
Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin.
Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin. Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy.
Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki.
Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu.
Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu.
Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni.
Przepis na bigos ze słodkiej kapusty
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego
- 2 pętka swojskiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 główka białej kapusty
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Szczypta czarnego pieprzu
- Sól do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego
- Olej do smażenia
- 1 łyżka kaszy manny
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, paprykę słodką i całość smażymy na oleju, a następnie przekładamy do garnka.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy razem z cebulką na patelni. Przekładamy do mięsa.
- Kapustę szatkujemy i dodajemy do mięsa.
- Następnie zalewamy całość szklanką wody i podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i dusimy.
- Pora na dodanie sosu z suszonych pomidorów. Danie dusimy aż do uzyskania miękkości. Na koniec bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wsypujemy kaszę manną i dusimy przez kolejne kilkanaście minut. I gotowe!
Smacznego!