Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na szybki placek z truskawkami

Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr śmietany 30%
  • 400 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania śmietany fix
  • 3 łyżki cukru

Oraz 200 g truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie.
  2. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach.
  3. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie.
  4. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny.
  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół.
  6. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały.
  7. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  8. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy.
  9. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową ciasta i połóżcie resztę masy.
  10. Wyrównajcie z wierzchu, ozdóbcie truskawkami i odstawcie do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: