Szybki sposób na pokrojenie pomidorków koktajlowych. Przekrójcie je jednym cięciem, wszystkie na raz
Adobe Stock
Newsy

Szybki sposób na pokrojenie pomidorków koktajlowych. Przekroicie je jednym cięciem, wszystkie na raz

To właśnie kucharze są najczęściej autorami patentów na szybkie krojenie, szatkowanie czy obieranie. Nie ma w tym nic dziwnego, spędzają tyle czasu w kuchni, że część czynności chcieliby sobie uprościć. A my zawsze chętnie je podglądamy i przenosimy do swojej kuchni.

Filmiki przedstawiające kuchenne triki bywają fascynujące. Pokazują, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dzięki nim trudne czy czasochłonne czynności stają się proste i szybkie. Jak ten sposób na pokrojenie pomidorków koktajlowych. Od tej pory przekrojenie na pół pomidorków nie będzie zabierać wam czasu i żeby to zrobić wcale nie musicie dotykać każdego pomidorka z osobna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na krojenie pomidorków koktjalowych

Sposób na proste przekrojenie pomidorków koktajlowych:

  1. Przed krojeniem umyjcie pomidorki. Najłatwiej je umyć używając pojemnika, w którym są sprzedawane. Plastikowy pojemnik ma dziurki, którymi woda odpłynie jak z sitka. Innym sposobem szybkiego mycia jest użycie właśnie sitka.
  2. Po opłukaniu przenieście pomidorki na środek czystej ściereczki kuchennej i osuszcie, używając brzegów ściereczki. Umyte i osuszone pomidorki przenieście teraz na deskę do krojenia i przygotujcie ostry nóż z długim ostrzem.
  3. Przykryjcie porcję pomidorków pokrywką i przytrzymajcie od góry. Może to być przykrywka od pojemnika, w którym sprzedawane są warzywa, plastikowa przykrywka od pojemnika do przechowywania żywności, lub każda inne płaska powierzchnia.
  4. Ściśnijcie lekko pomidorki pokrywką, a jednocześnie przesuńcie nóż w połowie pomidorków krojąc je na pół.
@pierre.le.chef #lifehack #foodhack #learnontiktok ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath

 

Dlaczego warto jeść pomidory koktajlowe i do czego je dodawać? 

Ten rodzaj pomidorów cieszy się szczególnie dużym zainteresowaniem zimą. To dlatego, że każde inne pomidory szklarniowe nie mają niestety tyle smaku i aromatu co ich miniaturki. Są twarde, mało soczyste i często  w ogóle nie smakują pomidorami. W odróżnieniu od nich pomidorki koktajlowe są soczyste i aromatyczne przez cały rok.

Zobacz także
makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku, złagodzi też smak i poprawi strawność

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Użyjcie prostego triku i po kłopocie. To złagodzi też jej smak 

Jak sama nazwa wskazuje, ten gatunek warzyw jest wykorzystywany najczęściej do sałatek i przekąsek. Świetnie też nadaje się na małe koktajlowe kanapeczki – tartinki.

Jednak nie wszyscy wiedzą, że te małe pomidorki nadają smaku potrawom także po usmażeniu czy upieczeniu. Sos z pomidorkami koktajlowymi świetnie komponuje się makaronem. Bez obaw dodawajcie je do zapiekanek i pizzy.

Z tego rodzaju warzyw nie zdejmuje się skórki. Usmażona czy upieczona skórka razem z miąższem dodaje potrawie wyrazu: smakuje jak z restauracji, a wygląda jak ze zdjęć reklamujących najlepsze dania. Spróbujcie miniaturki pomidorów użyć także do zwykłej jajecznicy. Możecie ją usmażyć z cebulką lub bez niej, z samymi tylko pomidorkami. W każdej wersji będzie świetnie smakować.

Źródło: Haps.pl, Tiktok/pierre.le.chef

makaron przepis
Ag.Zetka / gotujmy.pl
Newsy
Została wam po świętach kiełbasa? Nie wyrzucajcie jej. Zróbcie z niej to obłędne danie
Po świętach czas na czyszczenie lodówki! Zróbcie szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i kilku innych składników.

Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy. Przepis na makaron z kiełbasą Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów? Będziecie potrzebowali poniższych składników: Ok. 30 dag kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka Ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 300 g makaronu penne Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania) Papryka ostra mielona Pomidorki koktajlowe Olej Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie. I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.   Źródło: gotujmy.pl

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...

Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
ONS.pl
Newsy
Joanna Przetakiewicz zrobiła danie, które jest hitem. 20 minut w piekarniku i gotowe
Ten przepis podbija serca internautów. Przygotowała go też Joanna Przetakiewicz!

Od czasu do czasu lubicie pewnie zrobić skomplikowane i wymagające długiego przygotowywania danie, ale pewnie na co dzień cenicie bardziej szybkie, a satysfakcjonujące przepisy. To idealny przykład takiego dania, które robi się dosłownie w 20 minut . Przygotowała je nawet Joanna Przetakiewicz. Joanna Przetakiewicz to prawdziwa bussines woman. Jest projektantką mody, założycielką i dyrektorką kreatywną domu mody „La Mania”, przedsiębiorczynią i radczynią prawną. Joanna znana jest z tego, że wspiera kobiety i ich aspiracje. Jest inicjatorką ruchu społecznego „Era Nowych Kobiet”, który daje przestrzeń kobietom z różnych środowisk do dzielenia się doświadczeniami i wzajemnego inspirowania. Prywatnie, Joanna Przetakiewicz jest od 2018 roku partnerką RInke’go Rooyens’a, holendersko-polskiego producenta i reżysera filmowego. Joanna Przetakiewicz aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie. Niedawno pokazywała, jak przygotowuje tam obiad. Joanna postanowiła przygotować szybki przepis, który jest ostatnio bardzo popularny w sieci. Chodzi o makaron z pieczonym serem feta . Przepis na pomidorki z serem feta od Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 duże czerwone cebule Łyżka oliwy z oliwek 500 g pomidorków koktajlowych Szczypta soli Szczypta pieprzu Kostka sera feta Makaron Przygotowanie makaronu z fetą Pokrójcie cebule w krążki. Podgrzejcie na patelni oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę. Podsmażcie ją chwilę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Przełóżcie do naczynia cebulę, pomidorki koktajlowe. Na środku połóżcie kostkę sera feta. Doprawcie wszystko świeżo mielonym pieprzem. Przełóżcie naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 minut. Ugotujcie w tym czasie makaron....

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?
Pomidory należą do grona najpopularniejszych warzyw. W kuchni występują pod różnymi postaciami. Jednak często pojawia się pytanie, jak powinno się prawidłowo przechowywać te warzywa, aby przez jak najdłuższy czas zachowały świeżość.

Zupa pomidorowa , szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu , to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli.  Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni. Wszechstronne pomidory w kuchni  Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak: zupa krem z pomidorów,  faszerowane pomidory, sos arabbiata, spaghetti,  sałatka caprese, szakszuka, sos do pizzy,  czy klasyczna polska zupa pomidorowa. Rodzaje pomidorów na rynku  Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak: koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski, daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania, podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie, bawole serca...