Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni

Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!
Anna Borkowska
kwiecień 26, 2021

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku

Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli.

Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci!

Zobacz także

Składniki:

  • 2 kiełbasy śląskie
  • 10 dag wędzonego boczku bez skóry
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa do grilla
  • sól czosnkowa
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7).
  2. Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy.
  3. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek.
  4. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową.
  5. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki.
  6. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju.
  7. Obsmażać szaszłyki na rumiano.
  8. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę.
  9. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków.
  10. Smażyć aż cebula się zrumieni.
  11. Podawać na gorąco z pieczywem (lub odsmażonymi ziemniakami) i surówką.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze