Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad

Delikatne szaszłyki z warzywami z kurczaka możecie z łatwością przyrządzić na grillu, patelni grillowej albo w piekarniku. Podawajcie z lekką sałatką z cukinii i ogórka.

Szaszłyki to bardzo wdzięczne danie. W sezonie wiosenno-letnim możecie przyrządzić je na grillu, ale jeśli go nie macie, pogoda ani pora roku nie dopisują albo po prostu jego rozpalenie  jest zbyt czasochłonne, możecie przyrządzić szaszłyki na patelni grillowej albo w piekarniku. Wyjdą równie pyszne co grillowane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika

Składniki

  • 200g piersi z kurczaka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • Kawałek małej cukinii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki czosnku suszonego

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w większą kostkę.
  2. W miseczce wymieszajcie olej i wszystkie przyprawy. Zalejcie mięso marynatą i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na kilka godzin.
  3. Cukinię umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kawałki wielkości mięsa.
  4. Na patyczki do szaszłyków nadziewajcie na przemian kawałki kurczaka, cukinii i pomidorki.
  5. Resztką marynaty polejcie szaszłyki i zgrillujcie je z każdej strony po kilka minut na patelni grillowej albo wstawcie do nagrzanego piekarnika.
Zobacz także
szaszłyki z piekarnika

Tęsknicie za latem i szaszłykami z grilla? Te z piekarnika są równie pyszne. Zrobicie je w 40 minut

szaszłyk

Proste, aromatyczne szaszłyki z piekarnika. Obiad, który robi się sam!

Z czym podawać szaszłyki?

Świetnie smakują podane w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, chrupiących pieczonych ziemniaków, ryżu ugotowanego na sypko oraz sałatek. Slodkokwasnakuchnia1, użytkowniczka gotujmy.pl, poleca prostą i bardzo lekką sałatkę z cukinią i ogórkiem. Doskonale pasuje do szaszłyków z kurczaka z jej przepisu. Polecamy również sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych, która pasuje zarówno do obiadu, jak i potraw z grilla.

Przepis na lekką sałatkę do szaszłyków z kurczaka z grilla

Składniki

  • 1-2 garści mixu sałat
  • Kawałek ogórka zielonego
  • Kawałek małej cukinii
  • 4 rzodkiewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Sałaty dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i odsączcie w specjalnej suszarce do sałaty albo odstawcie na bok na sicie.
  2. Ogórka i cukinię obierzcie ze skórki i pokrójcie w półplasterki.
  3. Rzodkiewki umyjcie i pokrójcie w cienkie plasterki.
  4. Wszystkie warzywa przełóżcie do salaterki.
  5. Doprawcie solą i pieprzem i polejcie olejem rzepakowym. Dokładnie wymieszajcie.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Sezon grillowy nareszcie się rozpoczął. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie. Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem. Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej. Szaszłyki na grilla – z czego zrobić? Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny. Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sporej cukinii 1/2 bakłażana Przyprawa do dań z grilla Sól i pieprz do smaku Oliwa lub olej Przygotowanie Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie...

Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?
Pixabay
Newsy
Ta grillowa sałatka znika ze stołu szybciej niż mięso. W czym tkwi jej sekret?
Przygotujcie tę sałatkę, a nikogo nie trzeba będzie namawiać do sięgania po warzywa!

Oprócz pysznych karkówek, kurczaka w przyprawach, szaszłyków , kaszanki i kiełbasek, robiąc grilla, warto przygotować też inne potrawy. Na pewno macie swoją pulę popisowych dań, które zawsze przygotowujecie. Pora na coś nowego! Ta grillowa sałatka dosłownie w mgnieniu oka znika ze stołu. Świetnie podkreśla smak mięsa, jest świeża i niskokaloryczna. Zróbcie ją następnym razem! Sekret udanej grillowej sałatki Sekret tej sałatki tkwi w dodatku świeżej mięty. Mięta wprowadza nowy smak. Wasi goście będą się zastanawiać, dlaczego sałatka jest taka smaczna. Pozostałe składniki tez dobrze się razem komponują. Nie pomijajcie dodatku mięty jeśli chcecie uzyskać oszałamiający efekt i odnieść kulinarny sukces. Składniki na niesamowitą sałatkę grillową Do przygotowania grillowej sałatki potrzebujecie: Kilka młodych ziemniaków Mały jogurt naturalny Pęczek świeżej mięty Ogórka Ok. 10 rzodkiewek Świeży pieprz i sól Oliwę z oliwek Cytrynę Przygotowanie sałatki grillowej Ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie. Odłóżcie je do wystygnięcia na pewien czas. Przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt naturalny z oliwą z oliwek, sokiem z ćwiartki cytryny. Dodajcie do sosu skórkę otartą z cytryny. Doprawcie sos solą i pieprzem. Ostudzone ziemniaki pokrójcie na kawałki. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je na plastry. To samo zróbcie z ogórkiem. Wymieszajcie ziemniaki z ogórkiem i rzodkiewką. Polejcie warzywa sosem jogurtowym. Posiekajcie świeżą miętę. Obficie posypcie sałatkę świeżą miętą. Oprószcie sałatkę świeżym pieprzem i solą morską. Spróbujcie sałatki i w razie potrzeby dodajcie do niej jeszcze skórki otartej z cytryny, soli, pieprzu i mięty. Smacznego!...

Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy
Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem
Zamiast zwykłej, nudnej kiełbasy przyrządźcie szaszłyki z kiełbasą. Są pyszne!

Kiełbasa z grilla to jedna z najbardziej popularnych grillowych potraw. Jednak okazuje się, że większość osób popełnia błąd podczas grillowania kiełbasy . Proponujemy nieco inne danie z grilla z wykorzystaniem kiełbasy, a mianowicie szaszłyki. Wypróbujcie przepis naszej użytkowniczki msewki. Szaszłyki z białą kiełbasą z grilla - przepis Składniki 5 białych parzonych białych kiełbasek 2 laski kiełbasy podwawelskiej 3 czerwone lub białe cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia Przyprawa do szaszłyków Przygotowanie Zacznijcie od pokrojenia składników. Cebulę pokrójcie w grubsze plastry, tak samo cukinię i kiełbasy. Paprykę w większe kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nadziejcie po kolei wszystkie składniki: cebulę, cukinię, białą kiełbasę, paprykę, kiełbasę podwawelską. W zależności od długości patyczków, których używacie, nadziejcie taki zestaw składników raz lub dwa razy. Każdy szaszłyk posypcie przyprawą do szaszłyków i grillujcie z każdej strony, tak, aby każdy składnik upiekł się równomiernie. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co podawać do dań z grilla? Najprostsze dodatki są najlepsze. Polecamy szczególnie grillowane i pieczone ziemniaki , grecki sos tzatziki z czosnkiem i ogórkami oraz proste sałatki: sałatkę z pomidorów i koperku , wiosenną sałatkę z kiełkami oraz sałatkę na grilla z sosem pietruszkowym . Te rzeczy doskonale pasują do niemal wszystkich potraw z grilla. Jakie potrawy z grilla zrobić? Oprócz popularnych kiełbasek dobrze sprawdzi się również zamarynowana karkówka oraz drób. Możecie zrobić skrzydełka w pikantnej marynacie  albo szaszłyki z kurczaka z warzywami . Jeśli lubicie łososia...

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...