Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy, kotlet mielony czy pieczony kurczak. Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki.

Przepis na ekspresową surówkę do obiadu

Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka chrzanu

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski.
  2. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty.
  3. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz.
  4. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać!

Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia

Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na poprawę odporności organizmu i wspomóc walkę z infekcjami. Pekińska odmiana kapusty (podobnie jak wszystkie inne) jest niskokaloryczna: w 100 g ma zaledwie 40 kcal. 

Regularne spożywanie dań z kapustą pekińską to remedium także dla osób borykających się z problemami wątroby, układu trawiennego oraz niedokrwistością.

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też: