Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szarlotka czy jabłecznik 

Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym. 

Zobacz także
Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku

Szybki jabłecznik

Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny.

Przepis na pyszną i szybką szarlotkę

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę.
  2. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia.
  3. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników.
  4. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
  5. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne.
  6. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w bardzo cieniutkie plasterki. 
  7. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, zaś brzegi dokładnie wysmarujcie masłem.
  8. Do przygotowanej formy wsypcie pokrojone jabłka. Następnie zalejcie je powoli ciastem. 
  9. Składniki delikatnie wymieszajcie ze sobą.
  10. Formą z ciastem kilka razy postukajcie o blat, aby wszelkie puste luki idealnie się wypełniły.
  11. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie je przez około 50 minut.
  12. Upieczoną szarlotkę pozostawcie do ostudzenia, a później posypcie ją cukrem pudrem. Smacznego!

Pozostałą skórkę z obierania jabłek można praktycznie wykorzystać, o tym sposobie dowiecie się z naszego artykułu.

Czytaj także:

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia! Królewska szarlotka dla wszystkich  Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków.  Przepis na królewską szarlotkę Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy Nadzienie: ½ kg jabłek cynamon Dodatkowo: bułka tarta margaryna cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....

Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
ONS.pl/ Instagram, Ewa Wachowicz
Newsy
Przepis na eleganckie mini szarlotki z kratką Ewy Wachowicz. Znikną z blachy w oka mgnieniu
Czym się różni szarlotka od jabłecznika i którą z nich podaje się tylko na zimno, a którą można też na ciepło? Wyjaśniamy i zdradzamy wyjątkowy przepis.

Zaletą małych wersji lubianych ciast jest to, że każdy ma swoją ciasteczko dla siebie. Nie ukroi się wam mniejszy czy większy kawałek, nikt z domowników nie będzie więc poszkodowany. A jeśli do tego takich drobnych ciasteczek upieczecie dużo, wystarczy na zaspokojenie i małego, i dużego głodu. Zamiast całego ciasta możecie upiec mini szarlotki, zamiast bezy,  małe beziki, a zamiast owocowego crumble na dużej blaszce, połówki śliwek pod kruszonką . Dziś zapraszamy was do pieczenia mini szarlotek z Ewą Wachowicz. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Zanim zabierzemy się do pieczenia, wyjaśnijmy sobie czym się różni szarlotka od jabłecznika i czy w ogóle te dwa rodzaje ciast czymś się różnią. Zdania są podzielone. Przyjmijmy jednak, że szarlotka , którą wiele osób zna z podwieczorków u babci, to jak powtarzały babcie, kruche lub półkruche ciasto wypełnione owocami. I to uwaga: niekoniecznie jabłkami! Szarlotkę można przyrządzić używając śliwek czy truskawek i podaje ją się zawsze na zimno. Jabłecznik natomiast nie może zawierać innych owoców poza jabłkami i można je piec w otoczeniu ciasta kruchego, półkruchego, ale także drożdżowego, biszkoptowego czy nawet francuskiego. Jabłecznik może być podawany na zimno lub na ciepło.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz) Eleganckie mini szarlotki Ewy Wachowicz Składniki: Mąka – 300g Masło – 100g Cukier trzcinowy – ½ szklanki...