Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia!

Królewska szarlotka dla wszystkich 

Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków. 

Przepis na królewską szarlotkę

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Piana:

Zobacz także:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy

Nadzienie:

  • ½ kg jabłek
  • cynamon

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • margaryna
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie.
  3. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
  4. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce odciśnijcie z nadmiaru soku i wymieszajcie je z cynamonem. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji.
  5. Białka jaj ubijcie za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich partiami cukier. Całość miksujcie do połączenia składników. Na koniec do miski wsypcie proszek wybranego kisielu. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Większą blachę wysmarujcie dobrze margarynę i wysypcie bułką tartą.
  7. Jasne ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką, a później przełóżcie je do blachy. Spód ponakłuwajcie widelcem.
  8. Następnie w formie rozłóżcie starte jabłka z cynamonem. Na owocach rozłóżcie ubitą pianę z białek.
  9. Na wierzchu zetrzyjcie na tarce równomiernie ciemne ciasto.
  10. Tak przygotowaną szarlotkę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie ją przez około 45 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto odstawcie do całkowitego ostygnięcia. 
  12. Królewską szarlotkę podawajcie posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl