Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy

Przepis Ani Starmach na szarlotkę bez zagniatania i zbędnych kalorii. Lepszej nie jedliście 

Sezon na jabłkowe wypieki czas zacząć. Dzisiaj przekazujemy wam przepis Ani Starmach na crumble, czyli szarlotkę bez spodu, a więc po prostu jabłka pod kruszonką. Palce lizać!

Szarlotka na kruchym cieście, szarlotka na cieście drożdżowym, różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki.

Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta?

To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika.

Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany.

Zobacz także
 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta

Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik

Składniki na kruszonkę:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,50-2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Garść rodzynek – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać.
  2. Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki.
  3. Duście jabłka przez ok. 10 min.
  4. Przełóżcie uduszone jabłka do formy żaroodpornej, przykryjcie równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.
  5. Pieczcie około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Podawajcie na ciepło.
  7. Smacznego!
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...

Przepis na kruszonkę
Newsy
Jak zrobić chrupką i słodką kruszonkę do ciasta drożdżowego? Tak banalnego sposobu jeszcze nie znaliście
Też nie wyobrażacie sobie ciasta drożdżowego bez kruszonki na wierzchu? Przygotujcie ją ekspresowo, wykorzystując nasz sposób!

Miękkie ciasto drożdżowe, które jest doskonale wyrośnięte i napowietrzone, może smakować jeszcze lepiej, gdy na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka. Nie żałujcie jej!  Dodawajcie zawsze dużo na wierzch ciasta, kruszonka ma naprawdę wielu zwolenników. Po cieście drożdżowym z kruszonką nie zostaną nawet okruszki! Kruszonka na wypiekach Kruszonka zdobi wierzch wielu wypieków. Zapewnia zarówno dodatkowy słodki smak, ale też odpowiada za niezwykłą teksturę oraz atrakcyjny wygląd ciast i bułek słodkich. Ciasto drożdżowe posypane dodatkowo kruszonką kusi na stole. Jeśli chcecie, by nikt nie mógł oprzeć się waszym wypiekom, koniecznie wykończcie kruszonką ciasto, drożdżówkę lub placek z owocami. Przepis na łatwą kruszonkę Kruszonkę bardzo łatwo zrobić! To jedna z prostszych spraw przy wyrobie ciasta drożdżowego. Jeśli udało wam się wyrobić ciasto i poradzić sobie z tym, by pięknie wyrosło, na pewno dacie radę przygotować kruszonkę z prostych składników. Składniki na kruszonkę: Masło Mąka pszenna Cukier  Proporcje składników w kruszonce Te trzy składniki dokładnie ze sobą połączone, tworzą tę przepyszną ozdobę ciast. Ważne jest też dobranie odpowiednich proporcji tych składników. Proponujemy zmieszanie ze sobą masła, mąki i cukru w stosunku 1:2:1. Oznacza to, że na przykład biorąc 100 g masła, musicie wziąć 2 razy więcej mąki (200 g) i tyle samo cukru. Taka kruszonka będzie łatwa do wyrobienia, krucha, słodka i przepyszna. Przygotowanie kruszonki: Wyjmijcie masło z lodówki, powinno być zimne. Sypkie składniki włóżcie do miseczki i wymieszajcie ze sobą.  Dodajcie pokrojone na mniejsze kostki masło. Wyrabiajcie kruszonkę, ugniatając ją przez kilka minut palcami. Upewnijcie się, że składniki są...

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy
Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Szarlotka czy jabłecznik  Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym.  Szybki jabłecznik Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny. Przepis na pyszną i szybką szarlotkę Składniki: 4 jabłka 200 g mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 80 g cukru 30 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w...