Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy

Szybki placek z truskawkami. Przepis, o który poprosi nawet teściowa

Jeżeli uwielbiacie truskawki, to na pewno posmakuje wam to pyszne ciasto z musem truskawkowym.

Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybki placek z truskawkami

Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zobacz także

Masa:

  • 1 litr śmietany 30%
  • 400 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania śmietany fix
  • 3 łyżki cukru

Oraz 200 g truskawek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie.
  2. Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach.
  3. Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie.
  4. Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny.
  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół.
  6. Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały.
  7. W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
  8. Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy.
  9. Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową ciasta i połóżcie resztę masy.
  10. Wyrównajcie z wierzchu, ozdóbcie truskawkami i odstawcie do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!
Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego! Ciasto bez pieczenia Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Przepis na śmietanowiec z truskawkami Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki: 1 litr śmietany 18% 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze 2 opakowania galaretki truskawkowej 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta) Szklanka cukru pudru Żelatyna Przygotowanie Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię...

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj
piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Przeczytaj
Tiramisu
gotujmy.pl/smakowitejadło
Newsy Zostały wam świąteczne pierniki? Zróbcie z nich wyjątkowe w smaku piernikowe tiramisu
Sposób na świąteczne pierniki? Zamiast łamać na nich zęby, zróbcie z nich pyszne włoskie tiramisu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Zaczynacie mieć powoli dosyć ciast po Bożym Narodzeniu? Lepiej zachowajcie ostatnie siły na przepyszne ciasto, do którego możecie wykorzystać pozostałe wam po świętach pierniczki. Mowa o… piernikowym tiramisu! Ten pyszny deser w wersji korzennej smakuje jeszcze lepiej.   Tiramisu to przygotowywane na zimno ciasto, z wykorzystaniem kremowej masy, biszkoptów i oczywiście kawy. Ten deser uwielbiany jest we Włoszech, z których pochodzi, ale zaskarbił sobie także serca Polaków! Można go przyrządzić według tradycyjnych, włoskich przepisów lub w nieco zmodyfikowanej wersji – na przykład zamieniając biszkopty na świąteczne pierniki! Przepis na piernikowe tiramisu Okres poświąteczny to czas na wykorzystanie resztek jedzenia, które zostały wam po świętach. Jeśli znudziły się wam pierniki lub po prostu nie macie już co z nimi zrobić, to wykorzystajcie je do przygotowania tego pysznego ciasta tiramisu! Będą wam potrzebne poniższe składniki: Świąteczne pierniczki 50 dag serka mascarpone 5 jaj 100 g cukru 3 łyżki whisky Filiżanka mocnej, czarnej kawy 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie Najpierw oddzielcie żółtka od białek i ubijcie je z cukrem, a następnie wymieszajcie z serkiem mascarpone. Białka ubijcie na sztywno i dodajcie do masy. Do zaparzonej kawy wlejcie whisky i wymieszajcie. Każdy piernik namoczcie delikatnie w kawie i układajcie w przygotowanej wcześniej foremce. Na ułożone pierniczki wylejcie masę z serkiem mascarpone, wyrównajcie szpatułką i ułóżcie drugą warstwę z nasączonych kawą i whisky pierników. Dodajcie kolejną warstwę serka i odstawcie foremkę do lodówki na 6 godzin. I gotowe! Piernikowe tiramisu podawajcie posypane z wierzchu startą gorzką czekoladą.

Przeczytaj