Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy

Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę

Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany.

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście. 

Będziecie potrzebować:

  • Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul
  • 3 łyżek płatków owsianych
  • 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego)
  • 250 gramów sera feta
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • 2 jajek
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody).
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  4. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i ułóżcie na półmisku.
  5. W średniej wielkości misce umieśćcie jogurt, pokruszony ser feta, sól oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszajcie. Gotowym sosem polejcie usmażone wcześniej placki ziemniaczane.

Smacznego!

Przepis na placki ziemniaczane z jabłkiem
Adobe Stock
Newsy
Odkrycie miesiąca. Dodajcie ten tajemniczy składnik do placków ziemniaczanych. Wyjdą rewelacyjne
Placki ziemniaczane to danie, którego nie trzeba wam przedstawiać. Jesteśmy przekonani, że często gości w waszych domach. Ale czy kiedykolwiek zdarzyło wam się dodać do nich tarte jabłko?

Ziemniaki, mąka, jajka i sól – to właśnie z tych składników większość Polaków przyrządza przepyszne placki ziemniaczane . Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich zrobienie. Jeśli są tu jacyś fani placków ziemniaczanych na słodko ten przepis z pewnością przypadnie im do gustu. Przepis na placki ziemniaczane z jabłkami Polacy spożywają placki ziemniaczane na wiele sposobów. Jedni uwielbiają łączyć je z sosem grzybowym, inni serwują w towarzystwie gulaszu, są też tacy, którzy kochają wersję na słodko – z cukrem i śmietaną. To właśnie tym ostatnim w głównej mierze dedykujemy ów przepis.  Łasuchów z pewnością ucieszy fakt, że masę ziemniaczaną można śmiało połączyć z tartym jabłkiem. Na koniec polecamy polać całość gęstą śmietaną i posypać mielonym cynamonem. Efekt jest naprawdę spektakularny. Będziecie potrzebować: 5 dużych ziemniaków 2 słodkich jabłek 2 wiejskich jajek 2 łyżek cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych Szczypty soli Oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Pamiętajcie, by odcisnąć je z wody, inaczej potrawa wyjdzie niedobra. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z wody i dodajcie do ziemniaków. W misce ze startymi składnikami umieśćcie również mąkę, cukier puder, jajka, płatki owsiane oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju, a następnie zacznijcie umieszczać na niej waszą masę ziemniaczaną tworząc z niej kilka, niewielkich placków. Placki ziemniaczane smażcie na średnim ogniu, z obu...

Przepis na placki ziemniaczane bez jajek i mąki
Adobe Stock
Newsy
Placki ziemniaczane bez mąki i jajek? Wystarczy, że masy dodacie 1 produkt. Wyjdą kruche i niebiańsko smaczne
W kuchni nie ma produktów niezastąpionych. Jeśli więc macie ochotę na placki ziemniaczane, a w waszej lodówce brakuje jajek oraz mąki, sięgnijcie po płatki owsiane. Wspaniale zwiążą masę.

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami do przyrządzenia tego wspaniałego przysmaku używa się ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Co w sytuacji, kiedy któregoś z nich zabraknie? Placki ziemniaczane bez mąki i jajek – czy to możliwe? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do przyrządzenia placków nie potrzeba tak naprawdę niczego poza samymi ziemniakami. Jednak niekiedy, w zależności od ich rodzaju, związanie masy przy pomocy jajek i mąki okazuje się konieczne.  Jeśli akurat zabrakło wam tych składników, nic straconego. W takiej sytuacji sięgnijcie po zwykłe płatki owsiane, z pewnością macie je w swojej kuchni. Zmielone na drobno wspaniale zwiążą waszą masę ziemniaczaną. Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste i nie zajmie wam więcej niż dziesięć minut. Koniecznie pamiętajcie, by odsączyć starte warzywa z naturalnie występującej w nich wody, inaczej placki wyjdą niesmaczne.  Przepis na placki ziemniaczane bez mąki i jajek Składniki: 500 gramów ziemniaków 2 łyżki płatków owsianych olej do smażenia sól pieprz Podane składniki powinny wystarczyć na 2 duże porcje. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody. Płatki owsiane zmielcie na drobno w malakserze i dodajcie do masy ziemniaczanej. Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy pomocy dużej łyżki zacznijcie umieszczać na nim masę ziemniaczaną tworząc placki. Przysmak smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia. Gotowe placki przełóżcie z patelni na ręcznik papierowy i odsączcie z nadmiaru tłuszczu....

Przepis na placuszki bananowe od Anny Lewandowskiej
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Placuszki bananowe Ani Lewandowskiej są tak pyszne, że można je jeść bez przerwy. Sekretem ich smaku jest 1 składnik
Ania Lewandowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami prostym przepisem na przepyszne placuszki bananowe. Do ich przyrządzenia koniecznie użyjcie płatków owsianych.

Anna Lewandowska od lat zachęca Polaków do aktywnego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych. Promuje wszystko, co zdrowe i udowadnia, że nawet słodycze mogą być „fit”. Jej strona internetowa to istna kopalnia wiedzy na ten temat. Znajdziecie na niej nie tylko spersonalizowane plany treningowe czy sklep ze zdrowymi produktami, ale również autorskie przepisy. Przepisy od Anny Lewandowskiej Każde promowane przez Lewandowską danie jest „fit”, co oznacza, że można je jeść praktycznie bez żadnych wyrzutów sumienia. Najciekawsze więc okazują się receptury na słodkości i przysmaki. Wśród nich można znaleźć między innymi przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi – dzięki nim przekąska będzie nie tylko zdrowa, ale również pyszna. Jak podkreśla sportsmenka, tym daniem zajada się zarówno jej córeczka Klara, jak i mąż, znany piłkarz, Robert Lewandowski. Nie ulega więc wątpliwości, że przysmak jest naprawdę wyborny. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i 2 przypraw . Przepis na placuszki bananowe od Ani Lewandowskiej Składniki: 80 gramów płatków owsianych 3 jajek 2 bananów szczypta cynamonu szczypty wanilii  1 łyżeczki masła klarowanego Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, płatki owsiane, cynamon oraz wanilię.  Banany obierzcie ze skórki, podzielcie na mniejsze części i połączcie z pozostałymi składnikami. Całość zblendujcie na gładką, jednolitą masę . Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajcie do niego odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną miksturę odstawcie na ok. 15 minut (składniki będą miały szansę się lepiej związać). Na dużej patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie zacznijcie na niej umieszczać...

Jak sprawić, żeby placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Adobe Stock
Newsy
Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane. Tak chrupiących jeszcze nie jedliście
Jeśli kochacie jeść placki ziemniaczane, mamy dla was rewelacyjny przepis. Placki wychodzą bajecznie chrupiące z zewnątrz i rozkosznie miękkie w środku.

Placki ziemniaczane są tak pyszne, że nikt nie potrafi się im oprzeć.  Chrupiąca skórka i miękki środek to ich najsmaczniejszy plus. Placki ziemniaczane podane z aromatycznym gulaszem, sosem pomidorowym czy grzybowym albo śmietaną czosnkową, potrafią zachwycić niejedno podniebienie.  Placki ziemniaczane to też jedna z najprostszych potraw. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników. Główną rolę grają uwielbiane ziemniaki. Starte lub ugotowane. Z każdego rodzaju ziemniaków placki wychodzą przepyszne!   Rewolucyjna receptura na placki ziemniaczane Będziecie potrzebować: 650 g ugotowanych ziemniaków 3 większe jajka 2 łyżki mleka 20 g świeżych drożdży pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany olej do smażenia sól pieprz Sposób wykonania: Świeże drożdże wymieszajcie z ciepłym mlekiem i łyżką mąki pszennej. Po wymieszaniu rozpuszczone drożdże odstawcie.  Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Jeśli placki ziemniaczane chcecie zrobić szybciej, możecie przyspieszyć gotowanie ziemniaków ! Wystarczy, że przed ich gotowaniem pokroicie je w mniejsze kawałki. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. To prosty trik, który skróci czas obróbki termicznej! Gdy ziemniaki będą już miękkie zmielcie je w maszynce. Żółtka i białka jajek oddzielcie od siebie. W większej misce utrzyjcie śmietanę z żółtkami, dodajcie wcześniej rozrobione z mlekiem i mąką drożdże oraz zmielone ziemniaki.  Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszajcie i doprawcie ją solą i pieprzem do smaku. Z białek jaj ubijcie sztywną pianę. Wykładajcie ją porcjami na masę, przesypując mąką. Całość ponownie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie...