sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy

Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie

Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Soki i koktajle warzywne

Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu. 

Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami.

Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami

Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw.

Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych.

Burak to bogate źródło składników mineralnych

Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku.

Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie wątroby jest codzienne spożywanie soku z buraków.

Dostarczy elektrolitów i przeciwutleniaczy, które zapewnią wsparcie podczas detoksu. Co należy kupić?

Składniki

  • 3 marchewki

  • 1 duży burak

  • 2 jabłka

  • 6 liści jarmużu

  • połówkę imbiru

  • połówkę cytryny

Sposób przygotowania

Jeśli nie posiadacie w domu sokowirówki, wystarczy użyć blendera i wlać do kubka szklankę wody. Wszystkie składniki obieracie i myjecie, a następnie wrzucacie po kolei do kubka i miksujecie. Całość należy dokładnie przecedzić, a następnie wlać do szklanki z lodem i rozkoszować się smakiem do ostatniego łyka!

Komentarze
Gotująca się woda, garnek
Pixabay
Newsy Znowu wykipiały wam ziemniaki? Koniec z tym - następnym razem dodajcie do garnka...
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez ziemniaków. Pewnie zdarzyło się wam nie raz, że wykipiały podczas gotowania. Podpowiadamy proste rozwiązanie tego powszechnego problemu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Polacy za ziemniakami po prostu przepadają! Nie ma się co dziwić. Z tego taniego warzywa można stworzyć przepyszne, kulinarne cuda. Ziemniaki są uniwersalne i znajdziecie je bez problemu w każdym sklepie. Właściwości ziemniaków Ziemniaki są bogatym źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych. Można wyczarować z nich obiadowe danie, ale i wykwintną przekąskę. Mają potwierdzone właściwości lecznicze. Jeśli macie problemy z niewydolnością nerek, dieta ziemniaczana powinna przynieść ulgę. To warzywa bogate w potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu oraz witamin K, B1, B2, B6 i C. Typy kulinarne ziemniaków Jeżeli podajecie na obiad schabowego, można mieć pewność, że dodatkiem do kotleta będą właśnie ziemniaki. Szukacie takich o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi? Wybierzcie odmiany Albina, Frezja lub Cykada. Te z grypy B są najbardziej uniwersalne, nierozsypujące się. To np. znana wam Irga. Dużo skrobi znajdziecie w klasie C, o jasnym i sypkim miąższu. Popularne odmiany typu C to Aster, Bryza, Kos, Lena i Salto. Odmiana D to ziemniaki pastewne.  Ziemniaki podczas gotowania zaczęły kipieć? Znamy waszą odpowiedź. Kipiące podczas gotowania ziemniaki to powszechny problem. Zdarzył się wam na pewno, chociaż raz! Dla niektórych ta prosta z pozoru czynność to prawdziwe wyzwanie. Nie każdy wie jak się zachować, kiedy warzywa zaczynają kipieć, a woda z garnka zalewa całą kuchenkę. Jest pewien sposób, dzięki któremu ta niedogodność nie będzie miała racji bytu. Tym razem ugotujecie ziemniaki jak najlepszy szef kuchni.  Skuteczny sposób na kipiące ziemniaki Odpowiednie przygotowanie ziemniaków wymaga czasu. Na początku trzeba je umyć, obrać,...

Przeczytaj