Praca zawodowa, dodatkowe zajęcia czy obowiązki domowe to czynności, które pochłaniają sporo czasu. Wiele osób nie ma go zbyt dużo i wówczas decydują się na szybkie posiłki w locie.

Najczęściej są to kanapki. Nie oszukujmy się, na dłuższą metę nie da się w ten sposób funkcjonować. Dlatego też najlepiej w takim przypadku sprawdzą się ekspresowe dania przygotowywane w kilka chwil. 

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Przepis na zapiekankę z ziemniakami oraz kiełbasą jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale i bardzo szybki. Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a dodatkowym uproszczeniem jest wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Zaoszczędzicie dzięki temu czas oraz nie będziecie marnować żywności. Produkty wystarczy jedynie pokroić, przerzucić do naczynia żaroodpornego i na koniec zapiec. Można powiedzieć, że zapiekanka robi się sama!

Zobacz także:

Sekretny dodatek do zapiekanki z ziemniakami 

Zapiekanka z ziemniakami jest przyrządzana z bardzo prostych i łatwo dostępnych produktów. Aby nie była zbyt monotonna, znakomitym dodatkiem do całości jest koper.

Nie tylko urozmaici potrawę, ale i nada jej wyjątkowego smaku. Uzupełni całość pięknym aromatem.

Poza tym koper ma wiele zdrowotnych właściwości, które zdecydowanie w korzystny sposób wpływają na organizm.

Przepis na szybką zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki masła 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie a następnie ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedźcie i odstawcie do ostygnięcia.
  2. Następnie obierzcie cebulę.
  3. Kiełbasę oraz ziemniaki pokrójcie w plasterki, a obraną cebulę w piórka.
  4. Koperek drobno posiekajcie.
  5. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie rozprowadźcie masło.
  6. Później układajcie warstwami składniki. Zacznijcie od ziemniaków, następnie cebula, kiełbasa i koperek. Cały proces powtarzajcie do skończenia produktów.
  7. Na koniec całe danie oprószcie do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką bądź folią aluminiową. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika, pieczcie przez 40 minut w 180 stopniach.
  9. Ciepłą zapiekankę podawajcie ze świeżą surówką. Smacznego!