Sezon na truskawki rozpoczęty! Z tej okazji polecamy wam przyrządzić bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze świeżymi truskawkami. Jest lekkie jak chmurka i wspaniale pachnie owocami. Wykorzystajcie genialny przepis od gosia47-47, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.
Przepis na szybki placek z truskawkami
Przyrządzenie tego ciasta jest banalne i robi się je błyskawicznie! Będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr śmietany 30%
- 400 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania śmietany fix
- 3 łyżki cukru
Oraz 200 g truskawek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie jajka mikserem, dodajcie 5 łyżek cukru i dalej ubijajcie.
- Po chwili wlejcie żółtka i miksujcie na najwolniejszych obrotach.
- Przesiejcie do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie masę jajeczną i wymieszajcie.
- Wysmarujcie formę do pieczenia masłem i wyłóżcie na nią ciasto. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny.
- Po upieczeniu wyjmijcie ciasto od razu z piekarnika, żeby ostygło. Przetnijcie je wzdłuż na pół.
- Wlejcie do naczynia pół litra wody i rozpuśćcie obie galaretki. Odstawcie, by lekko stężały.
- W tym czasie wsypcie umyte i obrane truskawki do blendera (o tym, jak szybko usunąć szypułki piszemy w tym artykule) i zmiksujcie. Dodajcie je do tężejącej galaretki, wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
- Ubijcie śmietankę, dodajcie cukier oraz fixy śmietanowe. Pod sam koniec ubijania wlejcie mus truskawkowy.
- Podzielcie masę na dwie części. Pierwszą część wyłóżcie na połowę biszkopta, wyrównajcie, przykryjcie drugą połową ciasta i połóżcie resztę masy.
- Wyrównajcie z wierzchu, ozdóbcie truskawkami i odstawcie do lodówki na dwie godziny. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: