Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy, kotlet mielony czy pieczony kurczak. Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki.
Przepis na ekspresową surówkę do obiadu
Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- koperek
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka chrzanu
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski.
- Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty.
- W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz.
- Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać!
Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia
Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na poprawę odporności organizmu i wspomóc walkę z infekcjami. Pekińska odmiana kapusty (podobnie jak wszystkie inne) jest niskokaloryczna: w 100 g ma zaledwie 40 kcal.
Regularne spożywanie dań z kapustą pekińską to remedium także dla osób borykających się z problemami wątroby, układu trawiennego oraz niedokrwistością.
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj też: