Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze.

Soki i koktajle warzywne

Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu. 

Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami.

Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami

Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw.

Zobacz także:

Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych.

Burak to bogate źródło składników mineralnych

Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku.

Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie wątroby jest codzienne spożywanie soku z buraków.

Dostarczy elektrolitów i przeciwutleniaczy, które zapewnią wsparcie podczas detoksu. Co należy kupić?

Składniki

  • 3 marchewki

  • 1 duży burak

  • 2 jabłka

  • 6 liści jarmużu

  • połówkę imbiru

  • połówkę cytryny

Sposób przygotowania

Jeśli nie posiadacie w domu sokowirówki, wystarczy użyć blendera i wlać do kubka szklankę wody. Wszystkie składniki obieracie i myjecie, a następnie wrzucacie po kolei do kubka i miksujecie. Całość należy dokładnie przecedzić, a następnie wlać do szklanki z lodem i rozkoszować się smakiem do ostatniego łyka!