kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy

Szybki i przepyszny żurek na maślance. Ta receptura ma swoją historię. Z tym przepisem zawsze się udaje 

Jeśli chcecie zrobić żurek na szybko, koniecznie sprawdźcie, jak robi się go na maślance. Z tego przepisu zawsze wychodzi przepyszny!

Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje.

Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.  

Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żurek na domowym zakwasie 

Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej.

Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu.

Szybki żurek na maślance

Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje. 

Do zrobienia żurku będziecie potrzebować:

  • 1 l maślanki
  • 1 mała śmietanka słodka 12 procent
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kminku
  • Liść laurowy
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • Łyżka chrzanu
  • Ziemniaki 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie.
  2. Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek. 
  3. Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka.
  4. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu. 
  5. W międzyczasie posiekajcie koperek.
  6. Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie koperek oraz doprawcie gotowy żurek solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Do talerza włóżcie pokrojone ziemniaki i zalejcie je gotowym żurkiem.

Smacznego! 

Tak przygotowany żurek możecie wzbogacić dodatkiem boczku, jajkami na twardo i białą kiełbasą. 
 

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

zakwas żurek
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na zakwas. Sprawi, że wielkanocny żurek będzie miał niepowtarzalny smak
Żurek koniecznie musi być przygotowany na zakwasie. Można go kupić w sklepie, jednak przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Sprawdźcie sami!

Żurek to jedna z najpopularniejszych potraw w okresie świąt wielkanocnych. Jest przygotowywana na bazie zakwasu przyrządzonego z wyprzedzeniem z mąki i przypraw. Wiele osób rezygnuje z podania tego dania, gdyż obawia się skomplikowanego przepisu. Nic prostszego! Szybki, łatwy do zrobienia zakwas jest idealną podstawą do ugotowania tej zupy.  Tradycyjny żurek na zakwasie Mimo, iż zupa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to gości na polskich stołach również podczas wielu innych uroczystości, jak i na co dzień. Jest niezwykle aromatyczna, smaczna oraz sycąca. Zazwyczaj podawana z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i kawałkiem białej kiełbasy. Do przygotowania żurku potrzeba zakwasu, bulionu warzywnego, mięsa, śmietany, czosnku, a także majeranku. Wbrew pozorom to danie szybkie do przyrządzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tej potrawy, która swoim aromatem wypełnia cały dom. Jak zrobić domowy zakwas? Kluczową kwestią w przyrządzeniu żurku jest zakwas. To on nadaje całemu daniu charakterystycznych właściwości oraz smaku. Zupę można przygotować z kupnego zakwasu, jednak ten przyrządzony samodzielnie w domu jest o niebo lepszy. Przygotowanie tej części zupy  nie wymaga zdolności kulinarnych, a jedynie kilku składników i czasu. Żurek ugotowany na domowym zakwasie będzie zdecydowanie smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Bliscy z pewnością nie obejdą się smakiem. Składniki: 500 ml przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000 5 ząbków czosnku 4 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Wodę na zakwas zagotujcie, a następnie dobrze ostudźcie. Przelejcie ją do dużego i czystego słoja. Obierzcie ząbki czosnku ze skorupek. Do wody dodajcie sześć łyżek mąki żytniej typ. 2000, obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz...

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...