Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa

Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybki placek z truskawkami

Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz także
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)

Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser

Ciasto Kinder Country bez pieczenia. Świetny pomysł na ekspresowy deser

Masa:

  • 1 litr śmietany 30%
  • 400 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania śmietany fix
  • 3 łyżki cukru

Oraz 200 g truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie.
  2. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach.
  3. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie.
  4. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny.
  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół.
  6. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały.
  7. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  8. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy.
  9. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową ciasta i połóżcie resztę masy.
  10. Wyrównajcie z wierzchu, ozdóbcie truskawkami i odstawcie do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
Chcecie zrobić ciasto z truskawkami, ale na samą myśl o obraniu takiej ilości truskawek przechodzi wam ochota na pieczenie? Istnieje prosty sposób na szybkie pozbycie się szypułek!

Sezon na truskawki tuż, tuż! Gdzieniegdzie już można znaleźć stragany ze świeżymi truskawkami, chociaż ich cena jest jeszcze powalająca. Ale już niedługo truskawki będzie można kupić na każdym rogu w rozsądnej cenie. Warto je wówczas wykorzystać do robienia pysznych ciast, koktajli, deserów albo spałaszować je bez żadnych dodatków. Jedyną niedogodnością w przypadku truskawek (zwłaszcza gdy potrzebujecie ich dużo do zrobienia ciasta) są szypułki, których odrywanie jest bardzo czaso- i pracochlonne. Istnieje jednak prosty trik na szybkie i łatwe obranie tych owoców. Sprawdźcie sami! Jak obrać truskawki? Sposób na szybkie obranie truskawek może się wydawać zaskakujący, ale jest bardzo skuteczny. Będziecie potrzebowali jedynie słomki do napojów. Należy wbić ją u dołu truskawki i przebić owoc na wylot tak, by słomka wypchnęła szypułkę na zewnątrz. A czy wiedzieliście, że szypułki truskawek są jadalne ? W cieście się nie sprawdzą, ale zblendowane w koktajlu lub jako napar (wraz z kwiatkami i liśćmi) są prawdziwą bombą witaminową! Przepis na puszyste ciasto z truskawkami Do przygotowania smacznego ciasta z truskawkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 400 g świeżych truskawek 200 g masła (1 kostka) 200 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 4 jajka Łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Pokrójcie masło w kostkę i ogrzejcie na tyle, by osiągnęło temperaturę pokojową. Podobnie zróbcie z jajkami – jeżeli wyciągnęliście je z lodówki, włóżcie je na kilka minut do miski z letnią wodą. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie masło i powoli dodawajcie do niego żółtka oraz cukier puder nie przestając ubijać. Wsypcie przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i...