Właśnie trwa sezon na szparagi. To smaczne i niskokaloryczne warzywo jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Jak włączyć szparagi do codziennego menu? Pomysłów jest naprawdę wiele! Możecie je usmażyć, ugotować, upiec, a nawet zrobić z nich przepyszny koktajl czy zupę. Jeśli lubicie jeść szparagi, przygotujcie z nich wspaniałą przekąskę z przepisu jednej z naszych czytelniczek.
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem to doskonała propozycja na przekąskę i lekki obiad. Danie jest proste i robi się w mig. Do jego przygotowania wystarczą wam 4 składniki – pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, kilka plastrów boczku i jajko. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- plastry boczku wędzonego parzonego (tyle, ile jest szparagów)
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Francuskie ciasto pokroić na tyle pasków ile mamy szparagów.
- Plastrów boczku też ma być tyle, ile jest szparagów.
- Na każdy pasek ciasta położyć po plastrze boczku i zawinąć w to umyte szparagi.
- Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
- Szparagi piec około 20 minut w 200 stopniach.
- Spożywać najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: