Osoby słynące z gościnności mają zwykle pewien niebywały talent. Nawet jeśli nie spodziewają się gości, potrafią w mig wyczarować coś pysznego do jedzenia. Nie wiadomo, jak i kiedy to robią - smaczny obiad czy świeże, jeszcze ciepłe ciasto w mgnieniu oka trafiają na stół.

Sekretem jest oczywiście doświadczenie oraz kilka sprawdzonych przepisów w zanadrzu. Na przykład na szarlotkę - nie każdy pewnie wie, że da się ją zrobić o wiele szybciej niż mogłoby się wydawać.

Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, a ciasto będzie gotowe w pół godziny. Proponujemy wam recepturę na taką błyskawiczną szarlotkę inaczej, czyli szarlotkę na opak. Dzięki sprytnemu trikowi, ciasto wygląda bardzo efektownie i smakuje jeszcze lepiej, niż tradycyjne. Do tego wystarczy wam zaledwie kilka jabłek!

Zobacz także:

Przepis na szarlotkę na opak

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru 

  • pół kostki masła

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2-3 duże jabłka

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Przemieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie przez sito do miski.

  2. Rozpuśćcie masło w rondelku albo w miseczce włożonej do mikrofali. W drugim przypadku polecamy ustawić niższą moc urządzenia i uważnie obserwować masło w trakcie podgrzewania, ponieważ łatwo można przesadzić. Po rozpuszczeniu, odstawcie masło do ostudzenia.

  3. W międzyczasie do osobnej miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie, aż powstanie puchata masa.

  4. Następnie do jajek z cukrem wlejcie ostudzone i rozpuszczone masło. Wymieszajcie.

  5. Na koniec wsypcie jeszcze przesianą mąkę i miksujcie, aż masa stanie się jednolita i gładka.

  6. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę lub cienkie plasterki. Posypcie kilkoma łyżkami cukru, cynamonem i wymieszajcie.

  7. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dno wsypcie jabłka z cukrem i zalejcie je ciastem. 

  8. Wyrównajcie ciasto z wierzchu. Blaszkę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie ciasto przez 25-30 minut.

  9. Po upieczeniu wyjmijcie tortownicę z piekarnika i przykryjcie dużym talerzem. Następnie pewnym ruchem (i ostrożnie - blaszka jest gorąca) odwróćcie ją do góry dnem i zdejmijcie. Posypcie gotowe ciasto cukrem pudrem. Smacznego!