Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę, uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami.
Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska. Można je panierować, kisić, albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności.
Jak zrobić szparagi w boczku?
Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe.
Składniki na szparagi w boczku
- Szparagi – policzcie ile jest sztuk
- Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie szparagów w boczku
- Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi.
- Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów.
- Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga.
- Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni.
- Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem.
- Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach.
- Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w sprayu.
- Obsypcie szparagi mielonym pieprzem.
- Włóżcie szparagi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczcie szparagi ok. 25 minut.
- Po wyjęciu szparagi są gotowe. Smakują bardzo dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: