domowy syrop przepis
Adobe Stock
Newsy

Syrop z tego owocu obniża ciśnienie i działa przeciwrakowo. Podpowiadamy, jak go przyrządzić

Syrop z owoców głogu to niesamowicie zdrowa mikstura. Jej regularne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na twój układ odpornościowy. Warto więc po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Głóg to roślina stara jak świat. Jej cechą charakterystyczną są kolczaste gałęzie, ale również ciemnozielone liście, różowe lub białe kwiaty oraz ciemnoczerwone owoce zawierające pestkę. Krzewy głogu są bardzo wysokie. Potrafią sięgnąć nawet sześciu metrów!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Niesamowite właściwości głogu

Głóg jest ceniony przede wszystkim za swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Te kryją się nie tylko w jego kwiatach, ale również w owocach. Ich spożywanie sprawi, że twoja skóra, ale również układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy będą w bardzo dobrej kondycji. Wszystko dzięki zawartym w nich witaminom A, B, C oraz PP.

Okazuje się również, że głóg ze względu na swoje bogate właściwości, jest powszechnie wykorzystywany nie tylko w preparatach obniżających ciśnienie, ale również poprawiających odporność oraz uspokajających. Eksperci zdradzają także, że regularne spożywanie głogu może zminimalizować ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę oraz serce.

Najlepszym sposobem na dostarczanie głogu do organizmu jest przyrządzenie z niego przepysznego, domowego przetworu, bądź syropu. W ten sposób zawsze będziesz go mieć pod ręką.

Przepis na syrop z owoców głogu

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram owoców głogu
  • 2 litry wody
  • 500 gramów cukru
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Od owoców odetnij ogonki, a następnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Tak przygotowany głóg umieść w garnku, a następnie zalej wodą i podgrzej (nie dopuść do zagotowania).
  3. Garnek odstaw do ostygnięcia na ok. 8 godzin.
  4. Po upływie tego czasu rozgnieć owoce i w ten sposób oddziel je od pestek. 
  5. Tak przygotowane owoce umieść ponownie w garnku. Całość zasyp cukrem, zalej sokiem z cytryny i zagotuj co jakiś czas mieszając. 
  6. Kiedy syrop zgęstnieje przelej go do buteleczek i przykryj kocem na ok. 7 dni. Po upływie tego czasu syrop będzie gotowy do spożycia.
Komentarze
herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeczytaj