Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin.
Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin. Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy.
Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki.
Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu.
Zobacz także:
Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu.
Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni.
Przepis na bigos ze słodkiej kapusty
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego
- 2 pętka swojskiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 główka białej kapusty
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Szczypta czarnego pieprzu
- Sól do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego
- Olej do smażenia
- 1 łyżka kaszy manny
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, paprykę słodką i całość smażymy na oleju, a następnie przekładamy do garnka.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy razem z cebulką na patelni. Przekładamy do mięsa.
- Kapustę szatkujemy i dodajemy do mięsa.
- Następnie zalewamy całość szklanką wody i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i dusimy.
- Pora na dodanie sosu z suszonych pomidorów. Danie dusimy aż do uzyskania miękkości. Na koniec bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wsypujemy kaszę manną i dusimy przez kolejne kilkanaście minut. I gotowe!
Smacznego!