Praca zawodowa, dodatkowe zajęcia czy obowiązki domowe to czynności, które pochłaniają sporo czasu. Wiele osób nie ma go zbyt dużo i wówczas decydują się na szybkie posiłki w locie.
Najczęściej są to kanapki. Nie oszukujmy się, na dłuższą metę nie da się w ten sposób funkcjonować. Dlatego też najlepiej w takim przypadku sprawdzą się ekspresowe dania przygotowywane w kilka chwil.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Przepis na zapiekankę z ziemniakami oraz kiełbasą jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale i bardzo szybki. Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a dodatkowym uproszczeniem jest wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Zaoszczędzicie dzięki temu czas oraz nie będziecie marnować żywności. Produkty wystarczy jedynie pokroić, przerzucić do naczynia żaroodpornego i na koniec zapiec. Można powiedzieć, że zapiekanka robi się sama!
Zobacz także:
Sekretny dodatek do zapiekanki z ziemniakami
Zapiekanka z ziemniakami jest przyrządzana z bardzo prostych i łatwo dostępnych produktów. Aby nie była zbyt monotonna, znakomitym dodatkiem do całości jest koper.
Nie tylko urozmaici potrawę, ale i nada jej wyjątkowego smaku. Uzupełni całość pięknym aromatem.
Poza tym koper ma wiele zdrowotnych właściwości, które zdecydowanie w korzystny sposób wpływają na organizm.
Przepis na szybką zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie a następnie ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedźcie i odstawcie do ostygnięcia.
- Następnie obierzcie cebulę.
- Kiełbasę oraz ziemniaki pokrójcie w plasterki, a obraną cebulę w piórka.
- Koperek drobno posiekajcie.
- Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie rozprowadźcie masło.
- Później układajcie warstwami składniki. Zacznijcie od ziemniaków, następnie cebula, kiełbasa i koperek. Cały proces powtarzajcie do skończenia produktów.
- Na koniec całe danie oprószcie do smaku solą oraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką bądź folią aluminiową. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika, pieczcie przez 40 minut w 180 stopniach.
- Ciepłą zapiekankę podawajcie ze świeżą surówką. Smacznego!