deska do krojenia
Pixabay
Newsy

Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?

Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach.

Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur.

To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni?

Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach.

Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody.

Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw.

Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny.

Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane.

Jaką deskę powinno się wybrać?

Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu.

Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu.

Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce to idealne miejsce dla rozwoju bakterii.

Dlatego też jeśli decydujecie się na deskę plastikową, lepiej sięgnąć po twardszą, solidniejsza deskę, której cena oscyluje wokół 20 zł.

Co z deskami szklanymi? Ich wielką zaletą jest naprawdę godna pochwały higieniczność – nie sposób narobić w nich dziur, tak jak w przypadku desek plastikowych czy drewnianych.

Ich ocenę obniża jednak co innego – szklane deski do krojenia na potęgę tępią nawet najostrzejsze noże. Deską ratunku dla nomen omen desek szklanych, nie będzie używanie także noży ceramicznych – mogą one porysować szklaną powierzchnię.

Czy deski drewniane mogą być używane do krojenia mięsa?

Na koniec najczęściej używany chyba przez Polaków rodzaj desek. Czyli te drewniane. Podobnie jak przypadku desek plastikowych, różnie z nimi bywa.

Dużo zależy od tego jak grube są wasze deski drewniane. Im grubsza deska, tym lepsza, ponadto nie nadaje się raczej do krojenia surowego mięsa i ryb.

Dlaczego? Chodzi oczywiście o duże prawdopodobieństwo namnażania się bakterii w takich deskach. By temu zapobiec konieczna jest właściwa pielęgnacja.

Nie należy myć drewnianych desek w zmywarkach. Za to takie właśnie deski wymagają niemalże odparzania we wrzątku i dezynfekcji np. solą, by pozbyć się przykrych zapachów chociażby po cebuli i niechcianych bakterii.

Jaką deskę więc wybrać? Tutaj wiele zależy od tego, jak solidnie została wykonana konkretna deska. Niezależnie od materiału, niemal każda deska może być groźna lub bezpieczna dla zdrowia.

Najważniejsze jest, by dysponować przynajmniej dwiema deskami i stosować je do innych czynności – możecie „oddelegować” jedną, plastikową deskę do krojenia surowego mięsa, a drugą, drewniana np. do chleba.

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej sprytnej funkcji wielu nie miało pojęcia. Zaskoczenie gwarantowane
Newsy
Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej funkcji wielu nie miało pojęcia. Będziecie zaskoczeni
Deska do krojenia wydaje się niezbędnym narzędziem kuchennym. Na pierwszy rzut oka nie kryje w sobie żadnych tajemnic. Czy może was czymś zdziwić?

Wybór desek do krojenia w sklepach jest naprawdę duży. Różnią się one nie tylko kolorami i wielkością . Znajdziecie tu niemal wszystko, od bloków rzeźniczych z grubego, litego drewna, po elastyczne deski z tworzywa sztucznego, które można zginać. Niektóre z nich mogą również posłużyć jako stylowe tace do podawania przekąsek takich jak ser czy owoce. Najbardziej popularnym rodzajem deski do krojenia jest klasyczna, prostokątna forma z dziurką z jednej strony. Otwór, o którym mowa nie jest bez znaczenia. Najczęściej się go pomija, nie zauważa lub traktuje jak swoisty element estetyczny, który dodaje desce odpowiedniego designu. Deska nie tylko do krojenia Ta niepozorna dziurka może jednak posłużyć wam w bardzo praktycznym celu. Jak wiadomo, posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni jest bardzo pomocne. Niekoniecznie oznacza to, że potrzebne będą wam drogie przedmioty, takie jak robot kuchenny lub noże. Równie pomocne bywają inne tanie i małe akcesoria. Używanie deski do krojenia wydaje się w kuchni czymś naturalnym i nieodzownym. Nie tylko pomaga ochronić blat przed śladami ostrego noża, ale i pozwala na zręczne siekanie i szatkowanie ulubionych produktów spożywczych.  Właśnie dzięki desce do krojenia nawet drewniany blat może służyć długie lata. Deska chroni go przed zniszczeniem, m.in. porysowaniem. Jak już wspominaliśmy, deska może też zastąpić używaną podczas przyjęć paterę czy ozdobny talerz. Wystarczy, że ułożycie na niej sery pleśniowe, winogrona i oliwki.  Trik z otworem w desce do krojenia Otwór w desce do krojenia nie znajduje się w niej także bez powodu. Zazwyczaj trudno jednak się domyślić, jaka funkcja może się na nim kryć. Ten otwór w desce sprawdza się świetnie jako uchwyt podczas mycia, ale okazuje się, że...

Deska do krojenia ze szmatką
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby deska nie poruszała się podczas krojenia? Znamy niezawodny sposób. Wymyśliły go wasze babcie
Niestabilna deska to dla wielu osób prawdziwa kuchenna zmora. Nie dość, że spowalnia pracę wielu gospodyń, to dodatkowo jest źródłem wielu wypadków.

Niezależnie od tego jakiego rodzaju desek do krojenia używacie, podczas ich używania niezbędne jest bezpieczeństwo. Zacząć należy od kwestii czystości desek. Absolutną normą powinno być posiadanie w kuchni przynajmniej dwóch podstawek do krojenia. Jak czyścić deskę do krojenia? Jednej z nich powinno używać się do krojenia mięsa, a drugą do pozostałych produktów. Takie podejście do tematu pozwala na zachowanie higieny. To właśnie pozostałe na desce (zwłaszcza drewnianej) mikrocząsteczki mięsa mogą skutkować namnażaniem na niej niebezpiecznych bakterii. Dlatego też oprócz stosowania dwóch różnych desek, należy pamiętać o regularnym odparzaniu desek gorącą, najlepiej wrzącą wodą. Być może nasze babcie nie stosowały tak restrykcyjnych metod działania w kwestii BHP, ale zauważmy, że realia przyrządzania posiłków także się zmieniły. Począwszy od jakości mięsa, które kupujemy w sklepach… Dawny babciny trik - żeby deska do krojenia się nie przesuwała Gospodynie z dawnych lat stosowały za to inny trik związany z deskami do krojenia. Była to ich recepta na „tańczącą” deskę nie tylko podczas krajania i ciachania, ale także podczas ubijania mięsa na kotlety schabowe czy bitki. Sztuczka jest niezwykle prosta. Pod deskę należy ułożyć równo wilgotną, a nawet mokrą ściereczkę do naczyń. Wasze krojenie stanie się wtedy dużo bardziej stabilne. Pozwoli to uniknąć przykrych i bolesnych skaleczeń, a w czasie ubijania kotletów również zniweluje głuche dźwięki uderzania w stół czy kuchenne półki.

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...

surowe mięso bakterie
AdobeStock
Newsy
Jak obchodzić się z surowym mięsem? Jeden błąd i zatrucie gotowe
W surowym mięsie pełno jest bakterii, które mogą spowodować ciężkie zatrucie pokarmowe. Sprawdźcie, jak postępować z mięsem by tego uniknąć.

W mięsie przyniesionym ze sklepu mogą czaić się różne bakterie i drobnoustroje groźne dla zdrowia. Trafiają tam w trakcie produkcji albo już w sklepie mięsnym, gdy leżą długo w lodówce. W niej bakterie mają idealne warunki do przenoszenia się z jednego kawałka mięsa na drugi! Dlatego tak ważne jest, by dokładnie przygotowywać mięso tak, by nie zjeść niedosmażonych lub niedopieczonych kawałków. W przypadku wołowiny nie jest to aż tak niebezpieczne – w końcu jada się tatara i steki. Jednak zjedzenie surowego drobiu albo wieprzowiny może się bardzo źle skończyć. Dowiedzcie się, jak uniknąć zatrucia! Jak bezpiecznie obchodzić się z mięsem? Aby zminimalizować ryzyko zatrucia się drobnoustrojami zawartymi w surowym mięsie, postępujcie zawsze zgodnie z poniższymi wskazówkami: Odpowiednia deska do krojenia – mięso należy kroić tylko i wyłącznie na desce wykonanej z plastiku lub ze szkła. Tej wykonanej z drewna nie da się dokładnie później wyczyścić tak, jak należy, a to powoduje ryzyko przeniesienia się bakterii z mięsa na inną żywność kładzioną później na tej samej desce. Pamiętajcie też o tym, że po każdym krojeniu mięsa deskę należy wyparzyć i umyć. Najlepiej w ogóle nie trzymajcie jej w pobliżu desek i noży, których używacie do krojenia warzyw i pieczywa. Miejsce w lodówce – mięso wstawione do lodówki czasami zaczyna kapać, więc lepiej by nie robiło tego, leżąc na górnej półce, skąd soki z surowego mięsa dostaną się do innych produktów! Zawsze wkładajcie mięso do dolnej szuflady. Rozmrażanie – wołowinę i drób bezpiecznie rozmraża się lodówce. Nie zostawiajcie kawałka mięsa do rozmrożenia na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej! Obróbka cieplna – jak już wspomnieliśmy wyżej, bardzo ważne...