Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia
Ons/Pixabay
Newsy

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Ta szarlotka jest tak dobra, że można zjeść pół blachy ciasta za jednym podejściem. Wasi domownicy z pewnością ją pokochają, a goście będą wyjadać ostatnie okruszki. Połączenie kwaskowych jabłek i wyjątkowo kruchego jabłka jeszcze nigdy nie było tak doskonałe. 

Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku. 

Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników. 

Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler? 

W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego. 

Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4. 

Zobacz także
Szarlotka Ani Starmach na kruchym cieście. Smakuje jak ta, którą robiła wam babcia

Szarlotka na kruchym cieście Ani Starmach. Smakuje jak te, które kiedyś piekły wszystkie babcie

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy

Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler  

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 4 żółtka  

  • 200 g masła 

  • 0,75 szklanki cukru pudru  

Nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

  • szczypta cynamonu  

  • sok z 1,5 cytryny 

Sposób przygotowania 

  1. Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki. 
  2. Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.  
  3. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto podzielcie na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą zetrzyjcie na grubej tarce na dno blachy i pieczcie przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  
  5. Wyjmijcie i wyłóżcie na podpieczone ciasto uprażone jabłka. 
  6. Na wierzch zetrzyjcie drugą, mniejszą część ciasta. 
  7.  Pieczcie jeszcze przez około 40-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
  8. Szarlotka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło. W drugiej wersji podawajcie ją z lodami waniliowymi. 

Smacznego! 

Źródło: rmf.fm 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia! Królewska szarlotka dla wszystkich  Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków.  Przepis na królewską szarlotkę Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 2 żółtka 2 łyżki śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 4 łyżki cukru 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy Nadzienie: ½ kg jabłek cynamon Dodatkowo: bułka tarta margaryna cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
gosia47-47/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami. Nikt mu się nie oprze
Skubaniec z tego przepisu wychodzi cudownie soczysty i rozpływający się w ustach. Ostrzegamy – zniknie w mgnieniu oka!

Gdy w sklepach pojawiają się już świeże maliny, nie można przejść obok nich obojętnie! Świetnie sprawdzą się do zrobienia wielu smacznych ciast – na przykład skubańca. Skąd ta zabawna nazwa? Wzięła się ona ze sposobu przygotowania skubańca – wierzchnia warstwa to po prostu to samo ciasto, które znajduje się na spodzie, tylko „skubane” palcami i porozrzucane po warstwie z białek. Zwykle do tego ciasta wykorzystuje się tylko jeden rodzaj owoców, ale uwierzcie, że doskonale smakuje on z dodatkiem malin oraz… jabłek! Takie połączenie jest naprawdę pyszne. Wypróbujcie przepis na skubańca z jabłkami i malinami autorstwa gosia47-47, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na skubaniec z jabłkami i malinami Do upieczenia skubańca z owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 200 g masła lub margaryny 5 łyżek cukru 1 opakowanie kisielu truskawkowego 6 dużych jabłek 250 g malin Cynamon mielony Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wysypcie na stolnicę. Dodajcie 1,5 szklanki cukru i pośrodku zróbcie dziurkę lub rowek. Do środka wlejcie żółtka, 3 łyżki śmietany oraz dodajcie masło. Wyróbcie dokładnie ciasto i wstawcie do lodówki na 20 minut. Następnie podzielcie ciasto na dwie części. Jedną z nich wyłóżcie na blachę do pieczenia i posypcie bułkę tartą. Obierzcie jabłka, zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posypcie cukrem i cynamonem do smaku i wymieszajcie. Połóżcie na pierwszej warstwie ciasta na blasze. Umyjcie maliny i ułóżcie je na warstwie ze startych jabłek. Białka jaj ubijcie z cukrem i kisielem...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...