Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam
Adobe Stock
Newsy

Szybki ryż z mięsem i mrożonymi warzywami z 1 patelni. Obiad zrobi się sam

Masz wyjątkowo mało czasu na przygotowanie obiadu, a nie chcesz jeść byle czego? Podpowiadamy, jak przyrządzić pełnowartościowy, bogaty w warzywa i białko posiłek!

Mrożonki to doskonały sposób na błyskawiczne danie. Mrożone mieszanki warzywne można dostać w każdym sklepie. Nie są one drogie, za półkilogramową paczkę zapłacimy już od 3 do 10 zł. Chociaż mrożonki mają mniej wartości odżywczych niż świeże warzywa, nadal są znacznie bardziej korzystną opcją na obiad niż dania gotowe czy makarony z sosem. Mrożone miksy warzyw mają bardzo mało kalorii, dlatego  są świetnym pomysłem na obiad dla osób na diecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym przygotować mrożone warzywa?

Zamrożone warzywa mogą być dodawane praktycznie do wszystkiego, a także jedzone samodzielnie. Jeśli jednak chcemy z nich stworzyć ciekawy obiad, warto połączyć je z węglowodanami, które zapewnią nam sytość na długie godziny. Mowa tu o ryżu, makaronie albo ziemniakach. Naszym faworytem jest ryż – klasyczny biały lub brązowy, jeśli chcesz zwiększyć wartości odżywcze dania. W odpowiednio zbilansowanym posiłku musi znaleźć się również białko oraz trochę tłuszczu, których dostarczy nam np. mięso wieprzowe lub mięso drobiowe podane razem z odrobiną sera, sosu lub z dodatkiem smażonego jajka. W wersji dietetycznej warto sięgnąć po kurczaka lub indyka, które zawierają dużo białka i mało tłuszczu. 

Zobacz także
Patryk Vega

Patryk Vega przeszedł na popularną dietę i schudł prawie 60 kilogramów. Co jadł?

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie

Tego typu obiad możemy stworzyć już w mniej niż 20 minut! Z pełnej paczki warzyw, dwóch torebek ryżu oraz mięsa uda się ugotować kilka porcji. Zapakowane i przechowywane w lodówce można podzielić na gotowe obiady do pracy, które wystarczy podgrzać na patelni lub w mikrofali!

Przepis na ryż z mięsem i mrożonymi warzywami

Składniki:

  • szynka wieprzowa 600 g
  • rozmaryn 1/3 łyżeczki
  • oliwa 1 łyżka
  • kucharek 1/3 łyżeczki
  • czosnek 1/2 łyżeczki
  • ryż 200 g
  • warzywa mrożone 300 g

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać przyprawy i smażyć przez kilka minut, potem dodać wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
  2. Następnie dodać warzywa na patelnie, wymieszać i dusić przez ok. 13-15 min.
  3. Podawać z ryżem ugotowanym al dente i dodatkowo sosem czosnkowym. Smacznego!

Czytaj też:

Mrożonki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy
Mrożonki w sklepie są zbite lub zbrylone? Pod żadnym pozorem ich nie kupujcie. Dlaczego? 
Zamrożony produkt żywnościowy jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania w zamrażalniku, który wstrzymuje całkowicie rozwój wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mrożonki to przede wszystkim szybki pomysł na obiad. Wystarczy kilka minut i gotowe.

Polacy często kupują mrożone warzywa albo owoce, także ryby lub mięso, jak również gotowe zamrożone sałatki albo przetwory mączne takie jak pierogi. Na temat mrożonek narosło już wiele mitów. Jak jest naprawdę? Zdrowa, mrożona żywność Jedni uznają mrożonki za żywność prawie doskonałą, bo jedynie minimalnie przetworzoną, bliską pierwotnej, naturalnej postaci, podczas gdy inni za niemal bezwartościową, pozbawioną życia i wielu naturalnych walorów.  Mrożenie, tak jak i inne metody utrwalania żywności, ma swoje wady i zalety, Zmiany, które widać na pierwszy rzut oka po rozmrożeniu produktów czy podczas ich przygotowywania, to utrata jędrności, zmiana konsystencji oraz ograniczone zdolności utrzymania wody. Właśnie na te cechy warto zwrócić szczególną uwagę. Powiedzą wam więcej o mrożonkach niż sklepowa etykieta. Jeśli kupujecie mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli zauważycie podobne właściwości, najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Kolejne mrożenie psuje zamrożony produkt. Właściwie powinniście zrezygnować z jego konsumpcji. Zawartość torebki powinna do tego lekko przesypywać się przy poruszaniu. To pierwszy sygnał, że kupiona mrożonka nadaje się do spożycia. Nie może być ani zbyt zbita, ani całkowicie sypka. Czy jedzenie mrożonek może być groźne? Najwięcej wątpliwości budzą mrożone ryby w postaci kostek rybnych. Często zdarza się, że w zawartości znajdziecie rybę zmieloną w całości. Mrożony filet rybny może zawierać ości, wnętrzności i mało apetyczne części ryby. Pomijając niektóre przykłady, metoda mrożenia żywności nadal pozostaje w czołówce najlepszych metod utrwalania żywności ze względu na stosunkowo niskie straty wartości...

ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka
Mniam1/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 
Gołąbki z mięsem kurczaka, inspirowane kuchnią chińską, to propozycja dla miłośników gołąbków, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Farsz do gołąbków z mięsem drobiowym, ryżem, sosem sojowym i azjatyckimi przyprawami zmienia tę potrawę w wykwintne danie.

Tradycyjne polskie gołąbki to te przygotowywane z mięsem wieprzowym oraz ryżem. Można jednak odświeżyć ich recepturę, wzbogacając ją o bardziej egzotyczne smaki. Ostatnio proponowaliśmy np. gołąbki meksykańskie , a teraz – ich azjatycką odmianę, która z pewnością zachwyci waszych gości. Gołąbki po chińsku z kurczakiem Kurczak, o ile tylko pochodzi z naturalnego chowu bez antybiotyków i kupujemy go z zaufanego źródła, jest zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej zawartości białka. Mięso drobiowe polecane jest przy dietach niskokalorycznych, a także w dietach sportowców, które powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko. Gołąbki przyrządzone z kurczakiem zyskają zupełnie nowy smak – wypróbujcie i przekonajcie się sami! Przepis na gołąbki po chińsku Składniki: 2 filety z kurczaka 2 marchewki 1 kapusta pekińska pieprz czarny 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka ryżu Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.  Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.  Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić.  Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.  Poszczególne...

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na szybki obiad Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad: Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym Placuszki z kurczaka z musztardą Łosoś pieczony z warzywami Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Podwójny filet z piersi z kurczaka 300 g ryżu (3 torebki) 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Pęczek świeżego szczypiorku 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g) 3 łyżki sezamu Olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami). Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa. Wsypcie 3 łyżki...