Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi.

Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany.

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście. 

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul
  • 3 łyżek płatków owsianych
  • 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego)
  • 250 gramów sera feta
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • 2 jajek
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody).
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  4. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i ułóżcie na półmisku.
  5. W średniej wielkości misce umieśćcie jogurt, pokruszony ser feta, sól oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszajcie. Gotowym sosem polejcie usmażone wcześniej placki ziemniaczane.

Smacznego!

Zobacz także: