Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Jest po prostu przepyszny.
Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty
Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej.
Składniki:
- włoszczyzna
- pół główki kapusty młodej
- 30 dag kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 liść laurowy
- 8 ziarenek pieprzu
- 25 dag boczku wędzonego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- ewentualnie: kostka rosołowa
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
- Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
- Kiszoną kapustę pokrójcie drobno.
- Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.
- Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut.
- Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.
- Na suchej patelni podsmażcie boczek.
- Kiedy tłuszcz wytopi się z boczku, dodajcie cebulę i podsmażcie ją na złoty kolor.
- Następnie wlejcie szklankę wody i całość wymieszajcie.
- Boczek i cebulę oraz wywar z warzyw wraz z młodą kapustą dodajcie do garnka z kapustą kiszoną.
- Doprawcie solą oraz pieprzem.
- Całość gotujcie około 30-40 min. Smacznego!
Czytaj także:
- Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
- Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
- Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Źródło: gotujmy.pl