Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej.

Niskobudżetowe składniki zapalanki

Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę.

Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem.

Przepis na zupę zapalankę

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • kawałek słoniny
  • liście laurowe
  • mąka
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody. 
  2. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę. 
  3. Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości.
  4. W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki.
  5. Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia.
  6. Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je razem z cebulką i dodajcie do gotujących się w garnku warzyw.
  7. Na pozostałym tłuszczu na patelni zróbcie gęstą, ciemną zasmażkę poprzez dodanie mąki.
  8. Kiedy zasmażka będzie gotowa, w delikatny sposób przelejcie ją do zupy i gotujcie jeszcze przez chwilę.
  9. Zupę podawajcie z obficie posypaną natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.
  10. Smacznego!