Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście
Gotujmy.pl/2milutka
Newsy

Szybka potrawka z indyka do makaronu lub ryżu. Jeszcze tak dobrej nie jedliście

W prostocie tkwi cały sekret, a szybka potrawka z filetem z indyka i warzywami to świetna propozycja na obiad. Jest uniwersalna, więc można podać ją z wieloma dodatkami. Z pewnością przypadnie do gustu mniejszym, jak i większym domownikom.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 07, 2021

Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Banalna potrawka z mięsem z indyka 

Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku.

Zobacz także

Przepis na szybką potrawkę z indyka

Składniki:

  • 700 g fileta z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta czerwonej czubrycy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę.
  2. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu.
  5. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa.
  6. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a także puszką krojonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Przyprawcie do smaku słodką mieloną papryką i szczyptą chili. Gotujcie przez chwilę na niewielkim ogniu.
  7. Garnek z potrawą ściągnijcie z kuchenki i zabielcie ją śmietaną.
  8. Umyjcie natkę pietruszki, drobno posiekajcie, a na koniec posypcie nią potrawkę.
  9. Tak przygotowane danie świetnie komponuje się z makaronem lub ryżem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Komentarze