
Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę.
Objawy niedoboru witaminy A
Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy?
- Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota)
- Wysychanie rogówki oka
- Sucha skóra
- Wypadanie włosów
- Kruche i łamliwe paznokcie
- Trądzik
- Biegunki
- Próchnica
- Bezsenność
- Szybkie męczenie się
- Dzwonienie w uszach
- Obniżenie odporności
- Zaburzenie miesiączkowania
Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.
W jakich produktach znajduje się witamina A?
Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło. Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach, jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach).
Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają natomiast marchewka, pomidory, czerwona papryka i sałata.
Jeśli zdecydujecie się na suplementację witaminy A, dobrze jest postawić na tran rybny – to właśnie w nim znajduje się najwięcej witaminy A.