Nawet osoby, które często robią ciasta - zachwycają się tą szarlotką. Jest obłędnie krucha i maślana, a jeżeli wybierzecie do niej kwaśną lub słodko-kwaśną odmianę jabłek, będzie dodatkowo mocno wyrazista w smaku. 

Znana restauratorka i właścicielka punktów cukierniczych doskonale wie, co dodać do wypieków, by wyszły one bezbłędnie. Wierni klienci jej cukierni twierdzą, że wszystkie sprzedawane tu ciasta i ciastka cechuje wysoka jakość i właściwe proporcje składników. 

Na czym polega sekret kruchego ciasta w szarlotce Magdy Gessler? 

W tej szarlotce jest wszystko, czego można oczekiwać od doskonałego deseru: masło, cukier, owoce i aromatyczne przyprawy. Pachnące cynamonem jabłka przykryte są rozpływającą się w ustach kruszonką, a spód jest tak delikatny i maślany, że nigdy już nie zrobicie innego. 

Zobacz także:

Za tą kruchością ukrywa się duża liczba żółtek. Zazwyczaj panie domu dodają do tej ilości mąki 2 żółtka, tutaj dodaje się przynajmniej 3 (dla bardziej ostrożnych), a najlepiej 4. 

Pyszna szarlotka na kruchym cieście według przepisu Magdy Gessler  

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 4 żółtka  

  • 200 g masła 

  • 0,75 szklanki cukru pudru  

Nadzienie:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek 

  • szczypta cynamonu  

  • sok z 1,5 cytryny 

Sposób przygotowania 

  1. Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia posiekajcie razem, zagniećcie i włóżcie do lodówki. 
  2. Jabłka obierzcie, pokrójcie na drobne kawałki i przesmażcie. Doprawcie do smaku cynamonem, cukrem i cytryną.  
  3. Prostokątną blachę o standardowych wymiarach wyłóżcie papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto podzielcie na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą zetrzyjcie na grubej tarce na dno blachy i pieczcie przez 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  
  5. Wyjmijcie i wyłóżcie na podpieczone ciasto uprażone jabłka. 
  6. Na wierzch zetrzyjcie drugą, mniejszą część ciasta. 
  7.  Pieczcie jeszcze przez około 40-50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
  8. Szarlotka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło. W drugiej wersji podawajcie ją z lodami waniliowymi. 

Smacznego! 

Źródło: rmf.fm