Prezenterka telewizyjna Karolina Szostak zasłynęła najpierw urodą, a później spektakularną metamorfozą. Dziennikarka kilka lat temu schudła aż 30 kilogramów, stając się inspiracją dla wielu osób walczących z nadwagą.

Na podziw zasługuje nie tylko fakt zrzucenia tak dużej ilości nadmiarowych kilogramów, ale też utrzymania efektów. Jak podkreśla dziennikarka, kluczem jest dbanie o efekty diety i kontynuowanie jej najważniejszych zasad, by utracone kilogramy nie wróciły.

Szostak przyznaje, że ją samą dopadł kiedyś efekt jo-jo, gdy bardzo szybko schudła i szczęśliwa z osiągniętego sukcesu zaczęła sobie pozwalać na wszystkie jedzeniowe zachcianki. 

Zobacz także:

Jak schudła Karolina Szostak?

Prezenterka stosowała różne diety, jednak w jej przypadku najbardziej skuteczną okazał się post dr Ewy Dąbrowskiej, określany też jako warzywno-owocowa głodówka czy post leczniczy. Zasady postu zakładają odstawienie na 6 tygodni większości produktów spożywczych i jedzenie właściwie samych owoców i warzyw.

Karolina Szostak przyznaje, że stosuje pełny post raz w roku, a dodatkowo dwa razy w roku pości przez 2 tygodnie w ramach „przypominajki”, by oczyścić organizm. Kilka lat temu dziennikarka wydała książkę „Moja spektakularna metamorfoza”, w której można znaleźć jej dietetyczne przepisy, pomocne dla osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Jednym z nich jest risotto z kalafiora - zobaczcie, jak je zrobić. 

Przepis na dietetyczne risotto z kalafiora 

Do przygotowania lekkiego i bardzo dietetycznego risotto, Karolina Szostak używa tych składników:

Składniki:

  • 1 duży kalafior

  • 2-3 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • domowy przecier pomidorowy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora należy umyć, a następnie zetrzeć na tarce na małych oczkach. 

  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.

  3. Kalafior i cebulę wrzućcie do garnka, zalejcie przecierem pomidorowym, dodajcie sól i pieprz i duście na wolnym ogniu przez około 5 minut. W razie potrzeby dolejcie odrobinę wody. 

  4. W trakcie duszenia warzyw pokrójcie ogórki kiszone w kostkę. Dodajcie je do garnka na koniec i wymieszajcie.

I gotowe! Jak podaje Karolina, takie lekkie risotto najlepiej smakuje podane z surówką ze świeżych ogórków i papryki. Warzywa należy drobno pokroić, dodać do nich sałatę lodową, sól oraz pieprz i skropić sokiem z cytryny. 

Źródło: fakt.pl