Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia
Adobe Stock
Newsy

Szczaw polny nie tylko na zupę. Doskonały na biegunkę i oparzenia

Większość osób kojarzy szczaw głównie ze specyficzną zupą szczawiową. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.

Szczaw pojawia się w okresie letnim i wówczas często gospodynie przygotowują zupę z jego dodatkiem. To świetna propozycja na cieplejsze dni, gdyż idealnie orzeźwia. Poza tym warto zwrócić uwagę na cenne cechy charakterystyczne rośliny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartościowy szczaw polny

Szczaw polny jest rośliną, która wbrew pozorom w zbawienny sposób wpływa na organizm. Zawiera szereg cennych składników, takich jak witamina A, witamina B6, witamina C, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy cynk. To one warunkują właściwości, jakie posiada dana roślina. Wśród tych cech wyróżnia się:

  • pobudza apetyt, 
  • zapobiega biegunkom,
  • poprawia działanie układu pokarmowego,
  • łagodzi kaszel,
  • działa bakterio- i grzybobójczo,
  • działa moczopędnie,
  • czy poprawia krążenie krwi. 

Tych kilka cech sprawia, iż włączenie szczawiu polnego w okresie letnim do diety, będzie miało świetnie oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu. 

Zobacz także
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę

Szczaw polny na oparzenia

Niewiele osób wie, że szczaw świetnie się sprawdza również w przypadku wszelkich oparzeń. Pomaga w szybkim leczeniu, a także leczy trudne i ciężkie rany. Wówczas należy zmiażdżyć liście szczawiu, a następnie obłożyć nimi oparzenia, stłuczenia, obrzęki czy skaleczenia. Regularne stosowanie takiego okładu jest świetnym domowym sposobem, aby wyleczyć zmiany skórne. Dany sposób jest praktykowany od lat przez babcie. 

Wykorzystanie szczawiu w kuchni

W Polsce szczaw jest znany w głównej mierze w postaci zupy. Jest ona zielona i nieco kwaskowata. Całego właściwego aromatu nadają jej właśnie liście szczawiu. Jako iż roślina pojawia się w lecie, to danie jest zupą sezonową. Tradycyjnie jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego, który jest zabielany śmietaną. W potrawie nie może oczywiście zabraknąć ziemniaków oraz jajka ugotowanego na twardo. Zupa szczawiowa, choć nie pojawia się często na stole, to jest dość popularna i z chęcią przyrządzana przez gospodynie domowe. Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, by móc uraczyć się tą pyszną potrawą.

Czytaj także:

Kto powinien unikać szczawiu?
AdobeStock
Newsy
Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne
Szczaw jest bardzo smaczny i zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Kto powinien się wystrzegać jedzenia szczawiu?

Szczaw i przygotowywana z niego zupa szczawiowa z jajkiem , to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Nie każdy jednak może włączać do diety szczaw. Kto powinien szczególnie na niego uważać? Czym jest szczaw? Szczaw to roślina z rodziny rdestowatych, która liczy sobie około 200 różnych gatunków. Szczaw zwyczajny, bo o nim mowa w naszym artykule, to popularne w Polsce warzywo, które jest podstawą do przygotowywania wielu smacznych dań. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście zupa szczawiowa. Ze szczawiu przygotowujemy też przetwory na zimę oraz dodajemy go do różnych dań . Niestety, nie każdy może cieszyć się walorami smakowymi szczawiu. Kto powinien się go wystrzegać? Kto nie powinien jeść szczawiu? Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który jest toksyną, dlatego konieczne jest umiarkowane spożycie szczawiu. Kwas ten wiąże zawarty w pożywieniu wapń, czego skutkiem jest ograniczenie przyswajania tego pierwiastka. Ponadto, kwas szczawiowy przyczynia się do wzrostu kamieni nerkowych, więc osoby, które mają problemy z kamieniami, powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w kwas szczawiowy, takich jak właśnie szczaw. Nie powinny go także spożywać osoby, które cierpią z powodu chorób nerek, dny moczanowej, osteoporozy oraz reumatyzmu. Należy również pamiętać, że podczas gotowania szczawiu lepiej nie używać naczyń żeliwnych lub aluminiowych, ponieważ metal będzie oddziaływał z kwasem szczawiowym a to sprawi, że roślina nabierze bardzo nieprzyjemnego metalicznego smaku. Dlaczego warto jeść szczaw? Dla tych, którzy nie mają wyżej wymienionych problemów, szczaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jedna filiżanka surowego szczawiu zawiera 29 kalorii, 4,3 grama węglowodanów i 2,6 grama białka. Szczaw dostarcza również...

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie
Zróbcie słoiki ze szczawiem, które możecie wykorzystać jesienią i zimą do zrobienia pysznej zupy szczawiowej.

W sezonie na szczaw zbierzcie jego większą ilość i zróbcie zapas słoików na zimę. Z tak przygotowanego szczawiu możecie z łatwością zrobić zupę szczawiową, która przywoła wspomnienie lata. Przepis na szczaw w słoikach jest wyjątkowo łatwy, nie potrzebujecie zbyt wiele czasu na ich zrobienie. Także nie zastanawiajcie się dłużej i zerwijcie polny szczaw albo ten z ogródka i zabierzcie się do pracy. Na wielu bazarach i targowiskach możecie z łatwością kupić szczaw – pamiętajcie, by nie trzymać go zbyt długo, bo szybko traci świeżość. Zimą z pewnością nie pożałujecie decyzji o zrobieniu kilku słoików pełnych szczawiu. Nasza użytkowniczka migotka28 podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na szczaw w słoikach. Przepis na szczaw w słoiku na zimę Składniki 1,5kg szczawiu 1,5l wody 1-2 łyżki soli kamiennej Przygotowanie Szczaw dobrze umyjcie z piasku i zanieczyszczeń, odsączcie na sicie. Odetnijcie twarde ogonki i posiekajcie liście na mniejsze kawałki. Pokrojony szczaw przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i dodajcie sól. Od momentu zagotowania, gotujcie przez 10 minut. Gorący szczaw przełóżcie do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręćcie i odwróćcie do góry nogami. Zostawcie do wystygnięcia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co zrobić ze szczawiu? Oczywiście najprostszym daniem będzie tradycyjna zupa szczawiowa. Dodajcie słoiczek szczawiu do gorącego bulionu i zabielcie śmietaną. Szczaw w słoiku możecie wykorzystać również do zrobienia sosu np. do mięsa albo ryby (świetnie komponuje się ze smakiem łososia). Z czym podać zupę szczawiową? Najczęściej zupę szczawiową się zabiela śmietaną, a jeśli chcecie uciąć nieco kalorii, możecie sięgnąć po jogurt naturalny...

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej. Przepis babci na zupę szczawiową Składniki 1 szklanka posiekanego szczawiu Włoszczyzna 4 jajka 3 plastry słoniny Sól i pieprz do smaku 2-3 liście laurowe Kilka ziarnek ziela angielskiego 1/3 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czy szczaw jest zdrowy? Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które...

Babciny trik na pyszną zupę szczawiową
Wikipedia Commons
Newsy
Babciny trik na pyszną zupę szczawiową w 15 minut. Tani, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny
Najlepsza zupa szczawiowa wychodzi oczywiście późną wiosną. Sezon na tę zieloną roślinę jest w maju.

Niektórym zupa szczawiowa może kojarzyć się z okresem niedoboru w polskiej gospodarce z czasów komunizmu. Wystarczy wspomnieć słowa pewnego byłego posła na sejm RP, który  upierał się, że głodne dzieci powinny tak jak kiedyś zajadać się śliwkami-mirabelkami i szczawiem rosnącym na nasypach. Nie będziemy oceniać tutaj, czy była to rzeczywiście dobra reklama tej poczciwej, ale smakowitej rośliny. Szybka zupa szczawiowa z wykorzystaniem zapasów Tak czy inaczej, nie można o szczawiu zapominać także w okresie obecnej, szerokiej dostępności innych produktów. Wszystko ze względu na jego świetny, lekko kwaśny smak.  Jeśli ktoś zrobił w zeszłym roku zapasy, nie ma na co czekać, tylko sięgnąć po słoiczek z przecierem lub do zamrażarki po porcję szczawiu. O tym dlaczego warto wcześniej „uzbroić” się w szczaw przekonacie się w trakcie naprawdę błyskawicznego gotowania zupy. Wystarczy odrobina bulionu, a nawet rosół z poprzedniego dnia, by w 15 minut ugotować naprawdę przepyszną zupę. Sposoby na treściwą zupę szczawiową Zupa szczawiowa stanie się znacznie bardziej pożywna, jeśli dodacie do niej ugotowane na twardo jajka. Oprócz tego można także pokusić się o obranie kilku ziemniaków, pokrojenie ich w kostkę i ugotowanie w bulionie. Dzięki temu delikatna zupa ze szczawiem w roli głównej stanie się treściwym i smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Przepis na zupę szczawiową Składniki: Ok. 30 dag przecieru ze szczawiu lub porcja szczawiu mrożonego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy lub łyżka masła 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 4 jajka Sól Cukier Pieprz Przygotowanie: W jednym garnku ugotujcie jajka na twardo. W drugim naczyniu, garnku...