Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Adobe Stock
Newsy

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam

Masz wyjątkowo mało czasu na przygotowanie obiadu, a nie chcesz jeść byle czego? Podpowiadamy, jak przyrządzić pełnowartościowy, bogaty w warzywa i białko posiłek!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 07, 2021

Mrożonki to doskonały sposób na błyskawiczne danie. Mrożone mieszanki warzywne można dostać w każdym sklepie. Nie są one drogie, za półkilogramową paczkę zapłacimy już od 3 do 10 zł. Chociaż mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa, nadal są znacznie bardziej korzystną opcją na obiad niż dania gotowe czy makarony z sosem. Mrożone miksy warzyw mają bardzo mało kalorii, dlatego  są świetnym pomysłem na obiad dla osób na diecie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Z czym przygotować mrożone warzywa?

Zamrożone warzywa mogą być dodawane praktycznie do wszystkiego, a także jedzone samodzielnie. Jeśli jednak chcemy z nich stworzyć ciekawy obiad, warto połączyć je z węglowodanami, które zapewnią nam sytość na długie godziny. Mowa tu o ryżu, makaronie albo ziemniakach. Naszym faworytem jest ryż – klasyczny biały lub brązowy, jeśli chcesz zwiększyć wartości odżywcze dania. W odpowiednio zbilansowanym posiłku musi znaleźć się również białko oraz trochę tłuszczu, których dostarczy nam np. mięso wieprzowe lub mięso drobiowe podane razem z odrobiną sera, sosu lub z dodatkiem smażonego jajka. W wersji dietetycznej warto sięgnąć po kurczaka lub indyka, które zawierają dużo białka i mało tłuszczu. 

Zobacz także

Tego typu obiad możemy stworzyć już w mniej niż 20 minut! Z pełnej paczki warzyw, dwóch torebek ryżu oraz mięsa uda się ugotować kilka porcji. Zapakowane i przechowywane w lodówce można podzielić na gotowe obiady do pracy, które wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali!

Przepis na ryż z mięsem i mrożonymi warzywami

Składniki:

  • szynka wieprzowa 600 g
  • rozmaryn 1/3 łyżeczki
  • oliwa 1 łyżka
  • kucharek 1/3 łyżeczki
  • czosnek 1/2 łyżeczki
  • ryż 200 g
  • warzywa mrożone 300 g

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy i smażyć przez kilka minut, potem dodać wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
  2. Następnie dodać warzywa na patelnie, wymieszać i dusić przez ok. 13-15 min.
  3. Podawać z ryżem ugotowanym al dente i dodatkowo sosem czosnkowym. Smacznego!

Czytaj też:

Komentarze