szybki bigos
Gotujmy.pl
Newsy

Szybki bigos ze słodkiej kapusty z wędzoną kiełbasą. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie

Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym ze schabu, cebulką i swojską kiełbasą to danie, które wprost idealnie wpasowuje się w mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!
Anna Borkowska
styczeń 13, 2021

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin.

Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy.

Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki.

Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu.

Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt duo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu.

Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 pętka swojskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 nieduża główka białej kapusty
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka kaszy manny

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do mięsa, pieprz ziołowy, paprykę słodką i całość smażymy na oleju, a następnie przekładamy do garnka.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy razem z cebulką na patelni. Przekładamy do mięsa.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do mięsa. Następnie zalewamy całość szklanką wody i podgrzewamy.  Dodajemy przyprawy i dusimy. Pora na dodanie sosu z suszonych pomidorów. Danie dusimy aż do uzyskania miękkości. Na koniec bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy kaszę manną i dusimy przez kolejne kilkanaście minut. I gotowe!

Smacznego!

 

Komentarze
Żeberka w kapuście
Gotujmy13/Cukiereczek13
Newsy Żeberka duszone w kapuście skuszą każdego. Niezapomniany smak, który zostanie w ustach na długo
Ten smak kojarzy się z mroźnymi zimami i ciemnymi popołudniami. Duszone w kapuście żeberka to potrawa w sam raz na styczniowo-lutową pogodę!
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Żeberka duszone w kapuście to niezapomniany, swojski smak. Zima to doskonała pora, by odkurzyć ten dawny przepis. W jednym z wariantów ten przepis zakłada użycie kapusty kiszonej. To także smaczna opcja, ale my proponujemy wam dziś wersję z kapusty białej. I zimowa biała kapusta, i żeberka mają to do siebie, że najlepiej smakują na miękko. Dlatego też ich gotowanie nie powinno odbywać się w dużym pośpiechu. Kapusta i żeberka, wymagają przynajmniej dwóch godzin powolnego duszenia pod przykryciem na wolnym ogniu. W przeciwnym razie, danie może nie smakować po prostu tak, jak powinno. Nie zapominajcie także o zaglądaniu od czasu do czasu do duszącego się dania. W razie potrzeby należy dolać do waszego naczynia z daniem nieco wody. Na smażenie żeberek czas jest na samym początku przygotowania dania. W ten sposób nadacie im nieco wyraźniejszego charakteru. Żeberka duszone w kapuście Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych 1 niewielka kapusta biała, Sól i pieprz Cukier Smalec Majeranek Opcjonalnie – mąka pszenna do zagęszczenia dania Przygotowanie: Żeberka pokrójcie na paski i podsmażcie lekko na smalcu lub na oleju. Kapustę poszatkujcie dość drobno i włóżcie do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego, które będzie nadawało się do duszenia na gazie. Kapustę i żeberka włóżcie do naczynia, zalejcie 2-3 szklankami wody, doprawcie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duście mięso w kapuście od 2 do 2,5 godzin na maleńkim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania żeberka należy doprawić majerankiem. Opcjonalnie możecie zagęścić swoje danie zasmażką lub roztworem mąki pszennej z wodą. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj