Często przygotowując obiad na kilka dni ogranicza się do jednego rodzaju dodatku. Jedzenie tego samego przez dłuższy czas nie jest satysfakcjonujące. Pomysłem na pyszne danie, które można podać zarówno z ryżem, makaronem czy ziemniakami jest potrawka. Dodatek warzyw świetnie urozmaica całość, a przyprawy podkręcają smak. 

Banalna potrawka z mięsem z indyka 

Przygotowanie sosu z mięsem i warzywami to najpopularniejsza forma przygotowania obiadu w ciągu tygodnia. Danie jest szybkie, smaczne oraz wystarcza na kilka dni. To jest dodatkowym plusem, gdyż za każdym razem można ją zaserwować z innymi dodatkami. Potrawka z indykiem, marchewką oraz kukurydzą idealnie komponuje się z ryżem bądź makaronem. Dodatek chili i czerwonej czubrycy podkręca cały aromat. Świetne danie na każdą porę roku.

Przepis na szybką potrawkę z indyka

Składniki:

  • 700 g fileta z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 większy ząbek czosnku
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • szczypta czerwonej czubrycy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka umyjcie, dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w większą kostkę.
  2. Mięso oprószcie do smaku czerwoną czubrycą oraz solą.
  3. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. W większym rondelku dobrze rozgrzejcie oliwę. Później dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Później dodajcie filet z indyka. Składniki wymieszajcie oraz smażcie na niewielkim ogniu.
  5. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w talarki i wrzućcie do garnka. Całość duście do miękkości mięsa.
  6. Kukurydzę odcedźcie z zalewy oraz przepłuczcie na sitku pod wodą. Dodajcie ją do garnka wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a także puszką krojonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Przyprawcie do smaku słodką mieloną papryką i szczyptą chili. Gotujcie przez chwilę na niewielkim ogniu.
  7. Garnek z potrawą ściągnijcie z kuchenki i zabielcie ją śmietaną.
  8. Umyjcie natkę pietruszki, drobno posiekajcie, a na koniec posypcie nią potrawkę.
  9. Tak przygotowane danie świetnie komponuje się z makaronem lub ryżem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Czytaj także:

Zobacz także: