Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Adobe Stock
Newsy

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym, cebulką i swojską kiełbasą to danie, za które wielu Polaków dałoby się pokroić. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin.

Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy.

Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki.

Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu.

Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu.

Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • 2 pętka swojskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka kaszy manny
Zobacz także
Bigos

Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej

Andrzej Grabowski gotuje z pasją. O swoim popisowym bigosie: "to bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy "

Andrzej Grabowski chwali się swoim bigosem: „To bardzo inny bigos od tego, jaki sobie wyobrażamy"

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, paprykę słodką i całość smażymy na oleju, a następnie przekładamy do garnka.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy razem z cebulką na patelni. Przekładamy do mięsa.
  3. Kapustę szatkujemy i dodajemy do mięsa.
  4. Następnie zalewamy całość szklanką wody i podgrzewamy.  Dodajemy przyprawy i dusimy. 
  5. Pora na dodanie sosu z suszonych pomidorów. Danie dusimy aż do uzyskania miękkości. Na koniec bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Wsypujemy kaszę manną i dusimy przez kolejne kilkanaście minut. I gotowe!

Smacznego!

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...

Po lodówce walają się wam skrawki wędlin? Wrzućcie je do gara i ugotujcie to cudo
Flickr
Newsy
Po lodówce walają się wam skrawki wędlin? Wrzućcie je do gara i ugotujcie to cudo
Codziennie dojadacie poświąteczne zapasy i wciąż nie możecie ich skończyć? Wrzućcie je do jednego garnka i zamieńcie w pyszny obiad. Wystarczy tylko kilka składników i chwila roboty.

Ten tydzień prawdopodobnie dla większości z nas oznacza dojadanie resztek świątecznych wyrobów. Jeśli jednak macie już dość kanapek z pieczonym schabem, gotowaną szynką i wędzoną kiełbasą, mamy dla was pomysł na coś pysznego. Zapomnijcie o jedzeniu tych mięs z chlebem i wyczarujcie z nich sycące danie na gorąco. Do czego wykorzystać resztki mięsa? Jak wykorzystać resztki szynki, boczku i kiełbasy? Na bazie takiej mięsnej mieszanki zrobicie treściwy bigos, aromatyczną zupę gulaszową lub wyraziste leczo. Jednak najszybszym i najprostszym pomysłem będzie jednak forszmak, czyli jednogarnkowe danie na bazie mięs i ogórków kiszonych, gotowanych w pomidorowym sosie . Ten przepis to klasyka po wszystkich świętach, przyjęciach i imprezach, gdyż można do niego wrzucić wszelkie skrawki mięs, zarówno tych wędzonych, jak i gotowanych, pieczonych czy smażonych. Do tego możemy dorzucać ulubione warzywa, zioła czy strączki, wszystko zależy już od indywidualnych upodobań. Zobaczcie, jak łatwo się go robi. Przepis na forszmak Składniki: około 300 g różnego rodzaju pieczonych mięs, wędlin i kiełbasy, 600 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 duże ogórki kiszone 2 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku szczypta majeranku 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Opcjonalnie - cytryna do smaku Przygotowanie: 1. Wszystkie mięsa kroimy w dość dużą kostkę równej wielkości. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno je siekamy. 2. Pokrojone mięsa przesmażamy na odrobinie oleju, aż zaczną rumienić się z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę z czosnkiem i wszystko smażymy jeszcze przez kilka minut. 3. Całość...

Bigos
Adobe Stock
Newsy
Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z was. Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy należnego kulinarnego hołdu naszym przodkom. To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to w końcu nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań. Jakie powinny być proporcje kapusty do bigosu? Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon. Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu. Jakie mięso dodać do bigosu? Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa. Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu. Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy. Przepis na bigos staropolski Składniki: 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej) Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków) Garść śliwek wędzonych 1 l bulionu 2 spore cebule Kilka ząbków siekanego czosnku 20 dag wędzonego boczku 25 dag łopatki wieprzowej...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...