zupa zapalanka
Flickr
Newsy

Szybka i tania zapalanka. Zupa jak z dawnej kuchni prababci. Za 8 zł ugotujecie cały gar

Zupa zapalanka to dla wielu osób powrót do dzieciństwa. Jest nie tylko treściwa, smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Koniecznie przygotujcie to danie z przepisu prababci!

Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niskobudżetowe składniki zapalanki

Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę. Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

śledzie

Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty

Przepis na zupę zapalankę

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • kawałek słoniny
  • liście laurowe
  • mąka
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody. 
  2. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę. 
  3. Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki.
  5. Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia.
  6. Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je razem z cebulką i dodajcie do gotujących się w garnku warzyw.
  7. Na pozostałym tłuszczu na patelni zróbcie gęstą, ciemną zasmażkę poprzez dodanie mąki.
  8. Kiedy zasmażka będzie gotowa, w delikatny sposób przelejcie ją do zupy i gotujcie jeszcze przez chwilę.
  9. Zupę podawajcie z obficie posypaną natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.
  10. Smacznego!
     
kartoflanka po bawarsku
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu
Rozgrzewająca i niezwykle sycąca kartoflanka po bawarsku, to idealna zupa na chłodniejsze dni. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny!

W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami.  Kartoflanka po bawarsku  To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania. Przepis na kartoflankę po bawarsku Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 750 g ziemniaków 2 litry wody 300 g żeberek wieprzowych 300 wędzonego boczku 150 g śmietany 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Gotujmy.pl
Newsy
Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Ta przepyszna zupa przypomni wam smakiem „kartoflankę” z PRL-u. Jest tania i banalnie prosta do zrobienia.

Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie!  Przepis na zupę ziemniaczaną  Składniki: 2 kg młodych ziemniaków 5 plastrów wędzonego boczku 2 pory 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,75 l bulionu Majeranek Kminek Sól Pieprz Sposób przygotowania: Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu.  Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki....

Cygańska zupa gulaszowa wg Roberta Makłowicza. Po prostu hit (częściowo z mrożonki!)
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Zupa gulaszowa Roberta Makłowicza. Przepis z „Podróży kulinarnych”
Cygańska zupa gulaszowa Roberta Makłowicza to aromatyczne danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Idealnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Cygańska zupa gulaszowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna, a dzięki sporej ilości mięsa także sycąca. Robert Makłowicz przygotowuje to danie z kluskami i z dodatkiem mrożonych warzyw, co przyspiesza i ułatwia proces gotowania. Ta potrawa z pewnością zachwyci waszych bliskich. Przepis na cygańską zupę gulaszową Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę 3-4 cebule kminek 4 marynowane papryki czerwone 1 liść laurowy słodka mielona papryka ostra mielona papryka bulion mięsno- warzywny olej do smażenia sól pieprz natka pietruszki Ciasto na kluski: 500 g mąki pszennej 3 jajka Przygotowanie: Cebule obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie.  Na większą oraz głęboką patelnię wlejcie niewielką ilość oleju, dobrze go rozgrzejcie. Na rozgrzany tłuszcz dodajcie posiekaną cebulę. Smażcie ją do zarumienienia. W międzyczasie przygotujcie mięso. Kawałek wieprzowiny delikatnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Mięso wieprzowe pokrójcie w niedużą kostkę.  Zeszkloną cebulę posypcie kminkiem, pieprzem, słodką oraz ostrą mieloną papryką. Wszystko wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. Do cebuli z przyprawami dodajcie pokrojone w kostkę mięso. Po wymieszaniu, składniki duście razem przez 20 minut. Podsmażone mięso podlejcie bulionem mięsno-warzywnym. Dodajcie również liść laurowy oraz opakowanie mrożonych warzyw na zupę. Całość zagotujcie. Z ½ kg mąki pszennej oraz trzech jajek wyróbcie ciasto. Następnie uformujcie je w formie wałka jak na kopytka i odrywajcie po kawałku. Kluski wrzucajcie bezpośrednio do gotującej się zupy. Marynowaną czerwoną paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie ją wraz z marynowanym octem do zupy....