Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty

Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu.

Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe.

Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.

Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka.

Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym.

Zobacz także
Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach

Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować syrop z gruszek?

Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka. 

Przepis na syrop z gruszek

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 litr wody
  • 2 kawałki imbiru
  • 4 łyżki soku malinowego

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki dokładnie umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, a następnie obierzcie ze skórki.
  2. Owoce pokrójcie na cząstki i wrzućcie do garnka.
  3. Całość zalejcie wodą.
  4. Dodajcie imbir i goździki.
  5. Gruszki gotujcie około 15-20 minut.
  6. Dodajcie do nich miód i sok malinowy.
  7. Odcedźcie i przelejcie do buteleczki.
  8. Pijcie w ciągu dnia, a wieczorem schowajcie miksturę do lodówki.

Możecie też kupić w sklepie sok z gruszek, Sok gruszkowy jest pełen witamin, minerałów i silnych składników, w tym witaminy C, potasu, miedzi, witaminy K, różnych witamin z grupy B, antocyjanów, flawonoli, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza, a także różnych innych związków polifenolowych i przeciwutleniaczy.

Źródło: msn.com.pl, wprost.pl

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 500 gram cukru. Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i...

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...