Głóg to roślina stara jak świat. Jej cechą charakterystyczną są kolczaste gałęzie, ale również ciemnozielone liście, różowe lub białe kwiaty oraz ciemnoczerwone owoce zawierające pestkę. Krzewy głogu są bardzo wysokie. Potrafią sięgnąć nawet sześciu metrów!

Jakie właściwości ma głóg?

Głóg jest ceniony przede wszystkim za swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Te kryją się nie tylko w jego kwiatach, ale również w owocach. Ich spożywanie sprawi, że wasza skóra, ale również układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy będą w bardzo dobrej kondycji. Wszystko dzięki zawartym w nich witaminom A, B, C oraz PP.

Okazuje się również, że głóg ze względu na swoje bogate właściwości, jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w preparatach obniżających ciśnienie, ale również poprawiających odporność oraz uspokajających. Eksperci zdradzają także, że regularne spożywanie głogu może zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, miażdżycę oraz serce.

Najlepszym sposobem na dostarczanie głogu do organizmu jest przyrządzenie z niego przepysznego, domowego przetworu, bądź syropu. W ten sposób zawsze będziecie go mieli pod ręką. Jeżeli jednak chcecie skosztować z soku już teraz, po prostu udajcie się do sklepu lub zamówcie w internecie butelkę z tym wspaniałym płynem.

Zobacz także:

Przepis na syrop z owoców głogu

Składniki:

  • 1 kilogram owoców głogu
  • 2 litry wody
  • 500 gramów cukru
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Od owoców odetnij ogonki, a następnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Tak przygotowany głóg umieść w garnku, a następnie zalej wodą i podgrzej (nie dopuść do zagotowania).
  3. Garnek odstaw do ostygnięcia na ok. 8 godzin.
  4. Po upływie tego czasu rozgnieć owoce i w ten sposób oddziel je od pestek. 
  5. Tak przygotowane owoce umieść ponownie w garnku. Całość zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny i zagotuj co jakiś czas mieszając. 
  6. Kiedy syrop zgęstnieje przelej go do buteleczek i przykryj kocem na ok. 7 dni. Po upływie tego czasu syrop będzie gotowy do spożycia. Popijajcie go poprzez rozrzedzanie z wodą.