Jeśli dysponujecie świeżymi grzybami lub macie w swoich spiżarkach zapasy suszonych grzybów, koniecznie wykorzystajcie je na gęsty sos do klusek śląskich czy kopytek. Grzyby są tak aromatyczne i bogate w smak, że sos na ich bazie powinien być na tyle prosty, na ile to tylko możliwe. Wszystko po to, by nie przyćmić i nie przytłumić smaku wartościowych grzybów, takich jak na przykład kurki czy borowiki. Wystarczy śmietana lub masło i troszeczkę mąki do zagęszczenia sosu, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.
Kluski na bazie ziemniaków będą pochłaniały sos, a wy będziecie mogli cieszyć się fantastycznym daniem. Poniżej przedstawimy wam przepis jednej z naszych czytelniczek na sos grzybowy do klusek śląskich.
Przepis na sos grzybowy do klusek śląskich i kopytek
Składniki:
- 1-2 garści dowolnych suszonych grzybów
- Cebula
- Czosnek
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby namoczcie w gorącej wodzie.
- Namoczone grzyby posiekajcie drobno na desce. Nie pozbywajcie się wartościowej wody z moczenia grzybów.
- Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
- Rozpuście na patelni masło i podsmażcie najpierw cebulę, a potem dodajcie do niej czosnek.
- Wrzućcie na patelnię rozmoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu.
- Duście wszystko razem przez ok. 10 min na średnim ogniu.
- Gdy duża część wody wyparuje z patelni, dodajcie do sosu śmietanę i doprawcie sos pieprzem i solą.
- W szklance rozpuście łyżkę mąki pszennej z wodą i zagęśćcie ją swój sos.
- Podawajcie z kluskami śląskimi, kopytkami lub z pyzami.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl