Syrop z jaśminowca obłędnie pachnie i pomoże na bezsenność. Zróbcie go w domu
AdobeStock
Newsy

Syrop z jaśminowca pomaga na bezsenność, a do tego obłędnie pachnie. Zrobicie go w domu

Teraz, gdy kwitnie jaśminowiec, zbierzcie kilka garści jego kwiatów i zróbcie smaczny, zdrowy syrop.

Właśnie teraz, gdy kwitnie jaśminowiec, warto zebrać jego kwiaty i zrobić z nich syrop. Jest nie tylko smaczny, ale też działa uspokajająco, wycisza, łagodzi stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. 

Czym różni się jaśminowiec od jaśminu?

Często jaśminowiec bywa mylony z jaśminem, a są to dwie zupełnie różne rośliny. Jaśminowiec to krzew o drobnych kwiatach, które kwitną i intensywnie pachną na wiosnę. Dobrze rośnie w klimacie umiarkowanym, dlatego w Polsce często można go znaleźć w ogrodach czy miejskich skwerach. Nie jest wymagający w uprawie, trzeba tylko pamiętać o podlewaniu. 

Z kolei jaśmin jest pnączem rosnącym najlepiej w gorącym, afrykańskim klimacie. W Polsce jego uprawa jest bardzo trudna, a roślinę trzeba zimą chować w ciepłe miejsce, ponieważ nie zniosłaby mrozu. Jedynie jaśmin zimowy da sobie radę w naszym klimacie, jednak jest bardzo delikatną rośliną i trzeba uprawiać go z wyjątkową troską. 

Przepis na syrop z kwiatów jaśminowca

Do przygotowania syropu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół szklanki płatków jaśminowca 

  • szklanka cukru

  • ok. 150 ml wody 

Ważne: użyjcie płatków kwiatów wraz z pręcikami i pyłkiem!

Przygotowanie:

  1. Zebrane płatki włóżcie do małego garnka. Zalejcie wodą, wsypcie cukier i delikatnie wymieszajcie. 

  2. Gotujcie na małym ogniu od 15 do 30 minut.

  3. Gdy syrop już zgęstnieje, jeszcze gorący przelejcie do niewielkich słoików. Każdy słoik zakręćcie i obróćcie do góry dnem. Ze względu na wysoką zawartość cukru, nie jest potrzebna dodatkowa pasteryzacja. 

Zobacz także
Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach

Dodajcie tę przyprawę do jedzenia, a zapomnicie o niestrawności. Przyniesie też ulgę przy wrzodach

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska

Jak wykorzystywać syrop z kwiatów jaśminowca? 

Domowy syrop z jaśminowca możecie z powodzeniem wykorzystywać codziennie w kuchni. Świetnie pasuje do herbaty zamiast cukru, ale nie tylko. Można go dodawać np. do ciast zamiast aromatu ze sklepu albo do deserów.

Świetnie komponuje się także z naleśnikami - po zawinięciu naleśnika z serem, dżemem czy innym nadzieniem posmarujcie wierzch naleśnika syropem. Będzie smacznie, słodko i zdrowo! A amatorzy fantazyjnych drinków mogą dodać syrop z kwiatów jaśminowca do ulubionego alkoholu.

Źródło: kameleonkulinarny.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy! Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego? Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte. Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego Składniki: Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy....

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...

AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy
Szukacie remedium na choroby? Ten syrop z cebuli „Pana Tabletki” nie ma sobie równych!

Sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami. To ostatni dzwonek, żeby zadbać o swoją odporność włączając do swojej diety świeże owoce i warzywa oraz oczywiście nie zapominając o aktywności fizycznej. Jeśli już dopadnie was grypa lub przeziębienie na pewno nie zaszkodzi wam syrop z cebuli . W czym tkwi sekret jego działania? Syrop z cebuli – co to takiego? Syrop z cebuli może budzić postrach, ale odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny. Syrop z cebuli to świetne remedium na ból gardła, suchy kaszel i początek każdej infekcji. Mogą go pić wszyscy – nawet dzieci i kobiety w ciąży. Jak podaje znany polski farmaceuta i bloger „Pan Tabletka”, jedynym przeciwskazaniem do jego spożywania jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników. Zdaniem „Pana Tabletki”, syrop z cebuli działa o wiele lepiej niż popularne syropy z apteki. Ma właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające: To prawdziwa bomba bioaktywnych składników. Bomba wycelowana prosto w rozwijającą się infekcję – twierdzi farmaceuta. Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki” Ilość składników na około 500 ml słoik (możecie dowolnie zmieniać proporcje): 3 średnie cebule – najlepiej czerwone cebule – dadzą wam fajny różowy kolor 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 cytryny 10 goździków cukier/miód/syrop klonowy – według uznania cynamon – kawałek kory, lub w proszku opcjonalnie i do smaku: gwiazdka anyżu gałązka świeżego tymianku/rozmarynu Przygotowanie syropu: Półlitrowy słoik wyparzyć wrzątkiem lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę –...