Przyrządzacie zupy na mięsie, ale zazwyczaj nie macie pomysłu, co można z nim zrobić? Możecie je później wykorzystać do zrobienia drugiego dania – nic się nie zmarnuje, a ułatwicie sobie pracę i zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Takie rozwiązanie z pewnością doceni każda gospodyni. Sztuka mięsa to nieco zapomniany obiadowy klasyk podawany najczęściej w sosie pieczarkowym lub chrzanowym. Doskonale smakuje również z sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli.
Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis – jest naprawdę bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowane mięso np. z rosołu jest świetne jako baza do pasztetu mięsnego, farszu do pierogów albo krokietów. Możliwości jest naprawdę całe mnóstwo. W tym również wspomniana przez nas sztuka mięsa w sosie pieczarkowym.
Z jakimi dodatkami podawać sztukę mięsa?
Na przykład z ziemniaczanym puree, które świetnie komponuje się z gęstym sosem. Dobrze sprawdza się również tłuczone ziemniaki oraz wszelkiego rodzaju kasze np. gryczana, jęczmienna, a także ryż czy makaron. Wybierzcie to, co najbardziej lubicie. Surówka nie jest już potrzebna, ponieważ w sosie znajdują się warzywa, ale jeśli lubicie, wybierzcie surówkę z marchewki, białej kapusty lub tarte buraczki.
Sztuka mięsa w sosie pieczarkowym - przepis
Składniki
- 500g gotowanego mięsa np. schabu, pręgi lub łopatki
- 1 duża cebula
- 300g pieczarek
- 1 marchewka średniej wielkości
- 500ml wody
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki.
- Rozgrzejcie na dużej patelni olej i podsmażcie cebulę z pieczarkami. Gdy się delikatnie zarumienią, przejdźcie do kolejnego kroku.
- Na patelnię wlejcie wodę i całość doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Marchewkę obierzcie i umyjcie.
- Następnie na patelnię dorzućcie pokrojoną w plasterki marchewkę oraz gotowane wcześniej mięso. Gotujcie przez około 15 minut, aż mięso przejdzie smakiem, a sos się nieco zredukuje.
- Gotowe danie posypcie drobno posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!