Właśnie teraz, gdy kwitnie jaśminowiec, warto zebrać jego kwiaty i zrobić z nich syrop. Jest nie tylko smaczny, ale też działa uspokajająco, wycisza, łagodzi stany zapalne i obniża poziom cholesterolu.
Czym różni się jaśminowiec od jaśminu?
Często jaśminowiec bywa mylony z jaśminem, a są to dwie zupełnie różne rośliny. Jaśminowiec to krzew o drobnych kwiatach, które kwitną i intensywnie pachną na wiosnę. Dobrze rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego w Polsce często można go znaleźć w ogrodach czy miejskich skwerach. Nie jest wymagający w uprawie, trzeba tylko pamiętać o podlewaniu.
Z kolei jaśmin jest pnączem rosnącym najlepiej w gorącym, afrykańskim klimacie. W Polsce jego uprawa jest bardzo trudna, a roślinę trzeba zimą chować w ciepłe miejsce, ponieważ nie zniosłaby mrozu. Jedynie jaśmin zimowy da sobie radę w naszym klimacie, jednak jest bardzo delikatną rośliną i trzeba uprawiać go z wyjątkową troską.
Zobacz także:
Przepis na syrop z kwiatów jaśminowca
Do przygotowania syropu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
pół szklanki płatków jaśminowca
-
szklanka cukru
-
ok. 150 ml wody
Ważne: użyjcie płatków kwiatów wraz z pręcikami i pyłkiem!
Przygotowanie:
-
Zebrane płatki włóżcie do małego garnka. Zalejcie wodą, wsypcie cukier i delikatnie wymieszajcie.
-
Gotujcie na małym ogniu od 15 do 30 minut.
-
Gdy syrop już zgęstnieje, jeszcze gorący przelejcie do niewielkich słoików. Każdy słoik zakręćcie i obróćcie do góry dnem. Ze względu na wysoką zawartość cukru, nie jest potrzebna dodatkowa pasteryzacja.
Jak wykorzystywać syrop z kwiatów jaśminowca?
Domowy syrop z jaśminowca możecie z powodzeniem wykorzystywać codziennie w kuchni. Świetnie pasuje do herbaty zamiast cukru, ale nie tylko. Można go dodawać np. do ciast zamiast aromatu ze sklepu albo do deserów.
Świetnie komponuje się także z naleśnikami - po zawinięciu naleśnika z serem, dżemem czy innym nadzieniem posmarujcie wierzch naleśnika syropem. Będzie smacznie, słodko i zdrowo! A amatorzy fantazyjnych drinków mogą dodać syrop z kwiatów jaśminowca do ulubionego alkoholu.
Źródło: kameleonkulinarny.pl