Jeśli dysponujecie świeżymi grzybami lub macie w swoich spiżarkach zapasy suszonych grzybów, koniecznie wykorzystajcie je na gęsty sos do klusek śląskich czy kopytek. Grzyby są tak aromatyczne i bogate w smak, że sos na ich bazie powinien być na tyle prosty, na ile to tylko możliwe. Wszystko po to, by nie przyćmić i nie przytłumić smaku wartościowych grzybów, takich jak na przykład kurki czy borowiki. Wystarczy śmietana lub masło i troszeczkę mąki do zagęszczenia sosu, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.

Kluski na bazie ziemniaków będą pochłaniały sos, a wy będziecie mogli cieszyć się fantastycznym daniem. Poniżej przedstawimy wam przepis jednej z naszych czytelniczek na sos grzybowy do klusek śląskich.

Przepis na sos grzybowy do klusek śląskich i kopytek

Składniki:

  • 1-2 garści dowolnych suszonych grzybów
  • Cebula
  • Czosnek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczcie w gorącej wodzie.
  2. Namoczone grzyby posiekajcie drobno na desce. Nie pozbywajcie się wartościowej wody z moczenia grzybów.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  4. Rozpuście na patelni masło i podsmażcie najpierw cebulę, a potem dodajcie do niej czosnek.
  5. Wrzućcie na patelnię rozmoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu.
  6. Duście wszystko razem przez ok. 10 min na średnim ogniu.
  7. Gdy duża część wody wyparuje z patelni, dodajcie do sosu śmietanę i doprawcie sos pieprzem i solą.
  8. W szklance rozpuście łyżkę mąki pszennej z wodą i zagęśćcie ją swój sos.
  9. Podawajcie z kluskami śląskimi, kopytkami lub z pyzami.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl