Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu
AdobeStock
Newsy

Syrop z tego owocu przyniesie ulgę przy alergii. Banalnie prosty w przygotowaniu

Gdy doskwiera wam alergiczny katar sienny lub czujecie spadek odporności, zróbcie domowy syrop z owoców pigwy. Poznajcie ich dobroczynne właściwości.

Wiosna oznacza długie i słoneczne dni, kwiaty, zazielenione drzewa oraz… rozpoczęcie sezonu na alergie. Gdy doskwiera wam katar sienny i inne nieprzyjemne objawy, warto wspomóc swój organizm naturalnymi, domowymi sposobami. Poznajcie wiosenny superfood, czyli syrop z pigwy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości owoców pigwy

Pigwa, a dokładniej pigwowiec japoński, to roślina coraz popularniejsza w Polsce ze względu na jej owoce, które doskonale nadają się do tworzenia wszelkiego rodzaju przetworów, syropów, a także nalewek. Na surowo są bardzo twarde i niesmaczne, dlatego właśnie wykorzystuje się na różne sposoby. Syrop z pigwy zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy, w tym:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • fenole
  • magnez
  • potas
  • miedź
  • żelazo
Zobacz także
Ziele angielskie mielone

Ta przyprawa pomoże na kolki, wzdęcia i bóle reumatyczne. Macie ją w swoich szafkach

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie

Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe

Syrop z pigwy na alergię i przeziębienie

Ze względu na bogactwo witamin, a zwłaszcza witaminy C, syrop z owoców pigwowca japońskiego doskonale przydaje się w sytuacji, gdy jesteście narażeni na spadek odporności - nie tylko zimą.

Także późną wiosną i latem nietrudno o przeziębienie, zwłaszcza gdy na zewnątrz panuje upał i wsiadacie do klimatyzowanego samochodu. Ponadto, syrop pomoże złagodzić dolegliwości związane ze zgagą, niestrawnością, a także przyśpieszy przemianę materii. Co ciekawe, wykazuje on także właściwości antyalergiczne. Obejrzyjcie materiał o tym, jak samodzielnie wykonać syrop z pigwy:

Jak stosować syrop z pigwy?

Przyjmuje się, że optymalna, dzienna dawka syropu to ok. 50 ml w przypadku osoby dorosłej oraz 25 ml u dzieci. Najlepiej wymieszać syrop z wodą lub dodać go od herbaty, ponieważ jest bardzo słodki. Właśnie ze względu na słodycz trzeba być ostrożnym i nie przekraczać tej dawki - nadmiar syropu może wywołać nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. 

Syrop z pigwy w kuchni

Owoce pigwowca w syropie można wykorzystać również do przygotowania różnych potraw. Syrop można dodać do ciasta, słodkiego kremu albo dodać go do chłodnej oranżady. Co ciekawe, nadaje się on także do sałatek jako zamiennik… octu! Niezależnie od tego, jak postanowicie wykorzystać syrop, warto dodać go do swojej diety, by skorzystać z zawartych w nim witamin. 

Źródło: gazeta.pl

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 50...

Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Pixabay
Newsy
Czy można zjeść pigwę na surowo? Podpowiadamy, jak najlepiej ją jeść
Biorąc pod uwagę to, że owoce pigwy są pełne witamin i minerałów, oczywiście ich jedzenie na surowo, bez przetworzenia, byłoby bardzo uzasadnione. Tylko jak to robić, skoro jest taka kwaśna?

Jedzenie surowej pigwy byłoby dobre dla zdrowia. Co z tego, jeśli nikt nie ma ochoty wgryzać się w twardy, trudny do pogryzienia miąższ, który na domiar złego jest nieprzeciętnie kwaśny i cierpki. Dlatego z owoców z reguły robi się wartościowe przetwory, które do tego są smaczne, jeśli dodamy cukier. Podpowiadamy jak używać pigwy bez przetworzenia i czerpać z niej jak najwięcej wartości. Składniki odżywcze i wartości pigwy Pigwa to roślina wieloletnia, która obecnie występuje jedynie hodowlach. Często mylona jest z dzikim pigwowcem, ma jednak od niego znacznie większe owoce. Przypomina trochę jabłko, jest jednak twardsza i bardziej kwaśna. To roślina, z której najczęściej przygotowuje się przetwory, konfitury, soki czy nalewki. W okresie jesienno-zimowym jest cenionym, domowym preparatem, stosowanym na podniesienie odporności i przeziębienie. Pigwa jest owocem o bardzo niskiej kaloryczności. 100g pigwy ma jedynie 57 kcal. Ponadto, znajduje się w niej duża ilość beta-karotenu, witamin i minerałów, flawonoidówi antocyjanów. Witaminy i minerały zawarte w owocach pigwy: Witamina C – 15.0 mg Tiamina – 0,020 mg Ryboflawina – 0,030 mg Niacyna - 0,200 mg Witamina B6 - 0,040 mg Kwas foliowy - 3 µg Witamina A – 40 IU Wapń – 11 mg Żelazo - 0,70 mg Magnez - 8 mg Fosfor - 17 mg Potas - 197 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,04 mg Jak spożywać pigwę na surowo? Najczęściej przygotowywane są z niej napary, nalewki i soki. W okresie zimowym dodawana jest do herbaty. A jak zjadać ją na surowo, nie pozbywając się wartości odżywczych, witamin i minerałów, które w części tracimy, smażąc z owoców dżemy czy konfitury? Owoce w cukrze. Ponieważ owoce są bardzo twarde, najlepiej zetrzeć je na tarce...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...