Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ons/Pixabay
Newsy

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Ta szarlotka jest tak dobra, że można zjeść pół blachy ciasta za jednym podejściem. Wasi domownicy z pewnością ją pokochają, a goście będą wyjadać ostatnie okruszki. Połączenie kwaskowych jabłek i wyjątkowo kruchego jabłka jeszcze nigdy nie było tak doskonałe. 

Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku. 

Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników. 

Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler? 

W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego. 

Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4. 

Zobacz także
Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler  

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 4 żółtka  

  • 200 g masła 

  • 0,75 szklanki cukru pudru  

Nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

  • szczypta cynamonu  

  • sok z 1,5 cytryny 

Sposób przygotowania 

  1. Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki. 
  2. Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.  
  3. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto podzielcie na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą zetrzyjcie na grubej tarce na dno blachy i pieczcie przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  
  5. Wyjmijcie i wyłóżcie na podpieczone ciasto uprażone jabłka. 
  6. Na wierzch zetrzyjcie drugą, mniejszą część ciasta. 
  7.  Pieczcie jeszcze przez około 40-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
  8. Szarlotka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło. W drugiej wersji podawajcie ją z lodami waniliowymi. 

Smacznego! 

Źródło: rmf.fm 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
Flickr
Newsy
Przepis na szarlotkę tatrzańską. Połączcie te 2 gatunki mąki, a wyjdzie taka jak z górskiego schroniska
To nie jest jakaś tam sobie zwykła szarlotka. Ten przepis pochodzi z samych Tatr i jest w szarlotkowej rodzinie doprawdy wyjątkowy. Zobaczcie, jakie różnice kryje w sobie ta góralska słodkość. 

Miłośnicy kruchych ciast z owocami z pewnością ją docenią. Sposób przygotowania jabłek, dodatek kwaśnej śmietany i różne mąki nadają jej zdecydowanego, typowego dla tamtych stron charakteru. Podana z filiżanką gorącej herbaty przypadnie do gustu nawet największym wybrednisiom.  Jak przygotować jabłka do szarlotki tatrzańskiej?  Mieszkańcy nizin do swoich szarlotek dodają zazwyczaj jabłka prażone lub pokrojone surowe. Korzystają często z przygotowanych wcześniej weków lub prażą je bezpośrednio przed dodaniem do ciasta. Niektórzy preferują odmiany słodkie, inni wolą kwaskowe.  Mieszkańcy gór mają do tego inne podejście. Jabłka w ich szarlotce muszą być kwaśne, to nadaje prawdziwego sznytu temu deserowi. Szara reneta będzie tutaj idealna. To jednak nie koniec różnic. Owoce w tej szarlotce nie są prażone, tylko cieniutko pokrojone i ułożone. Wygląda to doprawdy spektakularnie i dodaje ciekawy element chrupkości.  Jakiej mąki użyć do szarlotki tatrzańskiej?  W zwykłych szarlotkach wyrabia się ciasto z delikatnej białej mąki. Jest to zazwyczaj mąka tortowa. Jednak ciasto z gór potrzebuje czegoś ekstra. By to uzyskać, warto połączyć dwa rodzaje tego składnika. Do gładkiej mąki tortowej dodajcie zatem mąkę o innej gradacji - krupczatkę. Ma ona grubsze ziarna i nieco przypomina kaszkę. Robi się charakternie? Rzućcie okiem na przepis! Przepis na szarlotkę tatrzańską  Składniki:  Ciasto: 400 g mąki pszennej (tortowej i krupczatki)  ½ szklanki drobnego cukru   200 g dobrego masła  2 żółtka jaj   2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka kwaśnej śmietany   Nadzienie:  1,5-2 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta)  1...

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia! Królewska szarlotka dla wszystkich  Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków.  Przepis na królewską szarlotkę Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy Nadzienie: ½ kg jabłek cynamon Dodatkowo: bułka tarta margaryna cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia
Ons.pl/Adobe Stock
Newsy
Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie
Brak pomysłu na niedzielny deser? Ta szarlotka od Ani Starmach zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Ania Starmach szturmem podbiła serca telewidzów. Fani kuchennych teleturniejów znają ją i cenią za występy choćby w roli jurora w programie „Masterchef”. Młoda kucharka nie znalazła się w towarzystwie Michela Morana i Magdy Gessler przypadkowo. O jej fachowości świadczą autorskie przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Jedną z platform kontaktu Ani Starmach z telewidzami jest jej konto w popularnym serwisie społecznościowym Instagram. To właśnie tam gwiazda TVN-u zamieszcza całkiem interesujące pozycje dla wszystkich amatorów cukiernictwa i gotowania. Ostatnio Starmach zachwyciła swoich fanów wyśmienitym przepisem na łatwą, ale okazałą szarlotkę. Spójrzcie sami na tę fotografię:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Istna perfekcja. Wbrew pozorom to nic trudnego! Z nami na pewno uda wam się odwzorować recepturę Ani Starmach. Ta wspaniała szarlotka najlepiej smakuje podawana jeszcze na świeżo. Uwaga! Zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Prosta szarlotka Ani Starmach – przepis Składniki na ciasto: 320 g mąki 250 g masła 80 g cukru 1 jajko Łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Składniki na jabłkowe nadzienie: 2 kg jabłek (Ania poleca szarą renetę) 40 g cukru (więcej nie trzeba – słodycz zapewnią same jabłka) Łyżeczka cynamonu w proszku Cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Masło pokrójcie na drobne kawałki. Wymieszajcie w misce wszystkie składniki na ciasto. Uformujcie z ciasta kulę, owińcie...