Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Szarlotka królewska to hit rodzinnych spotkań. Przepis na dużą blachę

Kruchy spód, delikatna pianka i aromatyczne nadzienie, taka właśnie jest idealna królewska szarlotka. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje jak najlepsze ciasto z cukierni. Bliscy nie przejdą obok niej obojętnie!

Szarlotka to jedno z szybszych, a zarazem najsmaczniejszych ciast. Wyróżnia się swoją prostotą, która właśnie nadaje całemu wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Jabłka z dodatkiem cynamonu na idealnie kruchym cieście to deser, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. To po prostu raj dla podniebienia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Królewska szarlotka dla wszystkich 

Dwukolorowe kruche ciasto, pachnące cynamonem nadzienie i delikatna pianka to połączenie idealne. Sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy bądź podczas większych uroczystości. Królewska szarlotka poleca się na różne okazje. Jej wyjątkowy smak podbija serca oraz podniebienia bliskich z taką prędkością, że nie zauważycie, kiedy zniknie z talerzyków. 

Zobacz także
Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu

Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Przepis na królewską szarlotkę

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Piana:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie dowolnego kisielu, np. cytrynowy

Nadzienie:

  • ½ kg jabłek
  • cynamon

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • margaryna
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Do większej miski wsypcie mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszajcie. Dodajcie do nich margarynę, dwa żółtka i śmietanę. Z podanych produktów zagniećcie jednolite, elastyczne ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie kakao i ponownie je zagniećcie.
  3. Oba ciasta owińcie w folię spożywczą, a następnie włóżcie je do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
  4. Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Starte owoce odciśnijcie z nadmiaru soku i wymieszajcie je z cynamonem. Jego ilość zależy od indywidualnych preferencji.
  5. Białka jaj ubijcie za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie dodawajcie do nich partiami cukier. Całość miksujcie do połączenia składników. Na koniec do miski wsypcie proszek wybranego kisielu. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  6. Większą blachę wysmarujcie dobrze margarynę i wysypcie bułką tartą.
  7. Jasne ciasto rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką, a później przełóżcie je do blachy. Spód ponakłuwajcie widelcem.
  8. Następnie w formie rozłóżcie starte jabłka z cynamonem. Na owocach rozłóżcie ubitą pianę z białek.
  9. Na wierzchu zetrzyjcie na tarce równomiernie ciemne ciasto.
  10. Tak przygotowaną szarlotkę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie ją przez około 45 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto odstawcie do całkowitego ostygnięcia. 
  12. Królewską szarlotkę podawajcie posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek. Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki . Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem! Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem) Pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka jaj 3 łyżki śmietany 18% 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży) 1 kg agrestu 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Przepis na wielkanocną szarlotkę
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą i budyniem. Smakuje rewelacyjnie. Będzie idealna do kawy i herbaty
Ta wielkanocna szarlotka podbije serca waszych bliskich. Znajdą w niej bowiem nie tylko jabłka, ale również białą czekoladę oraz waniliowy budyń. Pychotka.

Szarlotki w takiej wersji z pewnością jeszcze nigdy nie próbowaliście. Wasze kubki smakowe oszaleją z zachwytu, kiedy tylko jej spróbują. Przepis na wielkanocną szarlotkę Będziecie potrzebować: 700 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej 100 gramów białej czekolady 50 gramów kakao 250 gramów cukru 250 gramów masła 400 ml mleka 1 kilograma jabłek 2 budyni waniliowych 3 białek 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cynamonu Szczypty soli Przygotowanie: Wprost na drewnianą stolnicę przesiejcie mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodajcie również 200 gramów cukru, 1 kostkę masła oraz śmietanę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie części i obie zawińcie w folie spożywczą – pierwszą schowajcie do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto umieszczone w lodówce i wyklejcie nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Jabłka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne oraz pestki, a na koniec pokrójcie w drobną kosteczkę. W garnku rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie w nim pokrojone jabłka, posypcie je cynamonem i dwoma łyżkami cukru, zamieszajcie i duście przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z jabłkami z gazu i dodajcie do nich pokruszoną białą czekoladę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną masę wylejcie na ciasto. Budynie przygotujcie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu producenta, wykorzystując do tego 400 ml mleka i 3 łyżki cukru....

Szarlotka bez pieczenia
Gotujmy.pl/wanilioweimprowizacj
Newsy
Szarlotka, która nie wymaga pieczenia? Gwarantujemy, że pokochacie to proste i przepyszne ciasto
Koniecznie wypróbujcie przepis na ten przepyszny i prosty deser! Wszyscy będą zachwyceni.

Ciężko znaleźć kogoś, kto odmówiłby pysznej domowej szarlotki. Ten deser ma naprawdę wielu miłośników. Warto poznać awaryjny przepis na szarlotkę, która nie wymaga pieczenia. Zrobicie ją w mig! Szalotka to ukochane ciasto Polaków, ale też innych narodów. Tradycyjna szarlotka powstaje z wykorzystaniem jabłek z dodatkiem cynamonu, jest pieczona i bardzo często podawana na ciepło. Chętnie jadacie ją może z lodami waniliowymi. Podanie tego deseru w tradycyjnej wersji, wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na lżejszą wersję szarlotki, którą zrobicie bez włączania piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na szarlotkę bez pieczenia Szarlotkę przygotujecie na gotowych biszkoptach, które będą stanowiły podstawę ciasta. Pozostała część ciasta składa się z jabłek wymieszanych z galaretką i kremowej mlecznej masy. Ciasto udekorujecie tartą czekoladą, która nada mu jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Składniki na szarlotkę bez pieczenia Paczka okrągłych biszkoptów Ok. 2,5 szklanki musu z prażonych jabłek lub jabłka z cynamonem, by zrobić domowy mus Galaretka cytrynowa Galaretka o smaku egzotycznych owoców Opakowanie śnieżki  Pół szklanki ziemnego mleka Pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej Przygotowanie szarlotki bez pieczenia Przygotujcie okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy wyłóżcie warstwę biszkoptów. Mus z jabłek przełóżcie do garnka, podgrzewajcie by był gorący. Jeśli korzystacie ze świeżych jabłek, pokrójcie je w kostki, dodajcie odrobinę wody i gotujcie z cynamonem, aż uzyskacie konsystencję musu. Jabłka możecie dosłodzić do smaku, jeśli korzystacie z kwaśniej odmiany. Gdy jabłka...