szybka zapiekanka ziemniaczana
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Ten sekretny składnik odpowiada za jej genialny smak

Idealny przepis dla zabieganych. Ekspresowa zapiekanka, którą przygotujcie zaledwie w kilka chwil. Sekretny dodatek nada jej wyjątkowego aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Praca zawodowa, dodatkowe zajęcia czy obowiązki domowe to czynności, które pochłaniają sporo czasu. Wiele osób nie ma go zbyt dużo i wówczas decydują się na szybkie posiłki w locie.

Najczęściej są to kanapki. Nie oszukujmy się, na dłuższą metę nie da się w ten sposób funkcjonować. Dlatego też najlepiej w takim przypadku sprawdzą się ekspresowe dania przygotowywane w kilka chwil. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Przepis na zapiekankę z ziemniakami oraz kiełbasą jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale i bardzo szybki. Zazwyczaj wszystkie składniki do tej potrawy są w domu, a dodatkowym uproszczeniem jest wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Zaoszczędzicie dzięki temu czas oraz nie będziecie marnować żywności. Produkty wystarczy jedynie pokroić, przerzucić do naczynia żaroodpornego i na koniec zapiec. Można powiedzieć, że zapiekanka robi się sama!

Sekretny dodatek do zapiekanki z ziemniakami 

Zapiekanka z ziemniakami jest przyrządzana z bardzo prostych i łatwo dostępnych produktów. Aby nie była zbyt monotonna, znakomitym dodatkiem do całości jest koper.

Nie tylko urozmaici potrawę, ale i nada jej wyjątkowego smaku. Uzupełni całość pięknym aromatem.

Poza tym koper ma wiele zdrowotnych właściwości, które zdecydowanie w korzystny sposób wpływają na organizm.

Przepis na szybką zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki masła 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie a następnie ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe odcedźcie i odstawcie do ostygnięcia.
  2. Następnie obierzcie cebulę.
  3. Kiełbasę oraz ziemniaki pokrójcie w plasterki, a obraną cebulę w piórka.
  4. Koperek drobno posiekajcie.
  5. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie rozprowadźcie masło.
  6. Później układajcie warstwami składniki. Zacznijcie od ziemniaków, następnie cebula, kiełbasa i koperek. Cały proces powtarzajcie do skończenia produktów.
  7. Na koniec całe danie oprószcie do smaku solą oraz pieprzem.
  8. Naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką bądź folią aluminiową. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika, pieczcie przez 40 minut w 180 stopniach.
  9. Ciepłą zapiekankę podawajcie ze świeżą surówką. Smacznego!
     
Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
ONS.pl/Instagram
Newsy
Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
Dziennikarka TVP i Polskiego Radia wrzuciła do sieci zdjęcie z kolacji, którą przyszykowała dla swoich córek. Wygląda smacznie, ale fani dojrzeli w niej brak kluczowego produktu…

Znana i lubiana prezenterka wielu programów na antenach Telewizji Polskiej, a także Polskiego Radia opublikowała  na Instagramie zdjęcie upieczonej przez siebie zapiekanki. Jak napisała gwiazda TVP – przygotowała ją dla swoich córeczek na kolację. Czego zabrakło w zapiekance Anny Popek? Czujni fani szybko zauważyli, że na fotografii nie ma ani śladu pożywnego mięsa. Czyżby Popek przeszła na wegetarianizm? Tego nie wiemy, ale za to z całym sercem polecamy przepis na szybką zapiekankę dziennikarki, która nada się jako dodatek do obiadu czy jako oddzielne, lekkostrawne danie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Popek (@annapopek_official) Anna Popek to nie jedyna gwiazda, która lubi od czasu do czasu pochwalić się przed swoimi fanami jakimś efektownym daniem. Własnoręcznie wypieczony chleb pokazała Katarzyna Dowbor, potrawką z cielęciny popisał się Piotr Gąsowski,   a Katarzyna Skrzynecka wrzuciła do sieci zdjęcie ciekawej zupy krem . Przepis na zapiekankę Anny Popek Składniki: 50 dag młodych ziemniaków 2-3 marchewki Cebula dymka Papryka słodka w proszku 2-3 łyżki oleju Sól Pieprz Koperek suszony Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dość cienkie talarki. Obierzcie także marchewkę i pokrójcie w cienkie plasterki – jeżeli plastry ziemniaków i marchewki będą zbyt grube, pieczenie zapiekanki się przedłuży. Odkrójcie dolną białą część cebuli dymki i pokrójcie w kostkę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne naczynie...

Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Gotujmy.pl/alaa
Newsy
Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Doskonały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. To prosty pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady. Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie? Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami Składniki 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki) 2 piersi z kurczaka 300g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki kremówki 2 żółtka Mieszanka ostrych przypraw Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Kebabowa zapiekanka mięsna z ziemniakami – oszalejecie na punkcie tego smaku
Oto szybka zapiekanka, która praktycznie robi się sama! Każdy, kto jej spróbuje będzie chciał poznać przepis na to pyszne danie.

Zapiekanki to bardzo szybkie i proste do zrobienia dania, które zazwyczaj są bardzo sycące. Idealnie nadają się na rodzinne obiady i kolacje, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. A do tego do ich przygotowania nie potrzeba dużo naczyń, więc nie będziecie musieli tracić wieczoru na zmywanie stosu misek, garnków i patelni. Dodatek przyprawy gyros sprawia, że mięso nabiera szczególnego smaku i aromatu, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Przepis na zapiekankę kebabową z ziemniakami Do przyrządzenia tego dania potrzebujecie dużego, prostokątnego żaroodpornego naczynia. Składniki na mięsne kuleczki 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 jajko 2 kopiaste łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy gyros Sól Składniki na zapiekankę 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonych mini marchewek 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Przyprawa do ziemniaków 15 dag startego żółtego sera Przygotowanie W dużej misce umieśćcie mięso, dodajcie jajko, bułkę tartą i drobno posiekaną cebulę. Całość doprawcie solą i przyprawą gyros, a na koniec dolejcie śmietanę. Wszystko dokładnie wyróbcie na gładką masę. Z mięsa uformujcie małe pulpeciki. Warzywa wyjmijcie z opakowania i przelejcie gorącą wodą. Odcedźcie dokładnie i przełóżcie na dno naczynia. Posólcie. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w grubsze plastry. Posypcie solą i przyprawą do ziemniaków. Ułóżcie wzdłuż brzegów formy. Na środku ułóżcie mięsne kuleczki. Żaroodporne naczynie włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wymieszajcie keczup z majonezem i tak powstałym sosem polejcie...