Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin.

Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy.

Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki.

Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu.

Zobacz także:

Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu.

Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni.

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • 2 pętka swojskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka kaszy manny

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, paprykę słodką i całość smażymy na oleju, a następnie przekładamy do garnka.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy razem z cebulką na patelni. Przekładamy do mięsa.
  3. Kapustę szatkujemy i dodajemy do mięsa.
  4. Następnie zalewamy całość szklanką wody i podgrzewamy.  Dodajemy przyprawy i dusimy. 
  5. Pora na dodanie sosu z suszonych pomidorów. Danie dusimy aż do uzyskania miękkości. Na koniec bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Wsypujemy kaszę manną i dusimy przez kolejne kilkanaście minut. I gotowe!

Smacznego!