Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak.
Banalna potrawka z mięsem z indyka
Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku.
Przepis na szybką potrawkę z indyka
Składniki:
- 700 g fileta z indyka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 większy ząbek czosnku
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- szczypta chili
- szczypta czerwonej czubrycy
- 3 łyżki oliwy
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę.
- Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu.
- Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa.
- Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a także puszką krojonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Przyprawcie do smaku słodką mieloną papryką i szczyptą chili. Gotujcie przez chwilę na niewielkim ogniu.
- Garnek z potrawą ściągnijcie z kuchenki i zabielcie ją śmietaną.
- Umyjcie natkę pietruszki, drobno posiekajcie, a na koniec posypcie nią potrawkę.
- Tak przygotowane danie świetnie komponuje się z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: