Ten żurek różni się trochę smakiem od tego klasycznego, ale tak samo dobrze smakuje.
Jest ugotowany bez zakwasu, ale za to na maślance, która nadaje mu wyjątkowego smaku.
Z udziałem aromatycznego majeranku oraz innych przypraw doskonale podbija jego smak.
Żurek na domowym zakwasie
Żurek zaraz po rosole jest jedną z ulubionych zup Polaków. Gotuje się go wedle różnych receptur ale najbardziej aromatyczny wychodzi przyrządzony na domowym własnoręcznie zrobionym zakwasie. Najlepiej z mąki żytniej.
Zobacz także:
Aby zakwas się udał potrzeba niewielu składników ale niezbędna jest duża cierpliwość. Przygotowany zakwas na żurek trzeba odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Ten proces trwa od 2 do 5 dni w zależności jaką temperaturę mamy w naszym domu.
Szybki żurek na maślance
Gdy nie macie czasu czekać na dobry zakwas a nie za bardzo macie ochotę robić żurku na zakwasie ze sklepu z wątpliwym składem, polecamy wam przepis na żurek na maślance. To babciny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, a żurek zawsze się udaje.
Do zrobienia żurku będziecie potrzebować:
- 1 l maślanki
- 1 mała śmietanka słodka 12 procent
- 3 jajka
- 1 łyżeczka kminku
- Liść laurowy
- Szczypta majeranku
- Szczypta soli i pieprzu
- Pęczek koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- Łyżka chrzanu
- Ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie je w lekko osolonej wodzie.
- Do garnka wlejcie maślankę, śmietankę. Dodajcie roztrzepane jajka, liść laurowy i kminek.
- Mąkę wymieszajcie z odrobiną wody tak, żeby nie było grudek i wlejcie do garnka.
- Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Następnie dodajcie łyżkę chrzanu.
- W międzyczasie posiekajcie koperek.
- Gdy zupa zawrze, wyłączcie ogień, dodajcie koperek oraz doprawcie gotowy żurek solą, pieprzem i majerankiem.
- Do talerza włóżcie pokrojone ziemniaki i zalejcie je gotowym żurkiem.
Smacznego!
Tak przygotowany żurek możecie wzbogacić dodatkiem boczku, jajkami na twardo i białą kiełbasą.