Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze.
Soki i koktajle warzywne
Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.
Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami.
Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami
Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw.
Zobacz także:
Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych.
Burak to bogate źródło składników mineralnych
Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku.
Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie wątroby jest codzienne spożywanie soku z buraków.
Dostarczy elektrolitów i przeciwutleniaczy, które zapewnią wsparcie podczas detoksu. Co należy kupić?
Składniki
-
3 marchewki
-
1 duży burak
-
2 jabłka
-
6 liści jarmużu
-
połówkę imbiru
-
połówkę cytryny
Sposób przygotowania
Jeśli nie posiadacie w domu sokowirówki, wystarczy użyć blendera i wlać do kubka szklankę wody. Wszystkie składniki obieracie i myjecie, a następnie wrzucacie po kolei do kubka i miksujecie. Całość należy dokładnie przecedzić, a następnie wlać do szklanki z lodem i rozkoszować się smakiem do ostatniego łyka!