Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni

Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku

Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli.

Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci!

Zobacz także
Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym

3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Składniki:

  • 2 kiełbasy śląskie
  • 10 dag wędzonego boczku bez skóry
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa do grilla
  • sól czosnkowa
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7).
  2. Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy.
  3. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek.
  4. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową.
  5. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki.
  6. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju.
  7. Obsmażać szaszłyki na rumiano.
  8. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę.
  9. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków.
  10. Smażyć aż cebula się zrumieni.
  11. Podawać na gorąco z pieczywem (lub odsmażonymi ziemniakami) i surówką.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad
Delikatne szaszłyki z warzywami z kurczaka możecie z łatwością przyrządzić na grillu, patelni grillowej albo w piekarniku. Podawajcie z lekką sałatką z cukinii i ogórka.

Szaszłyki to bardzo wdzięczne danie. W sezonie wiosenno-letnim możecie przyrządzić je na grillu, ale jeśli go nie macie, pogoda ani pora roku nie dopisują albo po prostu jego rozpalenie  jest zbyt czasochłonne, możecie przyrządzić szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku. Wyjdą równie pyszne co grillowane. Przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika Składniki 200g piersi z kurczaka 6 pomidorków koktajlowych Kawałek małej cukinii 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu  1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki czosnku suszonego Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w większą kostkę. W miseczce wymieszajcie olej i wszystkie przyprawy. Zalejcie mięso marynatą i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na kilka godzin. Cukinię umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kawałki wielkości mięsa. Na patyczki do szaszłyków nadziewajcie na przemian kawałki kurczaka, cukinii i pomidorki. Resztką marynaty polejcie szaszłyki i zgrillujcie je z każdej strony po kilka minut na patelni grillowej albo wstawcie do nagrzanego piekarnika. Z czym podawać szaszłyki? Świetnie smakują podane w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, chrupiących pieczonych ziemniaków, ryżu ugotowanego na sypko oraz sałatek. Slodkokwasnakuchnia1, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca prostą i bardzo lekką sałatkę z cukinią i ogórkiem. Doskonale pasuje do szaszłyków z kurczaka z jej przepisu. Polecamy również sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych , która pasuje zarówno do obiadu, jak i potraw z grilla. Przepis na lekką sałatkę do szaszłyków z kurczaka z grilla Składniki...

Szaszłyki
gotujmy.pl/beatris
Newsy
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.  Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.   Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.   Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos:  4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego  1 opakowanie mieszanki do sosu  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.  W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...

3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad
Co powiecie na przepyszne spiralki z boczku? W sam raz na grilla. Grillowanie to nie tylko okazja do wspólnych spotkań, ale też do skosztowania smacznych dań z grilla. Jeśli znudziły się wam kiełbasy i karkówka z grilla, wypróbujcie przepis na te spiralki z boczku.

Na grillu najczęściej pieczemy boczek , kiełbasę lub karkówkę. Ten pierwszy zwykle kroimy na plastry i obtaczamy w ziołowej marynacie, a następnie kładziemy na rozgrzany ruszt. Czy przygotowywaliście kiedyś na grillu spiralki z boczku? To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie. Spiralki z boczku z grilla Na pewno większość z was jadła kiedyś spiralki z boczku. Jak się je przygotowuje? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to plastry boczku, marynata i patyczki do szaszłyków. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Spiralki z boczku z grilla najlepiej smakują, gdy są mocno wypieczone. Jak je przygotować krok po kroku? Czytajcie dalej! Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki ketchupu pikantnego 10 plastrów surowego boczku bez kości 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Oliwę wlać do miseczki, dodać ketchup, przyprawę do grilla oraz słodką paprykę mieloną. Wymieszać. Powstałą marynatą wysmarować plastry boczku. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie plastry boczku zawinąć na patyczki do szaszłyków. Piec na mocno rozgrzanym ruszcie grilla z każdej strony na rumiano. Smacznego! Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów narodowych” Polaków. Kto z nas nie lubi spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, gdy na zewnątrz panuje miła i wiosenna aura? Wspólny grill to nie tylko okazja do rozmów i miłego spędzenia czasu w gronie najbliższych, ale też szansa, by zjeść coś pysznego. A takie właśnie są te spiralki z boczku! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jaki boczek jest najlepszy na skwarki? Surowy czy podwędzany? Tylko jeden zda egzamin Pieczony...

szaszłyki z piekarnika
Gotujmy.pl
Newsy
Tęsknicie za latem i szaszłykami z grilla? Te z piekarnika są równie pyszne. Zrobicie je w 40 minut
Kto powiedział, że zimą nie da się przygotować pysznych i aromatycznych szaszłyków? Do ich zrobienia wystarczy kilka prostych produktów, garść ulubionych przypraw i piekarnik. Brzmi zachęcająco? Czytajcie dalej.

Szaszłyki nieodłącznie kojarzą nam się z wiosną i latem, czyli czasem grillowania. Za oknem zima w pełni, a wam zamarzyły się pyszne i chrupiące szaszłyki? Nic straconego. Przygotujecie je w zwykłym piekarniku i zajmie wam to nie więcej niż 40 minut. Zainteresowani? Czytajcie dalej! Przygotowanie takich pysznych i aromatycznych szaszłyków jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to ulubione mięso, warzywa, patyczki do nadziewania i rozgrzany do czerwoności piekarnik. Szaszłyki z naszego przepisu powstały na bazie piersi z kurczaka i kiełbasy. Do ich wykonania potrzebujecie jeszcze świeżych warzyw – młodej cebulki i różnokolorowych papryk oraz garści przypraw do posypania. Kompozycja tak naprawdę jest dowolna. Możecie użyć soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czosnku, bazylii oraz oregano lub postawić na gotową przyprawę do grilla lub dań z kurczaka. Po nadzianiu pokrojonego mięsa i warzyw na patyczki, posypcie szaszłyki przyprawami i wstawcie do rozgrzanego piekarnika. Pieczcie je aż zrobią się rumiane. Szaszłyki możecie podawać ze świeżym chlebem i ulubionymi sosami. Są tak proste, że zrobiłoby je nawet dziecko! Składniki: Pierś z kurczaka 40 dkg kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 młode cebulki 1 papryka czerwona (możecie też użyć innych kolorów papryk, np. żółtej i zielonej) 4 łyżki oleju przyprawa do kurczaka ostra papryka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy i osuszamy pierś z kurczaka, a następnie kroimy ją w średniej wielkości kawałki. Mięso przekładamy do salaterki, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę, cebulkę i kiełbasę kroimy na średnie kawałki. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kurczaka, paprykę cebulę i kiełbasę....