Przyrządzacie zupy na mięsie, ale zazwyczaj nie macie pomysłu, co można z nim zrobić? Możecie je później wykorzystać do zrobienia drugiego dania – nic się nie zmarnuje, a ułatwicie sobie pracę i zaoszczędzicie mnóstwo czasu. Takie rozwiązanie z pewnością doceni każda gospodyni. Sztuka mięsa to nieco zapomniany obiadowy klasyk podawany najczęściej w sosie pieczarkowym lub chrzanowym. Doskonale smakuje również z sosem pieczarkowym z dodatkiem cebuli.

Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis – jest naprawdę bardzo szybki i bardzo łatwy. Gotowane mięso np. z rosołu jest świetne jako baza do pasztetu mięsnego, farszu do pierogów albo krokietów. Możliwości jest naprawdę całe mnóstwo. W tym również wspomniana przez nas sztuka mięsa w sosie pieczarkowym.

Z jakimi dodatkami podawać sztukę mięsa?

Na przykład z ziemniaczanym puree, które świetnie komponuje się z gęstym sosem. Dobrze sprawdza się również tłuczone ziemniaki oraz wszelkiego rodzaju kasze np. gryczana, jęczmienna, a także ryż czy makaron. Wybierzcie to, co najbardziej lubicie. Surówka nie jest już potrzebna, ponieważ w sosie znajdują się warzywa, ale jeśli lubicie, wybierzcie surówkę z marchewki, białej kapusty lub tarte buraczki.

Sztuka mięsa w sosie pieczarkowym - przepis

Składniki

  • 500g gotowanego mięsa np. schabu, pręgi lub łopatki
  • 1 duża cebula
  • 300g pieczarek
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 500ml wody
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w półplasterki.
  3. Rozgrzejcie na dużej patelni olej i podsmażcie cebulę z pieczarkami. Gdy się delikatnie zarumienią, przejdźcie do kolejnego kroku.
  4. Na patelnię wlejcie wodę i całość doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  5. Marchewkę obierzcie i umyjcie.
  6. Następnie na patelnię dorzućcie pokrojoną w plasterki marchewkę oraz gotowane wcześniej mięso. Gotujcie przez około 15 minut, aż mięso przejdzie smakiem, a sos się nieco zredukuje.
  7. Gotowe danie posypcie drobno posiekaną natką pietruszki.
  8. Smacznego!