Najpopularniejszym posiłkiem, który można przygotować na ciepło w kilka minut są naleśniki lub racuchy. Te placuszki są pyszne, jednak warto spróbować też czegoś nowego. Mamy dla was przepis na bardzo proste, a co najważniejsze – ekstremalnie tanie, placuszki na kefirze. Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie 10 minut. Wystarczy szklanka kefiru, by przygotować górę placków, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Są to popularne sodziaki. Znane są też pod nazwami proziaki, racuchy sodziaki. Ich nazwa związana jest z sodą oczyszczoną, którą dodaje się do ciasta. Najbardziej popularne są na Podkarpaciu, jednak występują też w innych regionach Polski.

Przepis na placki na kefirze

Potrzebne składniki:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 300 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesypcie mąkę na stolnicę, później zróbcie w niej małe wgłębienie.
  2. Wsypcie do niego cukier, sól, dodajcie jajko, żółtko oraz kefir.
  3. Rozpuśćcie sodę w łyżce ciepłej wody i dodajcie do pozostałych składników.
  4. Zagniećcie ciasto. Powinno być zwarte i takie, żeby nie kleiło się do rąk. Możecie podsypywać je mąką, jeśli jest taka potrzeba.
  5. Uformujcie z ciasta wałek (nie powinien być za cienki).
  6. Nożem odkrawajcie kawałki o grubości ok. 2 cm. Każdy z nich rozgniećcie palcami, aby miał owalny kształt i nie był zbyt gruby (placuszki podczas smażenia urosną).
  7. Wlejcie na patelnię olej lub smalec (na wysokość 1 cm).
  8. Placki smażcie do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Uważajcie jednak, żeby ich nie przypalić.

Z czym podawać placki na kefirze?

Placuszki możecie podawać solo – są tak smaczne, że jakiekolwiek dodatki nie są obowiązkowe. Popijane tylko zimnym mlekiem będą smakować naprawdę doskonale. Jeśli jednak macie ochotę – możecie zaserwować je na przykład z dżemem. Będą świetne też z twarożkiem, bitą śmietaną lub miodem.

Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, wykorzystajcie gzik. Dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju sosy lub gulasz. Możecie jeść je też z warzywami lub polane roztopionym masłem.

Zobacz także: