Szczypie was język od kiwi? Ciarki wam przejdą po plecach, gdy poznacie powód
Flickr
Newsy

Szczypie was język od kiwi? Ciarki wam przejdą po plecach, gdy poznacie powód

Jeśli was też piecze język po zjedzeniu kiwi, mamy dobrą wiadomość - nie jesteście sami. To powszechne zjawisko, choć przyczyna jest dość nieprzyjemna.

Egzotyczne kiwi jest wbrew pozorom dość popularnym owocem w Polsce. Je się go bez dodatków, używa się go do sałatek owocowych czy słodkich smoothie. Zauważyliście, że za każdym razem podczas jedzenia kiwi odczuwacie dziwne uczucia szczypania na języku? Nie jesteście jedyni - to zdarza się każdemu z nas, a powód zmrozi wam krew w żyłach...

Dlaczego od kiwi szczypie język?

Odpowiedzią na to pytanie jest jedno słowo: aktinidaina. To enzym znajdujący się w owocach kiwi, który odpowiada za rozkład białek na aminokwasy. Gdy jemy kiwi, enzym ten wchodzi w reakcję z językiem i błoną śluzową jamy ustnej, co powoduje lekko nieprzyjemnie uczucie szczypania.

Słusznie się więc domyślacie, że kiwi praktycznie „zjada” nam język, choć oczywiście takie stwierdzenie jest nieco przesadzone. Te owoce nie są dla nas szkodliwe pod warunkiem, że nie zjemy ich zbyt dużo. W większych ilościach kiwi może po prostu podrażnić śluzówkę jamy ustnej, ale spokojnie - zielony owoc nie uszkodzi wam narządów wewnętrznych. Ten sam rodzaj enzymów występuje również w ananasie i mango, a nawet w bananach. 

Co zrobić, by kiwi nie szczypało w język?

Kiwi zawiera w sobie mnóstwo witamin, dlatego szkoda rezygnować z tego owocu tylko ze względu na nieprzyjemne sensacje na języku. Istnieje na szczęście sposób na zneutralizowanie enzymów znajdujących się w kiwi. Wystarczy, że je podgrzejecie albo wysuszycie. Dzięki takim zabiegom przestanie szczypać w język, ale niestety straci też trochę witamin. 

Zobacz także
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga

Jak wykorzystać kiwi w kuchni?

Możecie wykorzystać kiwi na wiele sposobów. Polecamy wam skorzystać z przepisów naszych czytelników:

Pamiętajcie, że kiwi (oraz ananas) nie nadają się do galaretki. Zawarte w tych owocach enzymy sprawiają, że galaretka się nie zetnie i deser będzie do niczego. Możecie nimi za to udekorować już gotową galaretkę, która wcześniej stężała z lodówce. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sparzyliście język zupą? Ta prosta rzecz przyniesie wam ulgę. Nie chodzi o mleko
AdobeStock
Newsy
Sparzyliście język zupą? Ta prosta rzecz przyniesie wam ulgę. Wcale nie chodzi o mleko
Popatrzyliście język zupą? Spokojnie. To się może zdarzyć każdemu. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.

Większości z nas zdarzyło się kiedyś poparzyć jakimś gorącym płynem język. Najczęściej jest to gorący napój lub zupa. Co w takiej sytuacji zrobić? Z łatwością załagodzicie ból i uśmierzycie obrzęk dzięki kilku prostym poradom. Domowe sposoby na poparzony język Poparzenie języka zwykle jest skutkiem zbyt szybkiego napicia się kawy lub herbaty bądź zjedzenia zupy. W wyniku poparzenia, znajdujące się na naszym języku naturalne wypustki, czyli brodawki – mogą tymczasowo zniknąć. Jeśli poparzyliście język, powinniście podjąć natychmiastowe kroki działania, aby uśmierzyć palący ból. Co możecie zrobić? Zaraz po sparzeniu języka wypijcie zimną wodę, aby go ochłodzić Pierwszą rzeczą, którą powinniście zrobić tuż po oparzeniu języka, jest ochłodzenie go. Możecie to zrobić pijąc zimną wodę lub zjadając lody. Im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej, ponieważ dzięki ochłodzeniu języka zmniejszamy ilość ciepła przenikającego do tkanki. Nie pijcie gorących napojów, alkoholu i nie jedzcie pikantnych potraw Poparzyliście język? Tymczasowo powinniście zrezygnować z jedzenia niektórych rodzajów jedzenia i napojów, które mogą dodatkowo podrażnić spalony język. Powinniście wykluczyć z diety gorące napoje, alkohol i pikantne potrawy. Alkohol nie tylko jest bardzo drażniący, ale też może opóźniać gojenie uszkodzonych komórek. Pikantne potrawy także nie wpływają korzystnie na gojenie i mogą sprawić, że ból języka będzie bardziej odczuwalny. Napijcie się jogurtu lub mleka Picie produktów mlecznych to bardzo dobry sposób na poparzony język, który może wam przynieść dodatkową ulgę. Spróbujcie napić się jogurtu lub mleka a dyskomfort na pewno zniknie. Płukanie ust wodą z solą...

jezyk
Adobe Stock
Newsy
Tak wygląda wasz język? To znak, że nie jesteście odporni na choroby i infekcje. Jecie za mało...
Nie musicie biegać do lekarza przy każdej, nawet najmniejszej dolegliwości. Obserwacja znaków, jakie pojawiają się na waszym ciele może dużo powiedzieć o stanie waszego zdrowia.

Powiedzenie "w zdrowym ciele zdrowy duch" ma dużo wspólnego z rzeczywistością. Jeśli dbacie o jakość spożywanych posiłków, daleki od symbolicznego ruch i odpowiednie nawilżenie skóry, wasz organizm będzie wdzięczny. Zdrowie można zachować na długie lata. Wystarczy, że wiecie, jak funkcjonuje. Ciało daje objawy chorobowe jeszcze przed chorobą Uważność wobec własnego ciała to podstawa w dbaniu o zdrowie i jakość życia. Ciało zresztą reaguje na wszystko, co w nim zachodzi. Od razu rozpoznacie niestrawność, przejedzenie, efekty imprezy zakrapianej alkoholem czy zbyt długie przebywanie w pozycji siedzącej. Ciało to prawdziwy barometr waszego zdrowia, który sprawia, że w porę możecie się zorientować, kiedy coś jest nie tak. Obserwacja zmian na skórze może wam przynieść sporo korzyści, m.in. uniknięcie wizyty lekarskiej lub przepuszczenie sporej sumy na drogie, apteczne specyfiki.  Warto czasem obejrzeć swój język Podczas wizyty lekarskiej pierwszym co robi lekarz, jest oglądanie stanu jamy ustnej. Wy możecie zrobić to samo. Wygląd jamy ustnej dostarcza wielu ważnych informacji. Każda zmiana w tej przestrzeni - nadmiernie popękanie, zmieniona struktura albo spuchnięcie, mogą świadczyć o zmianie w stanie zdrowia.  Wygląd języka, a choroby Blady język będzie oznaczał, że wasz organizm został poddany niskiej temperaturze. Może być to efekt nadmiernego ochłodzenia ciała. Bladoszary może mówić o braku żelaza i początku anemii. Natomiast sinawy dotyczy osób z zaburzeniami krążenia. Każdy z tych objawów to większa podatność na infekcje.  Niewielkie spękania wyglądające jak rowki mogą być objawem nieprawidłowego przyswajania składników odżywczych. Taki stan języka dotyczy głównie problemów z witaminami z grupy B. To niezwykle ważna grupa,...

Kosz owoców
Pixabay/Sven Hilker
Newsy
Jak dbać o zdrowie jamy ustnej podczas choroby? Jeden owoc może zdziałać cuda
Upewnij się, że wiesz jak dbać o prawidłową higieną jamy ustnej. Popularny, polski owoc przyjdzie ci z pomocą. 

Pandemia wywróciła do góry nogami życie nas wszystkich. Zmieniamy nawyki zakupowe, towarzyskie, a także przyzwyczajamy się do nietypowego zachowania względem służby zdrowia. Obładowane pacjentami szpitale nie przekonują do korzystania z przychodni.  Powszechne zaniedbanie Są obszary, które nie zawsze są dla nas priorytetem. Często jednym z nich są kwestie stomatologiczne. Zawieszamy swoje wizyty stomatologiczne nie tylko w strachu przed dentystą, ale także w ramach bezpiecznego zostawania w domu. COVID-19 nie oszczędza ani młodszych, ani starszych. Jednak zdrowie zębów jest czymś o co powinniśmy dbać szczególnie. Ignorowanie sygnałów dotyczących zębów może się dla nas źle skończyć. Sytuacja naszej jamy ustnej może się wręcz pogorszyć. Jeśli chorujesz w sezonie jesienno-zimowym, twoja jama ustna wymaga szczególnej pielęgnacji. Kiedy masz grypę, wystarczy kilka prostych wskazówek, by twoje zdrowie nie szwankowało w najgorszym dla zachorowania okresie. 1. Utrzymaj właściwy poziom czystości jamy ustnej Rada nie tylko zwyczajna, co konieczna i nie do pominięcia. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie. Czyste zęby to podstawa higieny jamy ustnej. Jak się okazuje, utrzymanie języka w czystości jest równie ważne. Możesz go szczotkować razem z zębami. Na języku rozwija się flora bakteryjna, którą trzeba sukcesywnie usuwać. 2. Płucz gardło co najmniej 2-3 razy dziennie Wystarczy kilka tanich składników i masz prosty i skuteczny płyn do jamy ustnej. Użyj czarnego pieprzu, kurkumy, liści bazylii i wody. To również dodatkowy zastrzyk witaminy C, który w znaczący sposób zwiększy twoją odporność. Płucz nim gardło nawet kilka razy dziennie. Możesz dodać też aloes, aby uzyskać dodatkowe właściwości...

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...