Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 19, 2021

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Szarlotka czy jabłecznik 

Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym. 

Zobacz także

Szybki jabłecznik

Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny.

Przepis na pyszną i szybką szarlotkę

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę.
  2. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia.
  3. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników.
  4. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  5. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne.
  6. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w bardzo cieniutkie plasterki. 
  7. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, zaś brzegi dokładnie wysmarujcie masłem.
  8. Do przygotowanej formy wsypcie pokrojone jabłka. Następnie zalejcie je powoli ciastem. 
  9. Składniki delikatnie wymieszajcie ze sobą.
  10. Formą z ciastem kilka razy postukajcie o blat, aby wszelkie puste luki idealnie się wypełniły.
  11. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie je przez około 50 minut.
  12. Upieczoną szarlotkę pozostawcie do ostudzenia, a później posypcie ją cukrem pudrem. Smacznego!

Pozostałą skórkę z obierania jabłek można praktycznie wykorzystać, o tym sposobie dowiecie się z naszego artykułu.

Czytaj także:

Komentarze