Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni

Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.
Magdalena Kieblesz
kwiecień 20, 2021

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Jest po prostu przepyszny. 

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty

Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej.

Składniki:

  • włoszczyzna
  • pół główki kapusty młodej
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie: kostka rosołowa

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  2. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno.
  3. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę. 
  4. Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut.
  5. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie. 
  6. Na suchej patelni podsmażcie boczek.
  7. Kiedy tłuszcz wytopi się z boczku, dodajcie cebulę i podsmażcie ją na złoty kolor. 
  8. Następnie wlejcie szklankę wody i całość wymieszajcie.
  9. Boczek i cebulę oraz wywar z warzyw wraz z młodą kapustą dodajcie do garnka z kapustą kiszoną. 
  10. Doprawcie solą oraz pieprzem. 
  11. Całość gotujcie około 30-40 min. Smacznego! 

Czytaj także:

Źródło: gotujmy.pl 

Komentarze