Właśnie teraz, gdy kwitnie jaśminowiec, warto zebrać jego kwiaty i zrobić z nich syrop. Jest nie tylko smaczny, ale też działa uspokajająco, wycisza, łagodzi stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. 

Czym różni się jaśminowiec od jaśminu?

Często jaśminowiec bywa mylony z jaśminem, a są to dwie zupełnie różne rośliny. Jaśminowiec to krzew o drobnych kwiatach, które kwitną i intensywnie pachną na wiosnę. Dobrze rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego w Polsce często można go znaleźć w ogrodach czy miejskich skwerach. Nie jest wymagający w uprawie, trzeba tylko pamiętać o podlewaniu. 

Z kolei jaśmin jest pnączem rosnącym najlepiej w gorącym, afrykańskim klimacie. W Polsce jego uprawa jest bardzo trudna, a roślinę trzeba zimą chować w ciepłe miejsce, ponieważ nie zniosłaby mrozu. Jedynie jaśmin zimowy da sobie radę w naszym klimacie, jednak jest bardzo delikatną rośliną i trzeba uprawiać go z wyjątkową troską. 

Zobacz także:

Przepis na syrop z kwiatów jaśminowca

Do przygotowania syropu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół szklanki płatków jaśminowca 

  • szklanka cukru

  • ok. 150 ml wody 

Ważne: użyjcie płatków kwiatów wraz z pręcikami i pyłkiem!

Przygotowanie:

  1. Zebrane płatki włóżcie do małego garnka. Zalejcie wodą, wsypcie cukier i delikatnie wymieszajcie. 

  2. Gotujcie na małym ogniu od 15 do 30 minut.

  3. Gdy syrop już zgęstnieje, jeszcze gorący przelejcie do niewielkich słoików. Każdy słoik zakręćcie i obróćcie do góry dnem. Ze względu na wysoką zawartość cukru, nie jest potrzebna dodatkowa pasteryzacja. 

Jak wykorzystywać syrop z kwiatów jaśminowca? 

Domowy syrop z jaśminowca możecie z powodzeniem wykorzystywać codziennie w kuchni. Świetnie pasuje do herbaty zamiast cukru, ale nie tylko. Można go dodawać np. do ciast zamiast aromatu ze sklepu albo do deserów.

Świetnie komponuje się także z naleśnikami - po zawinięciu naleśnika z serem, dżemem czy innym nadzieniem posmarujcie wierzch naleśnika syropem. Będzie smacznie, słodko i zdrowo! A amatorzy fantazyjnych drinków mogą dodać syrop z kwiatów jaśminowca do ulubionego alkoholu.

Źródło: kameleonkulinarny.pl