Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi.
Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany.
Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.
Będziecie potrzebować:
- Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul
- 3 łyżek płatków owsianych
- 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego)
- 250 gramów sera feta
- 1 pęczku świeżego koperku
- 2 jajek
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie:
- Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody).
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
- Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i ułóżcie na półmisku.
- W średniej wielkości misce umieśćcie jogurt, pokruszony ser feta, sól oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszajcie. Gotowym sosem polejcie usmażone wcześniej placki ziemniaczane.
Smacznego!