
Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu!
Przepis na szybki chleb drożdżowy
Składniki
- 300g mąki pszennej typ 750
- 250g mąki orkiszowej
- 100g pestek słonecznika
- 20g świeżych drożdży
- Pół łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
Przygotowanie
-
Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa.
-
Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
-
Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką.
-
Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc.
-
Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni.
-
Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy.
-
Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut.
-
Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni.
-
Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto.
-
Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami.
-
Nałóżcie pokrywę na naczynie i wstawcie je do piekarnika na 30 minut.
-
Po upływie tego czasu zdejmijcie pokrywę i pieczcie przez kolejne 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
-
Upieczony chleb wystudźcie na metalowej kratce.
-
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: