Szaszłyki to bardzo wdzięczne danie. W sezonie wiosenno-letnim możecie przyrządzić je na grillu, ale jeśli go nie macie, pogoda ani pora roku nie dopisują albo po prostu jego rozpalenie  jest zbyt czasochłonne, możecie przyrządzić szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku. Wyjdą równie pyszne co grillowane.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika

Składniki

  • 200g piersi z kurczaka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • Kawałek małej cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki czosnku suszonego

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w większą kostkę.
  2. W miseczce wymieszajcie olej i wszystkie przyprawy. Zalejcie mięso marynatą i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  3. Cukinię umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kawałki wielkości mięsa.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewajcie na przemian kawałki kurczaka, cukinii i pomidorki.
  5. Resztką marynaty polejcie szaszłyki i zgrillujcie je z każdej strony po kilka minut na patelni grillowej albo wstawcie do nagrzanego piekarnika.

Z czym podawać szaszłyki?

Świetnie smakują podane w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, chrupiących pieczonych ziemniaków, ryżu ugotowanego na sypko oraz sałatek. Slodkokwasnakuchnia1, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca prostą i bardzo lekką sałatkę z cukinią i ogórkiem. Doskonale pasuje do szaszłyków z kurczaka z jej przepisu. Polecamy również sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych, która pasuje zarówno do obiadu, jak i potraw z grilla.

Przepis na lekką sałatkę do szaszłyków z kurczaka z grilla

Składniki

  • 1-2 garści mixu sałat
  • Kawałek ogórka zielonego
  • Kawałek małej cukinii
  • 4 rzodkiewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Sałaty dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i odsączcie w specjalnej suszarce do sałaty albo odstawcie na bok na sicie.
  2. Ogórka i cukinię obierzcie ze skórki i pokrójcie w półplasterki.
  3. Rzodkiewki umyjcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  4. Wszystkie warzywa przełóżcie do salaterki.
  5. Doprawcie solą i pieprzem i polejcie olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: