Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/lemiszek1@wp.pl
Newsy

Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

W sezonie na szparagi musicie choć raz przygotować szparagi zawijane w boczek. Są pyszne i robi się je w bardzo prosty sposób!

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Wciąż tanieją, ale niedługo całkiem znikną ze sklepów i straganów. Musicie się pośpieszyć i wykorzystać je, kiedy są łatwo dostępne. Ze świeżych szparagów zróbcie lekką zupę, uduście je z czosnkiem i podajcie do obiadu lub przygotujcie zdrowy i prosty obiad: makaron z kurczakiem i szparagami.

Szparagi mogą występować też w innej odsłonie: jako przekąska. Można je panierować, kisić, albo zrobić szparagi zawijane w boczek. Przygotowaliśmy dla was przepis na pyszne szparagi w boczku. Jest banalny i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić szparagi w boczku?

Lista składników i przepis na szparagi z boczkiem to banał. Wystarczy pęczek szparagów i plastry wędzonego boczku. Kilka dodatków i przypraw, parę minut w piekarniku i danie gotowe.

Składniki na szparagi w boczku

  • Szparagi – policzcie ile jest sztuk
  • Plastry boczku wędzonego – tyle samo plastrów, ile jest szparagów
  • Pieprz
  • Olej
Zobacz także
Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Zupa krem z białych szparagów z kluseczkami. Rewelacyjny smak

Przygotowanie szparagów w boczku

  1. Szparagi umyjcie dokładnie. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, na przykład próbując przełamać szparagi.
  2. Wyciągnijcie z lodówki plastry boczku i policzcie ile ich macie. Powinno być ich dokładnie tyle, ile szparagów.
  3. Każdego szparaga owińcie dokładnie boczkiem tak, żeby był on owinięty na jak największej powierzchni szparaga.
  4. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  5. Na blaszce wyłóżcie papier do pieczenia lub lekko polejcie blaszkę oliwą czy olejem.
  6. Na papierze ułóżcie szparagi owinięte boczkiem. Wyłóżcie je w dwóch rzędach. Pilnujcie, żeby szparagi nie dotykały się. Być może trzeba będzie upiec je w dwóch turach.
  7. Lekko skropcie szparagi olejem lub oliwą z oliwek. Możecie wykorzystać też oliwę w sprayu.
  8. Obsypcie szparagi mielonym pieprzem.
  9. Włóżcie szparagi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  10. Pieczcie szparagi ok. 25 minut.
  11. Po wyjęciu szparagi są gotowe. Smakują bardzo dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska
Gotujmy.pl/Zewa
Newsy
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Dobre na obiad i jako przekąska
Lubicie szparagi? Przygotujcie z nich tę genialną przekąskę. Wystarczą 4 składniki, by cieszyć się naprawdę wykwintnym daniem. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste!

Właśnie trwa sezon na szparagi . To smaczne i niskokaloryczne warzywo jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. Jak włączyć szparagi do codziennego menu? Pomysłów jest naprawdę wiele! Możecie je usmażyć , ugotować, upiec , a nawet zrobić z nich przepyszny koktajl czy zupę. Jeśli lubicie jeść szparagi, przygotujcie z nich wspaniałą przekąskę z przepisu jednej z naszych czytelniczek. Szparagi w cieście francuskim z boczkiem Szparagi w cieście francuskim z boczkiem to doskonała propozycja na przekąskę i lekki obiad. Danie jest proste i robi się w mig. Do jego przygotowania wystarczą wam 4 składniki – pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, kilka plastrów boczku i jajko. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej! Składniki: 1 pęczek szparagów 1 opakowanie ciasta francuskiego plastry boczku wędzonego parzonego (tyle, ile jest szparagów) 1 jajko Przygotowanie: Francuskie ciasto pokroić na tyle pasków ile mamy szparagów. Plastrów boczku też ma być tyle, ile jest szparagów. Na każdy pasek ciasta położyć po plastrze boczku i zawinąć w to umyte szparagi. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Szparagi piec około 20 minut w 200 stopniach. Spożywać najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać? Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację

Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy
Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę
Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową , wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej . Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca! Przepis na panierowanie szparagi Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się. Składniki na szparagi panierowane Pęczek zielonych szparagów 2 małe jajka Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie panierowanych szparagów Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba . Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu. Serwowanie panierowanych szparagów Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje: Sos czosnkowy Sos koperkowy Sos majonezowo-ketchupowy Sos słodkie chili Tzatziki Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw . Szparagi...

Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację FB: Szparagi zapiekane z parmezanem. Najlepsze jakie jedliście do tej pory!
Gotujmy.pl/wieszjak
Newsy
Szparagi zapiekane z parmezanem. Prosta przekąska na kolację
Ten przepis nas zachwycił! Szparagi z parmezanem są przepyszne. Smaki idealnie się komponują i przenikają.

Sezon na szparagi w pełni. Co prawda są one w tym roku droższe niż kiedykolwiek, ale w dalszym ciągu wiele osób gotuje szparagi. Robicie pewnie z nich zupę szparagową, risotto ze szparagami , jajecznicę  i zapiekacie je z boczkiem. Mamy dla was świetny pomysł na szparagi w innej wersji. Najlepiej nadadzą się na kolację, ale mogą być też dodatkiem do dania obiadowego. Przepis na szparagi zapiekane z parmezanem Szparagi mają ciekawy, dość specyficzny smak, który niektórzy uwielbiają nawet na surowo. Gotowane szparagi same w sobie są pyszne, ale te z dodatkiem parmezanu mają nieziemski aromat. Jeśli kochacie sery, będziecie uwielbiać ten przepis. Szparagi są smaczne, zdrowe i w tej odsłonie dość lekkie. Spróbujcie. Składniki na szparagi z parmezanem 2 pęczki dobrych, zielonych szparagów 2 jajka Ok. 3 łyżek oliwy z oliwek 100 g parmezanu Pieprz do smaku Cytryna Przygotowanie szparagów z parmezanem Przygotujcie szparagi: odetnijcie od nich grube i twarde końce, obierzcie je jeśli tego wymagają. Wysokim garnku zagotujcie wodę. Możecie zastosować też specjalny garnek do gotowania szparagów, w którym ich główki wystają ponad wodę i pozostają jędrne. Gotujcie szparagi w osolonej wodzie, żeby pozostawały jędrne. Ugotujcie jajka na twardo. Odsączcie szparagi. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Wysmarujcie je oliwą z oliwek. Włóżcie szparagi do naczynia żaroodpornego. Posypcie szparagi lekko solą i tartym parmezanem. Pokrójcie jajka w drobną kostkę. Posypcie szparagi jajkami. Lekko skropcie szparagi oliwą z oliwek. Możecie też skropić je sokiem z cytryny. Wstawcie je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Wyciągnijcie, gdy ser się roztopi, a szparagi lekko przyrumienią. Podawajcie szparagi na ciepło,...

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
Te roladki wymagają bardzo mało pracy i robi się je błyskawicznie. Do tego fantastycznie smakują!

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....