Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową, wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej. Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca!

Przepis na panierowanie szparagi

Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się.

Składniki na szparagi panierowane

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie panierowanych szparagów

  1. Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba.
  2. Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie.
  3. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne.
  4. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny.
  6. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej.
  7. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor.
  8. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu.

Serwowanie panierowanych szparagów

Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje:

  • Sos czosnkowy
  • Sos koperkowy
  • Sos majonezowo-ketchupowy
  • Sos słodkie chili
  • Tzatziki

Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw. Szparagi panierowane sprawdzą się też podczas grilla, jako przekąska, którą możecie zaoferować gościom w trakcie czekania na potrawy z grilla.

Zobacz także:

Właściwości szparagów

Te sezonowe warzywa są bardzo zdrowe. Ceni się je ze względu na:

  • Niską kaloryczność – są dobre na diecie (niekoniecznie panierowane)
  • Dużą zawartość kwasu foliowego
  • Witaminy z grupy B i C
  • Potas, który jest ważny dla serca

Czytaj także: