Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy, kotlet mielony czy pieczony kurczak. Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ekspresową surówkę do obiadu

Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka chrzanu
Zobacz także
Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

surówka z kiszonej kapusty i buraków

Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski.
  2. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty.
  3. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz.
  4. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać!

Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia

Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na poprawę odporności organizmu i wspomóc walkę z infekcjami. Pekińska odmiana kapusty (podobnie jak wszystkie inne) jest niskokaloryczna: w 100 g ma zaledwie 40 kcal. 

Regularne spożywanie dań z kapustą pekińską to remedium także dla osób borykających się z problemami wątroby, układu trawiennego oraz niedokrwistością.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy
30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia! Właściwości białej kapusty Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn. Przepis na surówkę z białej kapusty Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów) 4 marchewki 4 ząbki czosnku lub 2 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Pół szklanki octu 1 łyżka soli Przygotowanie Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę. I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych , a także do różnych jarskich dań, takich...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...

jabłko dodatek do kapusty kiszonej
Flickr
Newsy
Dodajcie do surówki z kapusty kiszonej ten owoc. Bardzo podbije jej smak
Jak przyrządzacie swoją surówkę z kapusty kiszonej? Z tym jednym kluczowym dodatkiem będzie smakowała tak jak powinna.

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej. Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta. Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości. Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy. Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko? Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko. Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty. Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: Ok. 50 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Pół cytryny Kolorowy pieprz Opcjonalnie: mała cebula Opcjonalnie: sól Przygotowanie: Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru. Połączcie wszystkie...

kapusta pekińska z patelni
Gotujmy.pl
Newsy
Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik
Kapusta pekińska może służyć jako świetny dodatek do obiadu. Możecie z niej przygotować nie tylko surówkę, ale też danie na ciepło. Co powiecie na to, żeby usmażyć ją na maśle z warzywami?

Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy. Kapusta pekińska z patelni Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw. Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie! Składniki: 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 30-40 dag dyni 1/2 pora 5 dag masła 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Kapustę pekińską drobno poszatkować. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Smacznego!