Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Adobe Stock
Newsy

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Większość osób kojarzy szczaw głównie ze specyficzną zupą szczawiową. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Szczaw pojawia się w okresie letnim i wówczas często gospodynie przygotowują zupę z jego dodatkiem. To świetna propozycja na cieplejsze dni, gdyż idealnie orzeźwia. Poza tym warto zwrócić uwagę na cenne cechy charakterystyczne rośliny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartościowy szczaw polny

Szczaw polny jest rośliną, która wbrew pozorom w zbawienny sposób wpływa na organizm. Zawiera szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk. To one warunkują właściwości, jakie posiada dana roślina. Wśród tych cech wyróżnia się:

  • pobudza apetyt, 
  • zapobiega biegunkom,
  • poprawia działanie układu pokarmowego,
  • łagodzi kaszel,
  • działa bakterio- i grzybobójczo,
  • działa moczopędnie,
  • czy poprawia krążenie krwi. 

Tych kilka cech sprawia, iż włączenie szczawiu polnego w okresie letnim do diety, będzie miało świetnie oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu. 

Zobacz także
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

Szczaw polny na oparzenia

Niewiele osób wie, że szczaw świetnie się sprawdza również w przypadku wszelkich oparzeń. Pomaga w szybkim leczeniu, a także leczy trudne i ciężkie rany. Wówczas należy zmiażdżyć liście szczawiu, a następnie obłożyć nimi oparzenia, stłuczenia, obrzęki czy skaleczenia. Regularne stosowanie takiego okładu jest świetnym domowym sposobem, aby wyleczyć zmiany skórne. Dany sposób jest praktykowany od lat przez babcie. 

Wykorzystanie szczawiu w kuchni

W Polsce szczaw jest znany w głównej mierze w postaci zupy. Jest ona zielona i nieco kwaskowata. Całego właściwego aromatu nadają jej właśnie liście szczawiu. Jako iż roślina pojawia się w lecie, to danie jest zupą sezonową. Tradycyjnie jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego, który jest zabielany śmietaną. W potrawie nie może oczywiście zabraknąć ziemniaków oraz jajka ugotowanego na twardo. Zupa szczawiowa, choć nie pojawia się często na stole, to jest dość popularna i z chęcią przyrządzana przez gospodynie domowe. Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, by móc uraczyć się tą pyszną potrawą.

Czytaj także:

Kto powinien unikać szczawiu?
AdobeStock
Newsy
Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne
Szczaw jest bardzo smaczny i zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Kto powinien się wystrzegać jedzenia szczawiu?

Szczaw i przygotowywana z niego zupa szczawiowa z jajkiem , to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Nie każdy jednak może włączać do diety szczaw. Kto powinien szczególnie na niego uważać? Czym jest szczaw? Szczaw to roślina z rodziny rdestowatych, która liczy sobie około 200 różnych gatunków. Szczaw zwyczajny, bo o nim mowa w naszym artykule, to popularne w Polsce warzywo, które jest podstawą do przygotowywania wielu smacznych dań. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście zupa szczawiowa. Ze szczawiu przygotowujemy też przetwory na zimę oraz dodajemy go do różnych dań . Niestety, nie każdy może cieszyć się walorami smakowymi szczawiu. Kto powinien się go wystrzegać? Kto nie powinien jeść szczawiu? Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który jest toksyną, dlatego konieczne jest umiarkowane spożycie szczawiu. Kwas ten wiąże zawarty w pożywieniu wapń, czego skutkiem jest ograniczenie przyswajania tego pierwiastka. Ponadto, kwas szczawiowy przyczynia się do wzrostu kamieni nerkowych, więc osoby, które mają problemy z kamieniami, powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w kwas szczawiowy, takich jak właśnie szczaw. Nie powinny go także spożywać osoby, które cierpią z powodu chorób nerek, dny moczanowej, osteoporozy oraz reumatyzmu. Należy również pamiętać, że podczas gotowania szczawiu lepiej nie używać naczyń żeliwnych lub aluminiowych, ponieważ metal będzie oddziaływał z kwasem szczawiowym a to sprawi, że roślina nabierze bardzo nieprzyjemnego metalicznego smaku. Dlaczego warto jeść szczaw? Dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów, szczaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedna filiżanka surowego szczawiu zawiera 29 kalorii, 4,3 grama węglowodanów i 2,6 grama białka. Szczaw dostarcza również...

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Zróbcie słoiki ze szczawiem, które możecie wykorzystać jesienią i zimą do zrobienia pysznej zupy szczawiowej.

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej. Przepis babci na zupę szczawiową Składniki 1 szklanka posiekanego szczawiu Włoszczyzna 4 jajka 3 plastry słoniny Sól i pieprz do smaku 2-3 liście laurowe Kilka ziarnek ziela angielskiego 1/3 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czy szczaw jest zdrowy? Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które...

Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową
Adobe Stock
Newsy
Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej
Na maj czeka sporo osób i to nie tylko ze względu na majówkę czy rozpoczynający się sezon grillowy. To również miesiąc szczawiu. Wówczas trwają intensywne zbiory rośliny, a wielbiciele zupy szczawiowej są wręcz wniebowzięci. Sprawdźcie, gdzie najlepiej zrywać szczaw.

Wiosna to czas pierwszych warzyw z przydomowego ogródka. Mają one wówczas niepowtarzalny smak. Wiele osób czeka na pierwsze zbiory, aby móc przyrządzić tradycyjne wiosenne dania, jak barszcz ukraiński, chłodnik litewski, czy sałatę z rzodkiewką i śmietaną. Gdzie zrywać szczaw w sezonie? Niewiele osób wie, że maj jest miesiącem szczawiu. Wówczas trwa sezon na tę roślinę. Można ją kupić na targu, ale również można ją samemu zebrać. Warto wybrać jednak miejsce oddalone od ruchliwych dróg i wolne od wpływu samochodowych spalin. Najlepszym wyborem jest więc łąka czy inne sielskie tereny. W tych rejonach z pewnością liści szczawiu nikomu nie zabraknie. Będzie więc możliwość wyposażenia się na dłuższy okres czasu dla wszystkich zainteresowanych. Klasyczna zupa szczawiowa Z liści szczawiu tradycyjnie przygotowuje się zupę. Ma ona swój charakterystyczny, kwaśny posmak. Trzeba przyznać, że danie ma swoje grono wielbicieli, którzy wręcz przepadają za tym daniem. Sezon na szczaw trwa jedynie miesiąc. Warto wówczas zerwać więcej liści i odpowiednio przerobić je w słoiki, by zimą móc cieszyć się smakiem tej potrawy. Zupa szczawiowa klasycznie jest podawana z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami bądź pieczywem. Przepis na zupę szczawiową  Składniki: 2 litry wody 500 g surowych żeberek wieprzowych 1 korpus kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 300 g liści szczawiu 250 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól Przygotowanie: Żeberka wieprzowe podzielcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie je do większego garnka wraz z kurczakiem. Zalejcie je wodą i dodajcie 1 ½ łyżeczki soli. Całość...