Szarlotka na kruchym cieście, szarlotka na cieście drożdżowym, różnego rodzaju jabłeczniki, a nawet ciasto salceson na bazie jabłek – wybór w zakresie ciast z jabłkami w roli głównej jest bardzo szeroki.
Tym niemniej warto wciąż być otwartym na nowe smaki i prądy kulinarne płynące do naszego kraju z innych miejsc na świecie. Czymś takim jest choćby angielskie crumble, czyli owoce – w tym przypadku – jabłka pod samą kruszonką. Ten przepis czytelnikom swojej strony rekomendowała Ania Starmach, kulinarna guru stacji Polsat.
Jak zrobić szarlotkę bez zagniatania ciasta?
To wersja szarlotki dla zabieganych i tych osób, które nie lubią w nieskończoność przygotowywać deseru dla całej rodziny. Wystarczy, że delikatnie podsmażycie jabłka, przygotujecie kruszonkę i wstawicie całość do piekarnika.
Smak? Zniewalający! Zwłaszcza na ciepło. Szarlotka bez zagniatania ciasta smacznie będzie także smakowała dobrze i na zimno, choćby w towarzystwie jogurtu naturalnego, lodów waniliowych czy bitej śmietany.
Zobacz także:
Składniki na kruszonkę:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag masła w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,50-2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Garść rodzynek – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kruszonki wymieszajcie. W razie potrzeby masło można rozpuścić w garnku na małym ogniu i potem dodać do niego mąkę i cukier, następnie wymieszać.
- Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Rozpuśćcie na patelni masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier cynamon, wanilię i ewentualnie rodzynki.
- Duście jabłka przez ok. 10 min.
- Przełóżcie uduszone jabłka do formy żaroodpornej, przykryjcie równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Pieczcie około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawajcie na ciepło.
- Smacznego!