Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę.

Objawy niedoboru witaminy A

Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy?

  • Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota)
  • Wysychanie rogówki oka
  • Sucha skóra
  • Wypadanie włosów
  • Kruche i łamliwe paznokcie
  • Trądzik
  • Biegunki
  • Próchnica
  • Bezsenność
  • Szybkie męczenie się
  • Dzwonienie w uszach
  • Obniżenie odporności
  • Zaburzenie miesiączkowania

Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.

W jakich produktach znajduje się witamina A?

Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło. Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach, jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach).

Zobacz także:

Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają natomiast marchewka, pomidory, czerwona papryka i sałata.

Jeśli zdecydujecie się na suplementację witaminy A, dobrze jest postawić na tran rybny – to właśnie w nim znajduje się najwięcej witaminy A.