Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska
Gotujmy.pl/Zewa
Newsy

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska

Lubicie szparagi? Przygotujcie z nich tę genialną przekąskę. Wystarczą 4 składniki, by cieszyć się naprawdę wykwintnym daniem. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste!

Właśnie trwa sezon na szparagi. To smaczne i niskokaloryczne warzywo jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Jak włączyć szparagi do codziennego menu? Pomysłów jest naprawdę wiele! Możecie je usmażyć, ugotować, upiec, a nawet zrobić z nich przepyszny koktajl czy zupę. Jeśli lubicie jeść szparagi, przygotujcie z nich wspaniałą przekąskę z przepisu jednej z naszych czytelniczek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem to doskonała propozycja na przekąskę i lekki obiad. Danie jest proste i robi się w mig. Do jego przygotowania wystarczą wam 4 składniki – pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, kilka plastrów boczku i jajko. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Zobacz także
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na smaczną zupę

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na zupę ogórkową

Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • plastry boczku wędzonego parzonego (tyle, ile jest szparagów)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Francuskie ciasto pokroić na tyle pasków ile mamy szparagów.
  2. Plastrów boczku też ma być tyle, ile jest szparagów.
  3. Na każdy pasek ciasta położyć po plastrze boczku i zawinąć w to umyte szparagi.
  4. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
  5. Szparagi piec około 20 minut w 200 stopniach.
  6. Spożywać najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/lemiszek1@wp.pl
Newsy
Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
W sezonie na szparagi musicie choć raz przygotować szparagi zawijane w boczek. Są pyszne i robi się je w bardzo prosty sposób!

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę , uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami. Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska . Można je panierować , kisić , albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jak zrobić szparagi w boczku? Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe. Składniki na szparagi w boczku Szparagi – policzcie ile jest sztuk Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów Pieprz Olej Przygotowanie szparagów w boczku Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w...

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

kabanosy w cieście francuskim przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pojutrze Sylwester a wy nie macie pomysłu na przekąski? Te kabanosy w cieście rządzą
Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie z większością składników. Idealnie sprawdza się nie tylko w słodkich przekąskach, ale również tych bardziej wytrawnych. Zapieczone w nim kabanosy podane z sosem czosnkowym, z pewnością zachwycą waszych gości.

Przepis na tę przekąskę jest naprawdę dziecinnie prosty. Dowodzi, że nie trzeba być wyśmienitym kucharzem, aby zaskoczyć i oczarować przybyłych na przyjęcie gości. Tych kabanosów w cieście francuskim nie może zabraknąć na waszym Sylwestrze! Przepis na kabanosy w cieście francuskim Będziecie potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 200 gramów ulubionych kabanosów 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Kabanosy pokrójcie pod skosem na kawałki o długości ok. 4 cm. Ciasto francuskie wyjmijcie z opakowania, rozłóżcie na krajalnicy i pokrójcie na kwadraty o wielkości ok. 3x3 cm. Do tej czynności najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy. Na każdym kwadracie ułóżcie w poprzek kawałek kabanosa, a następnie zlepcie ze sobą dwa rogi ciasta. Tak przygotowane przekąski ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kabanosy pieczcie przez ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. W tym czasie zróbcie sos czosnkowy. W małej miseczce umieśćcie majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie z sosem postawcie na środku dużego, okrągłego talerza. Wokół poukładajcie wyjęte z piekarnika kabanosy. Serwujcie na gorąco. Smacznego! Źródło: gotujmy

parówki w szlafroczkach przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza przekąska na szybko? Te parówki w szlafroczkach podbiją wasze serca
Parówki w szlafroczkach to świetny pomysł nie tylko na śniadanie i kolację, ale również szybką przekąskę w ciągu dnia. Fani ciasta francuskiego z pewnością pokochają ten dziecinnie prosty przepis!

Parówki w szlafroczkach to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Z pewnością zasmakuje nie tylko tobie, ale również twoim dzieciom. Ich przyrządzenie nie zajmie ci nawet 10 minut. Po wstawieniu przysmaku do piekarnika już o nic nie będziesz musiała się martwić.  Przepis na parówki w szlafroczkach Będziesz potrzebować 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (znajdziesz je w każdym większym sklepie spożywczym) 8 parówek (koniecznie sprawdź ich skład, powinny zawierać jak najwięcej mięsa, np. szynki) 4 łyżeczki musztardy 150 gramów mozzarelli w wiórkach 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie rozwiń, a następnie podziel na 8 w miarę równych kawałków. Każdy z kawałków posmaruj musztardą i posyp niewielką ilością mozzarelli w wiórkach. Parówki obierz z folii, jeśli ją mają, a następnie przekrój każdą z nich na cztery części (na pół, a potem każdą połówkę znowu na pół). Tak przygotowane parówki ułóż na posmarowanym musztardą cieście francuskim w taki sposób, aby z jednej strony nieco wystawały (na jeden kawałek ciasta przypadają 4 kawałki parówki). Ciasto dokładnie owiń wokół parówki. Tak przygotowaną przekąskę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W małej miseczce rozkłóć jajko, a następnie posmaruj nim ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Parówki w szlafroczkach piecz przez ok. 40 minut. Gotowe! Jeśli nie jesteś fanką musztardy możesz ją zamienić na przykład na keczup. Będzie smakować równie dobrze!