syrop z imbiru
Adobe Stock
Newsy

Syrop z 3 prostych składników, idealny na zimowe przeziębienia. Działa lepiej niż te z apteki

Pijcie go codziennie, aby wzmocnić swoją odporność. A jeśli jesteście przeziębieni, to z pewnością złagodzi on przebieg infekcji.
Magda Borucińska
styczeń 14, 2021

Wiele osób wierzy w leczniczą moc domowych specyfików podnoszących odporność. Z pewnością babcie i mamy przygotowywały dla was syropy z cebuli, sosny, a także z miodu. Przypominamy doskonały przepis na syrop imbirowo-miodowo-cytrynowy. Składniki z łatwością kupicie w każdym, nawet niewielkim sklepie. Jego moc przewyższa niektóre leki, które możecie kupić w aptekach, a do tego jest całkowicie naturalny.
Możecie stosować go zarówno profilaktycznie, aby podnieść odporność organizmu, jak i podczas infekcji, aby przyśpieszyć leczenie i powrót do zdrowia. Taki naturalny syrop może być przyjmowany również przez ciężarne kobiety; imbir dodatkowo doskonale działa na poranne mdłości.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak stosować domowy syrop?

Przy jakich chorobach najlepiej się sprawdzi? Zdecydowanie przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, gdy czujecie, że drapie was w gardle lub męczy was kaszel. Dobrze rozgrzewa, więc pijcie go również, gdy zmarzliście podczas zimowego spaceru. Jest również doskonałym specyfikiem, który należy przyjmować przy pierwszych objawach infekcji – pozwoli ją zwalczyć albo sprawi, że przebiegnie ona o wiele łagodniej.

Gotowy syrop z miodu, imbiru i cytryny możecie stosować go na 3 sposoby:

  • codziennie spożywajcie 1 łyżkę syropu, aby podnieść odporność organizmu, a gdy jesteście przeziębieni i próbujecie zwalczyć infekcję zwiększcie liczbę do 3 łyżek na dobę
  • dodawajcie łyżeczkę do herbaty
  • mieszajcie syrop z ciepłą wodą i popijajcie ją w trakcie dnia

Przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu

Składniki

  • Korzeń imbiru o długości 4cm
  • 3 cytryny
  • Miód

Przygotowanie

  1. Umyjcie i sparzcie wrzątkiem cytryny.
  2. Pokrójcie je na cienkie plastry i usuńcie pestki.
  3. Imbir obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce z drobnymi oczkami.
  4. Do słoika wlejcie 2 łyżki miodu, ułóżcie 4 plastry cytryny i przykryjcie je 2 łyżeczkami imbiru. Układajcie składniki warstwowo, aż się skończą.
  5. Zalejcie całość miodem i wstawcie do lodówki na 24 godziny.

Na zdrowie!

Komentarze
Napój na odporność, kurkuma
Gotujmy.pl/slodkokwasnauchnia1
Newsy Działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Jedzcie codziennie 1 łyżkę
W sezonie zimowym nie musicie od razu sięgać po apteczne specyfiki. Wystarczą dwa składniki, które macie z pewnością w domowej kuchni.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki. Babcine metody oparte na naturze Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo  apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości.  Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne. Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat! Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego.  Kurkuma to kuzynka imbiru Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach,...

Przeczytaj
Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Przeczytaj
Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

Przeczytaj