Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Królewska szarlotka dla wszystkich 

Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków. 

Zobacz także

Przepis na królewską szarlotkę

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Piana:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy

Nadzienie:

  • ½ kg jabłek
  • cynamon

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • margaryna
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie.
  3. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
  4. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce odciśnijcie z nadmiaru soku i wymieszajcie je z cynamonem. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji.
  5. Białka jaj ubijcie za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich partiami cukier. Całość miksujcie do połączenia składników. Na koniec do miski wsypcie proszek wybranego kisielu. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Większą blachę wysmarujcie dobrze margarynę i wysypcie bułką tartą.
  7. Jasne ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką, a później przełóżcie je do blachy. Spód ponakłuwajcie widelcem.
  8. Następnie w formie rozłóżcie starte jabłka z cynamonem. Na owocach rozłóżcie ubitą pianę z białek.
  9. Na wierzchu zetrzyjcie na tarce równomiernie ciemne ciasto.
  10. Tak przygotowaną szarlotkę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie ją przez około 45 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto odstawcie do całkowitego ostygnięcia. 
  12. Królewską szarlotkę podawajcie posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Przeczytaj
sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole
Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!   To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego. Przepis na sernik z piernikową nutą Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:   Do kruchego ciasta: 40 dag mąki pszennej 60 g cukru pudru 25 g przyprawy do piernika 20 g kakao 200 g masła 2 żółtka Łyżka śmietany 18% Do masy serowej: 1 kilogram twarogu w wiaderku 150 g cukru 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie) 50 g rozpuszczonego masła 4 jaja 2 białka 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka...

Przeczytaj
szarlotka przepis
ONS
Gwiazdy Błyskawiczna szarlotka na cieście francuskim według przepisu Kasi Dowbor. Potrzebujecie  tylko 4 składników
Macie ochotę na ciasto? Sprawdźcie ten przepis Kasi Dowbor na ekspresową szarlotkę.
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Uwielbiana przez Polaków gwiazda programu "Nasz Nowy Dom" od lat wraz z ekipą budowlańców i architektów pomaga potrzebującym rodzinom spełnić marzenia. Ciepła i serdeczna Kasia Dowbor dba o kontakt ze swoimi fanami i często dzieli się z nimi fragmentami swojego życia w mediach społecznościowych. Niedawno zdradziła swój przepis na pyszną szarlotkę! Sprawdźcie koniecznie jak zrobić to ciasto z receptury autorstwa Kasi Dowbor! Na długie, jesienne wieczory spędzane pod kocykiem z herbatką nie ma nic lepszego niż ciepłe, własnoręcznie wykonane ciasto! Z tego przepisu Katarzyny Dowbor z łatwością wyczarujecie pachnącą i rozpływającą się w ustach szarlotkę, idealną do rozgrzewającej herbatki.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Szarlotka na cieście francuskim – przepis Kasi Dowbor Do przygotowania tej wyjątkowej szarlotki potrzebujecie: 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego -  gotowe ciasto można od razu wyłożyć na blachę i upiec 5 dużych jabłek  (najlepiej odmiana szara reneta) cukier cynamon Przygotowanie Na średniej wielkości blasze lub tortownicy wyłóż ciasto. Jabłka pokrój i duś na patelni z niewielką ilością cukru. Gdy duszone jabłka nieco ostygną, połóż je na cieście i posyp cynamonem. Blachę z ciastem włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto zrobi się brązowe. I gotowe! Do smaku możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Źródło:...

Przeczytaj
szarlotka
Pixabay
Newsy Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

Przeczytaj