Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę

Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.
Magda Borucińska
kwiecień 08, 2021

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na szybki chleb drożdżowy

Składniki

  • 300g mąki pszennej typ 750
  • 250g mąki orkiszowej
  • 100g pestek słonecznika
  • 20g świeżych drożdży
  • Pół łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa.

  2. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

  3. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką.

  4. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc.

  5. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni.

  6. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy.

  7. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut.

  8. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni.

  9. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto.

  10. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami.

  11. Nałóżcie pokrywę na naczynie i wstawcie je do piekarnika na 30 minut. 

  12. Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywę i pieczcie przez kolejne 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

  13. Upieczony chleb wystudźcie na metalowej kratce.

  14. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze