Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz. 

Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy? 

Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych.

Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut. 

Zobacz także:

Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak. 

Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników  

Składniki: 

  • 1 kg świeżych pomidorów  

  • 1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę. 

  1. Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.  

  1. Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle. 

  1. Teraz zblendujcie je na gładką pulpę. 

  1. Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę pomidorową. 

  1. Jeżeli rosół był esencjonalny, to nie ma nawet potrzeby, by zupę doprawiać. 

  1. Możecie zabielić ją śmietaną i podawać z ryżem lub z makaronem.

Smacznego! 

Co można przygotować z dojrzałych pomidorów? 

Zupa to nie jedyny pomysł na przetworzenie tych warzyw. Pomidory możecie wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów i tworzyć z nich z różne, smakowite potrawy, takie jak: 

  • sos arrabbiata, 

  • pomidory faszerowane mięsem i ryżem,  

  • spaghetti z sosem pomidorowym,  

  • spaghetti bolognese, 

  • szakszukę, 

  • pulpety w sosie pomidorowym, 

  • gulasz, 

  • sos do pizzy,  

  • leczo warzywne. 

Źródło: haps.pl, ania_starmach Instagram