Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy

Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę

Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!
Anna Urbańska
maj 13, 2021

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową, wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej. Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na panierowanie szparagi

Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się.

Składniki na szparagi panierowane

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie panierowanych szparagów

  1. Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba.
  2. Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie.
  3. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne.
  4. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny.
  6. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej.
  7. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor.
  8. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu.

Zobacz także

Serwowanie panierowanych szparagów

Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje:

  • Sos czosnkowy
  • Sos koperkowy
  • Sos majonezowo-ketchupowy
  • Sos słodkie chili
  • Tzatziki

Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw. Szparagi panierowane sprawdzą się też podczas grilla, jako przekąska, którą możecie zaoferować gościom w trakcie czekania na potrawy z grilla.

Właściwości szparagów

Te sezonowe warzywa są bardzo zdrowe. Ceni się je ze względu na:

  • Niską kaloryczność – są dobre na diecie (niekoniecznie panierowane)
  • Dużą zawartość kwasu foliowego
  • Witaminy z grupy B i C
  • Potas, który jest ważny dla serca

Czytaj także:

Komentarze
krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Przeczytaj
krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Przeczytaj
Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok
Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli.  Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia. Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku. Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść? Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie. Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji. Lekka sałatka o dużej zawartości białka Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na...

Przeczytaj
Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

Przeczytaj