Szkodniki zjadają wam żywopłot? Po zastosowaniu tego oprysku będą bez szans
AdobeStock
Newsy

Szkodniki zjadają wam żywopłot? Zastosujcie oprysk z tych kuchennych produktów. Będą bez szans

Gdy pielęgnowane rośliny zaczynają być niszczone przez szkodniki, nie załamujcie się - zamiast tego przygotujcie oprysk, którym pokonacie nieproszonych gości.

Nieproszeni goście na roślinach to koszmar każdego ogrodnika. Gdy widzicie, że wasz żywopłot marnieje i przyczyna wcale nie leży w zbyt rzadkim lub zbyt częstym podlewaniu, prawdopodobnie został on zaatakowany przez szkodniki.

Trzeba działać szybko, ponieważ w przeciwnym razie lata pracy nad idealnym, naturalnym i zielonym ogrodzeniem pójdą na marne! Sprawdźcie, jak poradzić sobie domowymi sposobami ze szkodnikami niszczącymi żywopłoty. 

Naturalny oprysk na przędziorki na ligustrze

Jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych do tworzenia żywopłotów jest ligustr pospolity. Jego szerokie zastosowanie w polskich ogrodach wynika prawdopodobnie z tego, że ligustr jest bardzo prosty w uprawie. Co prawda najlepiej czuje się w żyznej ziemi i na słonecznym stanowisku, ale dobrze radzi sobie również w cieniu i półcieniu, nawet na niezbyt urodzajnej glebie. Z tego powodu wiele osób wybiera właśnie tę roślinę na żywopłot w swoim ogrodzie. 

Niestety, mimo wielu zalet ligustr nie jest odporny na szkodniki. Jednym z częstych problemów jest atak przędziorka. Występuje on latem, gdy powietrze jest suche i długo utrzymuje się wysoka temperatura - dla przędziorka są to warunki idealne. By ograniczyć jego rozprzestrzenianie, żywopłot należy regularnie zraszać wodą oraz zastosować oprysk.

Dobrym rozwiązaniem jest naturalny oprysk z wykorzystaniem czosnku - wystarczy, że główkę czosnku zamoczycie w litrze ciepłej wody i odstawicie na noc. Do tego możecie dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. cynamonowego albo lawendowego. Zapach olejków odstraszy szkodniki! Gotową miksturą należy regularnie spryskiwać ligustr - co kilka dni przez 3 tygodnie. 

Zobacz także
Mszyce natychmiast uciekną, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Mszyce uciekną w try miga, gdy tylko spryskacie tym grządki. Zróbcie miksturę z tej popularnej przyprawy

Ślimaki pożerają wam zbiory w ogrodzie? Zróbcie pułapkę z tego owocu

Ślimaki pożerają wam zbiory w ogrodzie? Zróbcie pułapkę z tego owocu

Sposoby na szkodniki na bukszpanie

Nie tylko ligustr bywa wykorzystywany do stworzenia żywopłotu. Chętnie wybierany jest także bukszpan, który jednak też jest narażony na atak szkodników - a konkretnie ćmy bukszpanowej. W przypadku tego owada, pomocna będzie mikstura z octu i oleju. Należy wlać do miski lub innego naczynia:

  • około pół litra wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu

Po wymieszaniu wszystkich składników możecie już wykorzystać mieszankę do oprysku - pamiętajcie, by po spryskaniu odczekać około pół godziny i po tym czasie spłukać krzewy dużą ilością wody. 

Źródło: buzz.gazeta.pl, zielonyogrodek.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
Nieproszeni goście z ogrodu buszują w waszej kuchni? Poznajcie naturalne sposoby na mrówki w domu.

Gdy dni i noce są ciepłe, okna są otwarte cały czas. Niestety, często jest to zachęta dla niechcianych gości do odwiedzin w waszym domu i mieszkaniu! Osy chętnie zrobią sobie gniazdo na balkonie, a pająki będą szukały cichych i rzadko sprzątanych kątów w domu. Z tymi insektami można sobie jednak stosunkowo łatwo poradzić. Dużo trudniejszym przeciwnikiem są mrówki, które zwabione zapachem jedzenia mogą zechcieć się do was wprowadzić. Jak pozbyć się mrówek z kuchni naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Woda z czosnkiem na mrówki Czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy, choć jego zapach nie wszystkim odpowiada. Nie cierpią go również mrówki! Można wykorzystać tę wiedzę przeciwko tym uciążliwym owadom i sporządzić miksturę z czosnku. Należy rozgnieść kilka ząbków czosnku, włożyć do słoika, zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie przelejcie wodę z czosnkiem do garnka i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Po ostudzeniu przelejcie do butelki ze spryskiwaczem i opryskajcie miejsca, w których pojawiają się mrówki. Ryż na mrówki Sposób dla cierpliwych, choć podobno bardzo skuteczny. Wysypcie ziarenka ryżu na ścieżce, którą poruszają się mrówki. Zabiorą one ryż do mrowiska, gdzie ziarenka zaczną się psuć i fermentować – pleśń, która na nich powstanie, jest dla mrówek trująca! Pieprz czarny na mrówki Podobnie jak w przypadku czosnku, mrówki nie przepadają również za pieprzem – szczególnie świeżym i bardzo aromatycznym! Rozgniećcie kilka ziaren czarnego pieprzu i wymieszajcie je z wodą. Wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i popryskajcie wszędzie tam, gdzie pojawiają się mrówki. Sok z cytryny na mrówki Mrówki nie przepadają za kwasem, dlatego sok z cytryny jest dość...

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy
Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...