Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje.

Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.  

Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak. 

Żurek na domowym zakwasie 

Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej.

Zobacz także:

Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu.

Szybki żurek na maślance

Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje. 

Do zrobienia żurku będziecie potrzebować:

  • 1 l maślanki
  • 1 mała śmietanka słodka 12 procent
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kminku
  • Liść laurowy
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • Łyżka chrzanu
  • Ziemniaki 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie.
  2. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek. 
  3. Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka.
  4. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu. 
  5. W międzyczasie posiekajcie koperek.
  6. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie koperek oraz doprawcie gotowy żurek solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Do talerza włóżcie pokrojone ziemniaki i zalejcie je gotowym żurkiem.

Smacznego! 

Tak przygotowany żurek możecie wzbogacić dodatkiem boczku, jajkami na twardo i białą kiełbasą.