
Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba, jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia.
Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania.
Chleb żytni
Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie.
Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni.
Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.
Przepis na szybki i prosty chleb żytni
Składniki:
- 450 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy
- 6 g słodu jęczmiennego
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania
Przygotowanie:
- Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut.
- Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę.
- Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb posypcie gruboziarnistą solą i odstawcie ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z wodą, a także nagrzejcie go do temperatury 220 stopni.
- Formę z chlebem wstawcie do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 35 minut.
- Gdy chleb będzie upieczony, wyjmijcie go z blachy. Bochenek spryskajcie wodą oraz pozostawcie na kratce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!