Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę, uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami.

Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska. Można je panierować, kisić, albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności.

Jak zrobić szparagi w boczku?

Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe.

Składniki na szparagi w boczku

  • Szparagi – policzcie ile jest sztuk
  • Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie szparagów w boczku

  1. Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi.
  2. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów.
  3. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga.
  4. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  5. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem.
  6. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach.
  7. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w sprayu.
  8. Obsypcie szparagi mielonym pieprzem.
  9. Włóżcie szparagi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  10. Pieczcie szparagi ok. 25 minut.
  11. Po wyjęciu szparagi są gotowe. Smakują bardzo dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: