeżeli nie odpowiada wam taka ilość soli, możecie użyć 1/4 szklanki soli zamiast 1/3. Podany czas 12 godzin marynowania mięsa można oczywiście...

Marzy się wam domowa szyneczka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
PrzyślijPrzepis!
Newsy
Marzy się wam domowa szynka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha
Poznajcie sekret najlepszej domowej wędliny. Po upieczeniu trudno się będzie powstrzymać, żeby od razu nie zjeść jej w całości.

Choć wędlin w sklepach nie brakuje, wielu z was przyzna, że najlepiej smakuje domowa szynka, przygotowana zupełnie samodzielnie. W końcu doskonale wówczas wiecie, co się w niej znajduje. Taka szynka jest pozbawiona sztucznych dodatków, barwników, aromatów i innych ulepszaczy. Pachnie swojsko świeżymi przyprawami, a smakuje tak, że żadna inna nie może się z nią równać. Poznajcie kilka porad, dzięki którym wasza pieczona szynka będzie jeszcze lepsza.  Jak piec szynkę, by była krucha i soczysta? Mięso warto przed pieczeniem zamarynować lub przynajmniej zamoczyć w wodzie - co na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu po upieczeniu będzie przyjemnie soczyste. Ale to nie wszystko. W przypadku domowej szynki, niezwykle ważne jest stałe kontrolowanie mięsa w piekarniku. Nie wystarczy włożyć brytfanny z szynką do pieca i czekać, aż się upiecze. Czas i temperatura, jakie podaje się w przepisach na wędliny, są orientacyjne. Każdy piekarnik jest inny i czasami temperatura musi być nieco wyższa lub niższa. Może się też okazać, że mięso należy co jakiś czas obrócić, ponieważ piekarnik nie grzeje równomiernie. Z tych powodów, pieczoną szynkę należy uważnie obserwować co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli robi się nieco spieczona z góry - zmniejszcie moc piekarnika i obróćcie mięso. Jeśli jest wciąż surowa - zwiększcie moc. Nie zapomnijcie też o podlewaniu szynki naturalnym sosem, jaki się wytworzy w trakcie pieczenia - w ten sposób zapewnicie jej kruchość i soczystość.  Przepis na pieczoną szynkę z ananasem Kolejnym sposobem na aromatyczną i soczystą szynkę jest dodanie do niej ananasa - ten owoc nada mięsu ciekawego smaku oraz sprawi, że będzie przyjemnie kruche. Wykorzystajcie poniższy przepis na pieczoną szynkę, a się nie zawiedziecie.  Składniki: ok. 1,5 kg peklowanej szynki...