Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz.
Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy?
Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych.
Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut.
Zobacz także:
Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak.
Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników
Składniki:
-
1 kg świeżych pomidorów
-
1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu
Sposób przygotowania:
-
Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę.
-
Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.
-
Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle.
-
Teraz zblendujcie je na gładką pulpę.
-
Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę pomidorową.
-
Jeżeli rosół był esencjonalny, to nie ma nawet potrzeby, by zupę doprawiać.
-
Możecie zabielić ją śmietaną i podawać z ryżem lub z makaronem.
Smacznego!
Co można przygotować z dojrzałych pomidorów?
Zupa to nie jedyny pomysł na przetworzenie tych warzyw. Pomidory możecie wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów i tworzyć z nich z różne, smakowite potrawy, takie jak:
-
sos arrabbiata,
-
pomidory faszerowane mięsem i ryżem,
-
spaghetti z sosem pomidorowym,
-
spaghetti bolognese,
-
szakszukę,
-
pulpety w sosie pomidorowym,
-
gulasz,
-
sos do pizzy,
-
leczo warzywne.
Źródło: haps.pl, ania_starmach Instagram