Właśnie trwa sezon na szparagi. To smaczne i niskokaloryczne warzywo jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Jak włączyć szparagi do codziennego menu? Pomysłów jest naprawdę wiele! Możecie je usmażyć, ugotować, upiec, a nawet zrobić z nich przepyszny koktajl czy zupę. Jeśli lubicie jeść szparagi, przygotujcie z nich wspaniałą przekąskę z przepisu jednej z naszych czytelniczek.

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem to doskonała propozycja na przekąskę i lekki obiad. Danie jest proste i robi się w mig. Do jego przygotowania wystarczą wam 4 składniki – pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, kilka plastrów boczku i jajko. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • plastry boczku wędzonego parzonego (tyle, ile jest szparagów)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Francuskie ciasto pokroić na tyle pasków ile mamy szparagów.
  2. Plastrów boczku też ma być tyle, ile jest szparagów.
  3. Na każdy pasek ciasta położyć po plastrze boczku i zawinąć w to umyte szparagi.
  4. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem.
  5. Szparagi piec około 20 minut w 200 stopniach.
  6. Spożywać najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: