placki na kefirze
AdobeStock
Newsy

Szklanka kefiru i 10 minut pracy. Tyle potrzeba, żeby usmażyć całą górę puszystych placków

Prosty i tani przysmak z lat dzieciństwa przygotujecie w zaledwie kilka minut. Te ekspresowe placuszki sprawdzą się idealnie na śniadanie, kolację, czy szybką przekąskę. Ich sekret tkwi w 1 szczególnym dodatku.

Najpopularniejszym posiłkiem, który można przygotować na ciepło w kilka minut są naleśniki lub racuchy. Te placuszki są pyszne, jednak warto spróbować też czegoś nowego. Mamy dla was przepis na bardzo proste, a co najważniejsze – ekstremalnie tanie, placuszki na kefirze. Ich przygotowanie zajmie wam dosłownie 10 minut. Wystarczy szklanka kefiru, by przygotować górę placków, którymi będzie zajadać się cała rodzina.

Są to popularne sodziaki. Znane są też pod nazwami proziaki, racuchy sodziaki. Ich nazwa związana jest z sodą oczyszczoną, którą dodaje się do ciasta. Najbardziej popularne są na Podkarpaciu, jednak występują też w innych regionach Polski.

Kotlety mielone

Przepis na placki na kefirze

Potrzebne składniki:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 300 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko jajka,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przesypcie mąkę na stolnicę, później zróbcie w niej małe wgłębienie.
  2. Wsypcie do niego cukier, sól, dodajcie jajko, żółtko oraz kefir.
  3. Rozpuśćcie sodę w łyżce ciepłej wody i dodajcie do pozostałych składników.
  4. Zagniećcie ciasto. Powinno być zwarte i takie, żeby nie kleiło się do rąk. Możecie podsypywać je mąką, jeśli jest taka potrzeba.
  5. Uformujcie z ciasta wałek (nie powinien być za cienki).
  6. Nożem odkrawajcie kawałki o grubości ok. 2 cm. Każdy z nich rozgniećcie palcami, aby miał owalny kształt i nie był zbyt gruby (placuszki podczas smażenia urosną).
  7. Wlejcie na patelnię olej lub smalec (na wysokość 1 cm).
  8. Placki smażcie do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Uważajcie jednak, żeby ich nie przypalić.
Zobacz także
Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je co tydzień

Babcia Zosia zawsze smażyła mi placki na tym białym płynie. Teraz robię je raz na tydzień

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Racuchy i placki na sodzie w pójdą w odstawkę. 2 minuty przygotowania i na patelnię

Z czym podawać placki na kefirze?

Placuszki możecie podawać solo – są tak smaczne, że jakiekolwiek dodatki nie są obowiązkowe. Popijane tylko zimnym mlekiem będą smakować naprawdę doskonale. Jeśli jednak macie ochotę – możecie zaserwować je na przykład z dżemem. Będą świetne też z twarożkiem, bitą śmietaną lub miodem.

Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, wykorzystajcie gzik. Dobrze sprawdzą się też różnego rodzaju sosy lub gulasz. Możecie jeść je też z warzywami lub polane roztopionym masłem.

Racuchy na maślance
Gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Pięknie wyrastają i przy smażeniu nie chłoną oleju. Wychodzą idealne
Puszyste i lekkie jak chmurka oraz fantastycznie wyrośnięte racuchy na maślance zaskoczą was niezwykłym smakiem. Przygotujecie je w kilka chwil!

Słodkie racuchy smakują wszystkim. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Takie placuszki to smak dzieciństwa! Najlepsze zawsze robiła babcia. Jaki był ich sekret? Wiedziała tylko ona.  Puszyste racuchy z cukrem pudrem  Z reguły racuchy robi się z dodatkiem drożdży. Ich udział powoduje, że placuszki pięknie rosną, są lekkie i puszyste jak chmurka. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkami: ulubioną konfiturą lub dżemem. Coś pysznego! Ale bez drożdży racuchy również się udają. Wystarczy zastąpić je sodą oczyszczoną.  Racuchy na maślance bez drożdży Poniższy przepis wspaniale oddaje smak dziecięcych lat. Koniecznie zróbcie racuchy na maślance takie jak u babci! Jeśli macie ochotę na racuchy z jabłkami koniecznie do masy dodajcie pokrojone jabłuszka, które po usmażeniu zamienią się w przepyszny jabłkowy mus. To do dzieła!  Będziecie potrzebować: 400 g mąki pszennej  500 ml maślanki naturalnej  1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Olej do smażenia  Sposób przygotowania: Maślankę i jajko wyjmijcie wcześniej z lodówki. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową.  Gdy maślanka będzie mieć odpowiednią temperaturę, wlejcie ją do większej miski i wbijcie do niej  jedno nie za duże jajko. Maślankę i jajko dokładnie wymieszajcie.  Do miski wsypcie 2,5 szklanki mąki pszennej. Od razu wsypcie też płaską łyżeczkę soli. Nie pomijajcie soli w przepisie. Racuchy z maślanką smakują z nią jeszcze lepiej!  Następnie wsypcie dwie łyżki cukru. Wszystko razem wymieszajcie na jednolitą masę. Na samym końcu dodajcie łyżeczkę sody i jeszcze raz dokładnie i starannie wymieszajcie.   Gotowe do smażenia ciasto odstawcie na kilka minut aby wszystkie składniki idealnie...

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Pyszne placuszki z jabłkami za mniej niż 5zł! Wychodzą puszyste dzięki 1 prostemu trikowi
Kuchenne triki bywają całkiem proste. Dzielimy się jednym z nich i smażymy genialne puszyste placuszki z jabłkami.

Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze, to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie jednak pamiętajcie, żeby przesiać mąkę! Ta niepozorna czynność napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste. Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i tanie! Większość składników na pewno macie w domu, na resztę wydacie nie więcej niż 5 złotych! Jakiej maki użyć na puszyste placki z jabłkami? Gdy na liście zakupów pojawia się pozycja „mąka”, zwykle bierzemy z półki w sklepie dowolną, nie zastanawiając się nadmiernie, którą torebkę wybrać. Mąki mają na opakowaniach symbole liczbowe, oznaczające stopień rozdrobnienia. Poziom zmielenia odpowiada przeznaczeniu do jakiego jest stosowana. Czasem producenci ułatwiają nam zadanie i poza symbolami dołączają opisy „tortowa", „na naleśniki czy „na pierogi". Popularne typy mąk: Typ 450: mąka tortowa Typ 550: mąka luksusowa Typ 750: chlebowa Typ 1400: sitkowa Typ 1850: graham Typ 2000: razowa Na placki, podobnie jak na naleśniki, najlepiej używać mąk drobno mielonych, typu 450 do 550. Dodatkowo zawsze warto przesiać ją przez sito, żeby odpowiednio napowietrzyć, dzięki czemu placki będą zawsze miękkie i puszyste. Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijmy od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek...

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.