Kluski śląskie z sosem
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta

Wszelkiego rodzaju kluski aż proszą się o podanie ze smacznym, gęstym, zawiesistym wręcz sosem. Np. przygotowanym na bazie grzybów.

Jeśli dysponujecie świeżymi grzybami lub macie w swoich spiżarkach zapasy suszonych grzybów, koniecznie wykorzystajcie je na gęsty sos do klusek śląskich czy kopytek. Grzyby są tak aromatyczne i bogate w smak, że sos na ich bazie powinien być na tyle prosty, na ile to tylko możliwe. Wszystko po to, by nie przyćmić i nie przytłumić smaku wartościowych grzybów, takich jak na przykład kurki czy borowiki. Wystarczy śmietana lub masło i troszeczkę mąki do zagęszczenia sosu, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.

Kluski na bazie ziemniaków będą pochłaniały sos, a wy będziecie mogli cieszyć się fantastycznym daniem. Poniżej przedstawimy wam przepis jednej z naszych czytelniczek na sos grzybowy do klusek śląskich.

Zobacz także
Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Nie uwierzycie po co

Ewa Wachowicz dodaje do klusek śląskich... jabłko. Niesamowicie wpływa na smak dania

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.

Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sos grzybowy do klusek śląskich i kopytek

Składniki:

  • 1-2 garści dowolnych suszonych grzybów
  • Cebula
  • Czosnek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczcie w gorącej wodzie.
  2. Namoczone grzyby posiekajcie drobno na desce. Nie pozbywajcie się wartościowej wody z moczenia grzybów.
  3. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno pokrójcie.
  4. Rozpuście na patelni masło i podsmażcie najpierw cebulę, a potem dodajcie do niej czosnek.
  5. Wrzućcie na patelnię rozmoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu.
  6. Duście wszystko razem przez ok. 10 min na średnim ogniu.
  7. Gdy duża część wody wyparuje z patelni, dodajcie do sosu śmietanę i doprawcie sos pieprzem i solą.
  8. W szklance rozpuście łyżkę mąki pszennej z wodą i zagęśćcie ją swój sos.
  9. Podawajcie z kluskami śląskimi, kopytkami lub z pyzami.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kluskami śląskimi a goście oszaleją
Gotujmy.pl
Newsy
Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kaszą lub z kluskami, a goście oszaleją
Idealnie miękka łopatka wieprzowa w duecie z sosem chrzanowym, podana w towarzystwie klusek śląskich. Brzmi pysznie! Żaden z gości nie będzie w stanie odmówić dokładki!

Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci. Przepis na łopatką w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula sól pieprz 3,5 szklanki wody 2 łyżki mąki 125 g śmietany 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżka masła 1 szklanka wywaru z mięsa Wykonanie: Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni. Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por. Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami. Gotujcie całość do miękkości mięsa. Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry. Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki. Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę. Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki. Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki. Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszajcie razem. Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź...

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie  przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak. Czym jest siedzuń sosnowy? Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy. Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków. Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)? Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku. fot. Anna Berft Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego? Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!  Jak przygotować siedzunia sosnowego? Istnieje wiele przepisów na...

Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy
Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem
Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji. Sos pieczeniowy nie z kostki W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich , do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa. Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki. Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki , jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa. Składniki na domowy sos pieczeniowy: - trzy duże kawałki łopatki wieprzowej, - 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa, - 1 szklanka wody, - ok. 2 łyżeczek mąki, - oliwa z oliwek, - przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania). Przygotowanie: Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. ...

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu. Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku.  Jak przygotować dobry sos grzybowy? Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich. Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy. Przepis na sos ze świeżych grzybów Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma świeżych grzybów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki masła niecała szklanka słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny świeży pęczek pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki. Podsmażcie na...