Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 15 minut roboty
AdobeStock
Newsy

Syrop z gruszek pomaga na kaszel i wzmacnia organizm. To tylko 20 minut roboty

Jesień to czas wzmożonych infekcji dróg oddechowych. Czy da się jakoś im zaradzić? Włączcie do swojej diety syrop z gruszek, który nie tylko świetnie smakuje, ale też w mig odgania sezonowe choroby.

Gruszki to jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. Gruszki są niezłym źródłem witaminy C - jedna gruszka zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jedna gruszka zawiera też około 6% dziennej zalecanej ilości miedzi i 6% dziennej zalecanej ilości potasu.

Syrop z tego owocu nie tylko podniesie waszą odporność, ale też oczyści wasze drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny oraz pomoże nawilżyć górne drogi oddechowe.

Gruszki dostarczają organizmowi jodu, przeciwutleniaczy i witaminy z grupy B. Dzięki dużej zawartości potasu, owoc ten ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Jak wiadomo, potas działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, dzięki czemu pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.

Gruszki zawierają też witaminę A oraz związki flawonoidowe, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna itp. Substancje te eliminują wolne rodniki - toksyczne substancje, które mutują DNA zdrowych komórek i są prekursorem powstawania raka.

Gruszki zawierają również duże ilości witaminy K, która jest niezbędnym składnikiem odżywczym w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu ich rozpadowi. Ponadto, owoce te są bogate w błonnik, który pomaga nam dłużej czuć się sytym.

Zobacz także
Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Syrop z czosnku to najtańszy i najskuteczniejszy antybiotyk. Zrobicie go z 3 produktów

Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach

Ten prosty syrop imbirowy zatrzyma chorobę przy pierwszych objawach. Zdziała cuda w 1 noc

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować syrop z gruszek?

Syrop z gruszek przygotowujemy tak samo, jak inne owocowe syropy. Przygotowując taki syrop warto dodać do niego inne składniki, które jeszcze bardziej wzmocnią jego działanie, takie jak np. miód,  goździki, sok malinowy, cytryny czy imbir. Składniki te nie tylko pomogą wam pokonać infekcję, ale też dostarczą wam odpowiednio dużo witaminy C oraz rozgrzeją was od środka. 

Przepis na syrop z gruszek

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • 1 litr wody
  • 2 kawałki imbiru
  • 4 łyżki soku malinowego

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki dokładnie umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, a następnie obierzcie ze skórki.
  2. Owoce pokrójcie na cząstki i wrzućcie do garnka.
  3. Całość zalejcie wodą.
  4. Dodajcie imbir i goździki.
  5. Gruszki gotujcie około 15-20 minut.
  6. Dodajcie do nich miód i sok malinowy.
  7. Odcedźcie i przelejcie do buteleczki.
  8. Pijcie w ciągu dnia, a wieczorem schowajcie miksturę do lodówki.

Możecie też kupić w sklepie sok z gruszek, Sok gruszkowy jest pełen witamin, minerałów i silnych składników, w tym witaminy C, potasu, miedzi, witaminy K, różnych witamin z grupy B, antocyjanów, flawonoli, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza, a także różnych innych związków polifenolowych i przeciwutleniaczy.

Źródło: msn.com.pl, wprost.pl

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...

Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
Flickr
Newsy
Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
W sklepach i na straganach można obecnie kupić pyszne i soczyste gruszki. Któż z was ich nie lubi? Są one jednak bardzo kapryśne, jeżeli chodzi o przechowywanie. Dziś podzielimy się z wami sposobem na to, by dłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. 

Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?   Zasady przechowywania gruszek w domu  Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.   Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.   Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni.  Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny?  Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość.  Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.           Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Too Good To Go (@toogoodtogo.pl) Dlaczego...

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....