Samodzielne przyrządzenie białego sera nie jest wbrew pozorom takie trudne. Ten z poniższego przepisu jest banalnie prosty do zrobienia. Potrzeba tylko trzech składników i trochę wody, by otrzymać delikatny i smaczny ser paneer, jeden z przysmaków kuchni indyjskiej.

Nawet jeśli wcześniej nie robiliście sami twarogu, nie ma się czego bać - przepis jest na tyle mało skomplikowany, że trudno go zepsuć. 

Przepis na domowy ser paneer

Składniki:

  • 2 litry mleka

  • 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego)

  • Pół łyżki soli

  • Pół szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlejcie całe mleko. Dodajcie wodę, ocet oraz sól i wymieszajcie.

  2. Postawcie garnek na kuchence i podgrzewajcie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by mleko się nie przypaliło. 

  3. Po jakimś czasie zawartość garnka zacznie się zbrylać w rodzaj serka. Podgrzewajcie dalej i na koniec wyjmijcie powstały twaróg łyżką cedzakową.

  4. Odłóżcie ser na sitko i poczekajcie, aż spłynie z niego nadmiar wody. 

  5. Po ostygnięciu przełóżcie twaróg na talerz. Można zjeść go od razu lub przykryć folią i odłożyć do lodówki. Smacznego!

Ser można dodatkowo, zgodnie ze sztuką, docisnąć czymś ciężkim, np. drugim garnkiem i zostawić tak na kilka godzin. Nie jest to jednak konieczne, jeśli zależy wam na szybkim przygotowaniu. 

Zobacz także:

Wartości odżywcze sera paneer

Domowy ser paneer zawiera w sobie witaminy i minerały, które znajdują się w mleku - w końcu jest ono głównym składnikiem. Jedząc więc ten ser, dostarczycie do organizmu m.in. witaminę B2, B12, witaminę D oraz fosfor, wapń czy sód oraz oczywiście białko.

Osoby wrażliwe na laktozę muszą jednak zachować ostrożność, ponieważ ten ser, ze względu na wykorzystanie mleka, zawiera zarówno laktozę, jak i kazeinę. Składniki te mogą uczulać oraz powodować dyskomfort i dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób z wrażliwym żołądkiem.

Jak jeść ser paneer?

Ten rodzaj sera nie topi się, dlatego można go smażyć i grillować. Pasuje do sałatek, zup, a nawet na kanapki. W kuchni indyjskiej, z której pochodzi, ser ten jada się jako przekąskę oraz składnik różnych dań, jak np. palak paneer, czyli szpinakowe danie w stylu curry z serkiem z mleka.