Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy

Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę

Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową, wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej. Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na panierowanie szparagi

Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się.

Składniki na szparagi panierowane

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie panierowanych szparagów

  1. Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba.
  2. Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie.
  3. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne.
  4. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny.
  6. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej.
  7. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor.
  8. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu.
Zobacz także
Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Czy można mrozić szparagi i robić z nich przetwory na zimę

Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!

Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne

Serwowanie panierowanych szparagów

Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje:

  • Sos czosnkowy
  • Sos koperkowy
  • Sos majonezowo-ketchupowy
  • Sos słodkie chili
  • Tzatziki

Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw. Szparagi panierowane sprawdzą się też podczas grilla, jako przekąska, którą możecie zaoferować gościom w trakcie czekania na potrawy z grilla.

Właściwości szparagów

Te sezonowe warzywa są bardzo zdrowe. Ceni się je ze względu na:

  • Niską kaloryczność – są dobre na diecie (niekoniecznie panierowane)
  • Dużą zawartość kwasu foliowego
  • Witaminy z grupy B i C
  • Potas, który jest ważny dla serca

Czytaj także:

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!
Gotujmy.pl/wieszjak
Newsy
Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację
Ten przepis nas zachwycił! Szparagi z parmezanem są przepyszne. Smaki idealnie się komponują i przenikają.

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami , jajecznicę  i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego. Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie. Składniki na szparagi z parmezanem 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów 2 jajka Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek 100 g parmezanu Pieprz do smaku Cytryna Przygotowanie szparagów z parmezanem Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne. Ugotujcie jajka na twardo. Odsączcie szparagi. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem. Pokrójcie jajka w drobną kostkę. Posypcie szparagi jajkami. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią. Podawajcie szparagi na ciepło,...

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/lemiszek1@wp.pl
Newsy
Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
W sezonie na szparagi musicie choć raz przygotować szparagi zawijane w boczek. Są pyszne i robi się je w bardzo prosty sposób!

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę , uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami. Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska . Można je panierować , kisić , albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jak zrobić szparagi w boczku? Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe. Składniki na szparagi w boczku Szparagi – policzcie ile jest sztuk Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów Pieprz Olej Przygotowanie szparagów w boczku Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...