Szybki twaróg domowy bez odciskania i leżakowania. Wystarczy kapka octu, by wyszedł jak trzeba
Getty/iStock
Newsy

Szybki twaróg domowy bez odciskania i leżakowania. Wystarczy kapka octu, by wyszedł jak trzeba

Macie ochotę na domowy ser, ale przechodzi wam ona od razu gdy sobie przypominacie, ile przy tym pracy? Bez obaw. Mamy śmiesznie prosty przepis na bardzo smaczny, biały ser, który nada się zarówno do kanapek, jak i głównego dania.

Samodzielne przyrządzenie białego sera nie jest wbrew pozorom takie trudne. Ten z poniższego przepisu jest banalnie prosty do zrobienia. Potrzeba tylko trzech składników i trochę wody, by otrzymać delikatny i smaczny ser paneer, jeden z przysmaków kuchni indyjskiej.

Nawet jeśli wcześniej nie robiliście sami twarogu, nie ma się czego bać - przepis jest na tyle mało skomplikowany, że trudno go zepsuć. 

Przepis na domowy ser paneer

Składniki:

  • 2 litry mleka

  • 2 łyżki octu (najlepiej jabłkowego)

  • Pół łyżki soli

  • Pół szklanki wody

Zobacz także
O niebo lepszy niż zwykły ser biały. Jest pyszny i idealny dla osób z delikatnym żołądkiem

O niebo lepszy niż zwykły biały ser. Jest pyszny i idealny dla osób z delikatnym żołądkiem

Te kulki są pełne białka, wspierają serce i poprawiają krążenie. A Polacy wciąż się ich „boją”

Te kulki są pełne białka, wspierają serce i poprawiają krążenie. A Polacy wciąż się ich „boją”

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlejcie całe mleko. Dodajcie wodę, ocet oraz sól i wymieszajcie.

  2. Postawcie garnek na kuchence i podgrzewajcie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by mleko się nie przypaliło. 

  3. Po jakimś czasie zawartość garnka zacznie się zbrylać w rodzaj serka. Podgrzewajcie dalej i na koniec wyjmijcie powstały twaróg łyżką cedzakową.

  4. Odłóżcie ser na sitko i poczekajcie, aż spłynie z niego nadmiar wody. 

  5. Po ostygnięciu przełóżcie twaróg na talerz. Można zjeść go od razu lub przykryć folią i odłożyć do lodówki. Smacznego!

Ser można dodatkowo, zgodnie ze sztuką, docisnąć czymś ciężkim, np. drugim garnkiem i zostawić tak na kilka godzin. Nie jest to jednak konieczne, jeśli zależy wam na szybkim przygotowaniu. 

Wartości odżywcze sera paneer

Domowy ser paneer zawiera w sobie witaminy i minerały, które znajdują się w mleku - w końcu jest ono głównym składnikiem. Jedząc więc ten ser, dostarczycie do organizmu m.in. witaminę B2, B12, witaminę D oraz fosfor, wapń czy sód oraz oczywiście białko.

Osoby wrażliwe na laktozę muszą jednak zachować ostrożność, ponieważ ten ser, ze względu na wykorzystanie mleka, zawiera zarówno laktozę, jak i kazeinę. Składniki te mogą uczulać oraz powodować dyskomfort i dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób z wrażliwym żołądkiem.

Jak jeść ser paneer?

Ten rodzaj sera nie topi się, dlatego można go smażyć i grillować. Pasuje do sałatek, zup, a nawet na kanapki. W kuchni indyjskiej, z której pochodzi, ser ten jada się jako przekąskę oraz składnik różnych dań, jak np. palak paneer, czyli szpinakowe danie w stylu curry z serkiem z mleka.