Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami
Flickr
Newsy

Szybka zupa pomidorowa tylko z 2 składników. Ania Starmach robi tę 1 rzecz z pomidorami

Pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa Polaków. Zawsze ma się na nią apetyt, ale nie zawsze jest czas, by ją zrobić jak należy. Zobaczcie, jak Ania Starmach przygotowuje swoją ulubioną, błyskawiczną pomidorówkę. 

Pomysłów i metod robienia zupy pomidorowej jest wiele. Może być esencjonalna lub bardziej delikatna, zabielana śmietaną, na wywarze warzywnym czy rosole drobiowym. Może być gęsta albo rzadka, podawana z ryżem czy też z makaronem. Najlepiej smakuje jednak ta przyrządzana na bazie surowych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Takich, jakie możecie kupić tanio właśnie teraz. 

Zobacz także
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Co Ania Starmach robi z pomidorami przed dodaniem do zupy? 

Ania Starmach to znana z telewizji kucharka, która od lat dzieli się swymi pomysłami i poradami na przyrządzanie różnych potraw. Robi to zarówno na swojej stronie internetowej, jak i za pomocą mediów społecznościowych.

Tym razem w relacji na Instagramie pokazała szybki i prosty sposób na zrobienie pomidorówki z właściwie tylko dwóch składników. Dzięki temu każdy z was będzie mógł stworzyć pyszny obiad dosłownie w kilka minut. 

Aby podkręcić smak pomidorów, Ania Starmach smaży je krótko na maśle. Taki zabieg pozwala wydobyć maksimum aromatu i walorów smakowych z tego pysznego warzywa, a także nadać im delikatny, charakterystyczny maślany, fenomenalny posmak. 

Przepis na zupę pomidorową z dwóch składników  

Składniki: 

  • 1 kg świeżych pomidorów  

  • 1 l wczorajszego, esencjonalnego rosołu  

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie pomidory i obierzcie ze skóry. Możecie to zrobić, polewając je wrzątkiem i szybko ściągając skórę. 

  1. Usuńcie zielone końcówki i pokrójcie je w kostkę.  

  1. Żeby spotęgować aromat i smak pomidorów, podsmażcie je chwilę na maśle. 

  1. Teraz zblendujcie je na gładką pulpę. 

  1. Zagotujcie rosół, który został wam z wczorajszego obiadu i dodajcie masę pomidorową. 

  1. Jeżeli rosół był esencjonalny, to nie ma nawet potrzeby, by zupę doprawiać. 

  1. Możecie zabielić ją śmietaną i podawać z ryżem lub z makaronem.

Smacznego! 

Co można przygotować z dojrzałych pomidorów? 

Zupa to nie jedyny pomysł na przetworzenie tych warzyw. Pomidory możecie wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów i tworzyć z nich z różne, smakowite potrawy, takie jak: 

  • sos arrabbiata, 

  • pomidory faszerowane mięsem i ryżem,  

  • spaghetti z sosem pomidorowym,  

  • spaghetti bolognese, 

  • szakszukę, 

  • pulpety w sosie pomidorowym, 

  • gulasz, 

  • sos do pizzy,  

  • leczo warzywne. 

Źródło: haps.pl, ania_starmach Instagram 

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA