Szybki i tani pogromca chwastów. Przygotujecie go ze składników, które są w waszej kuchni
Adobe Stock
Newsy

Szybki i tani pogromca chwastów. Przygotujecie go ze składników, które są w waszej kuchni

Chwasty to co roku zmora działkowców i ogrodników. Jeżeli zatem dzikie zielsko opanowało wasze grządki, a na trawniku rosną niepotrzebne rośliny, czas wziąć się do roboty i skutecznie się ich pozbyć. 

Chwasty na grządkach, rabatach, trawnikach czy pomiędzy płytkami chodnika przyprawiają o ból głowy każdego działkowicza. Można zaatakować je herbicydami lub wypróbowanymi, domowymi sposobami. My polecamy to drugie, bezpieczniejsze rozwiązanie.  

Wystarczy zajrzeć do szafki kuchennej, by znaleźć tam wszystkie potrzebne chwastobójcze składniki. Na ich bazie przygotujecie efektywne, domowe preparaty na chwasty 

Czym zwalczyć chwasty przy chodniku?

Każdy oprysk na chwasty najlepiej stosować wiosną, gdy rośliny inwazyjne jeszcze nie kwitną. Łatwiej zniszczyć zielsko, zanim się rozsieje. Poza tym młode chwasty są delikatniejsze i szybciej można je usunąć w ten sposób.  

Spryskiwanie chwastów rozcieńczonym octem to znana i skuteczna metoda ich likwidacji. Świetnie sprawdza się głównie w przypadku chwastów na żwirowych ścieżkach, a także nawierzchniach z kostki brukowej. 

Przeciwko chwastom tam rosnącym najlepszy jest ocet spirytusowy, który charakteryzuje się wysoką kwasowością. To najtańszy rodzaj octu, a jego użycie jest dozwolone także w uprawach ekologicznych.  

Niestety ocet może zniszczyć również inne rośliny, dlatego raczej nie spryskujcie nim chwastów na grządkach czy rabatkach lub bardzo uważajcie, by nie dostał się na hodowane przez was kwiaty, czy warzywa. 

Czym zwalczyć mech i pokrzywy?

Inną znaną domową metodą walki z chwastami jest posypywanie ich liści solą kuchenną. W słoneczny, bezdeszczowy dzień nasypcie sól bezpośrednio na niepożądane rośliny, które następnie spryskajcie wodą. Jest to świetny sposób na pozbycie się opornych chwastów lub mchu.  

Możecie też przygotować wodny roztwór soli, który świetnie rozprawi się z pokrzywami. W tym celu połączcie sól i wodę, w proporcjach: 1 porcja soli na 3 porcje wody i spryskajcie kłopotliwe zielsko.  

Zobacz także
Mszyce natychmiast uciekną, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Mszyce uciekną w try miga, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 

Jak przygotować domowy preparat na chwasty z soli i octu? 

Składniki: 

  • 1 l wody,  

  • 0,5 szklanki soli,  

  • 250 ml octu spirytusowego  

  • 1 łyżeczka płynu do naczyń (aby zmniejszyć napięcie powierzchniowe) 

Sposób użycia: 

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie ze sobą. 

  1. Powstałym preparatem opryskajcie liście chwastów.  

  1. Preparat rozprowadzajcie tylko na suche rośliny, najlepiej w czasie upałów.  

  1. Po około 3 dniach chwasty zginą. 

Źródło: poradnikogrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zatkany zlew
Adobe Stock
Newsy
Zatkany zlew? Wsypcie trochę produktu, który na pewno macie w kuchni i gotowe
Resztki jedzenia, fusy z herbaty i kawy i inne cuda – lepiej nie przeciągajmy listy zanieczyszczeń, które zatykają nam zlew. Jak poradzić sobie z zatkanymi rurami?

Niedrożny zlew to notoryczny problem w niemal każdym domu. Wystarczy, że jeden z domowników nierozsądnie, a za to regularnie wylewa tam herbaciane fusy i za jakiś czas problem gotowy. Zwykle jesteśmy przygotowani na taką okoliczność. Preparat udrażniający rury, przepychaczka i do dzieła. Czasem jednak zdarza się, że musimy radzić sobie w gorszych warunkach. Domowe środki na zatkane rury Takimi są choćby niedziele handlowe czy godziny dla seniorów. Niekiedy zdarzy się, że popularnego „Kreta” nie ma w naszym najbliższym sklepie. Co wtedy? Bez obaw. Na pewno macie środki zaradcze w swojej kuchni. Wystarczy tylko nieco ruszyć głową i po problemie. Zamiast środka udrażniającego rury, do zwalczenia zatkanego zlewu mogą wystarczyć tak zwykłe produkty jak ocet, kwasek cytrynowy, soda, a nawet wrząca woda. Poniżej podpowiemy wam, w jakich połączeniach i proporcjach stosować te składniki, by woda znów swobodnie popłynęła przez wasz zlew. Zacznijmy od octu. Macie go w waszych szafkach, przed świętami dodawaliście go do śledzi, a w ich trakcie posłużył wam do zaostrzenia smaku galarety. „Kret” do odpływu Kto by się spodziewał, że zagotowany ocet będzie zamiennikiem preparatu udrażniającego rury? Tak samo jak z „Kretem”, po zalaniu zlewu zagotowanym octem, należy odczekać pół godziny, a po tym czasie przepłukać zlew wrzątkiem. Ocet świetnie zadziała także w połączeniu z sodą oczyszczoną. Oba te środki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Wystarczy wsypać do odpływu słuszną porcję sody (ok. pół szklanki) i zalać to wszystko szklanką octu. Działanie spotęgujecie poprzez dodanie jeszcze do tej mieszanki soli kuchennej. Następnie należy przykryć wlot, by uniknąć nieprzyjemnych i groźnych zapachów. Po trzydziestu minutach przelejcie zlew gorąca...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
Plamy na obrusie po świętach to jeszcze nie powód do paniki! Możecie łatwo je usunąć domowymi sposobami.

Powiedzmy sobie szczerze – ubrudzenie obrusu podczas świąt jest nieuniknione. Zresztą właśnie do tego on służy! Lepiej jest czyścić poplamiony obrus niż szorować o wiele cenniejszy, drewniany stół. Ale kto próbował zmierzyć się z trudnymi plamami z wina albo kawy ten dobrze wie, że ich usunięcie nie jest wcale takie proste. Poniżej podajemy wam garść porad, które pomogą wam szybciej i łatwiej pozbyć się trudnych plam z obrusu. Plamy z czerwonego wina Wino do obiadu świetnie smakuje i poprawia trawienie. Niestety, rozlane czerwone wino może na zawsze zniszczyć obrus, jeżeli szybko nie zabierzecie się za usuwanie plamy! Sprawdźcie, jak można sobie z tym poradzić. Alkohol Alkohol zwalczaj… alkoholem! Ta zasada przydaje się nie tylko wtedy, gdy dokucza wam „syndrom dnia poprzedniego”, ale również wówczas, gdy poplamicie obrus czerwonym winem. Wystarczy polać plamę szampanem albo białym winem, później zamoczyć obrus w zimnej wodzie i wyprać w pralce. Sól Jeden z najlepiej znanych sposobów. Gdy na obrus wyleje się czerwone wino, natychmiast posypcie ją dużą ilością soli i zostawcie na dłuższą chwilę, aż sól wchłonie całą wilgoć. Później, podobnie jak w przypadku użycia alkoholu, zamoczcie obrus w zimnej wodzie i wypierzcie. Plamy z kawy i herbaty - jak usunąć? Plamy z rozlanej kawy i herbaty są szczególnie uciążliwe. Najlepiej usuwać je wtedy, gdy są jeszcze świeże, ponieważ im dłużej plama zostanie na obrusie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że już nigdy się jej nie pozbędziecie! Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić: Ocet Kwas zawarty w occie świetnie poradzi sobie z trudnymi plamami. Pamiętajcie tylko o tym, by odpowiednio go rozcieńczyć – w przeciwnym razie zniszczycie tkaninę! Najlepiej użyjcie go w proporcji 1...

Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
AdobeStock
Newsy
Które chwasty można jeść? Te są bezpieczne
W Polsce żyje wiele roślin, które uznawane są za chwasty. A to błąd, ponieważ wiele z nich nadaje się do jedzenia i są bardzo smaczne!

Wielu z was na pewno chętnie sadzi w ogrodzie lub w doniczkach na balkonie różne zioła, które później wykorzystujecie w kuchni. W końcu nawet nie ma co porównywać smaku suszonych ziół do tych świeżo zerwanych z krzewu! Bazylię, oregano czy miętę można z powodzeniem hodować przy polskiej pogodzie. Ale gdyby się zastanowić, to przecież popularne zioła w różnych miejscach świata rosną po prostu jako pospolite chwasty. Dlaczego by więc nie użyć w kuchni chwastów rosnących naturalnie w Polsce? Niektóre z nich przecież świetnie smakują i można ich używać do sałatek, a nawet do marynowania! Poznajcie chwasty, które można jeść. Pokrzywa zwyczajna Zdecydowanie królowa wśród chwastów. Rośnie w całej Polsce w sporych ilościach i z reguły każdy stara się ją omijać ze względu na nieprzyjemne oparzenia, które powoduje. Ale odpowiednio przygotowana pokrzywa jak najbardziej nadaje się do zjedzenia i jest bardzo zdrowa. Wystarczy dokładnie ją opłukać, a następnie sparzyć w gorącej wodzie. Z pokrzywy można zrobić jajecznicę albo sok o właściwościach oczyszczających . Można ją zbierać od kwietnia do października. Szczawik zajęczy To roślina przypominająca swoim wyglądem koniczynę, która rośnie w zacienionych i dość wilgotnych miejscach (często w towarzystwie mchu). Liście szczawiku są bardzo smaczne – ich kwaskowy posmak sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do sałatek, sosów oraz zup. W dodatku szczawik zajęczy świetnie gasi pragnienie, a że można go spotkać na górskich szlakach, sprawdzi się podczas długich wędrówek w upale. Stokrotka Drobne i liczne kwiaty stokrotki można znaleźć praktycznie wszędzie – głównie na pastwiskach, łąkach, w parkach, ogródkach, a nawet przy drodze! Stokrotkę można zjadać...