Wiele osób wierzy w leczniczą moc domowych specyfików podnoszących odporność. Z pewnością babcie i mamy przygotowywały dla was syropy z cebuli, sosny, a także z miodu. Przypominamy doskonały przepis na syrop imbirowo-miodowo-cytrynowy. Składniki z łatwością kupicie w każdym, nawet niewielkim sklepie. Jego moc przewyższa niektóre leki, które możecie kupić w aptekach, a do tego jest całkowicie naturalny.
Możecie stosować go zarówno profilaktycznie, aby podnieść odporność organizmu, jak i podczas infekcji, aby przyśpieszyć leczenie i powrót do zdrowia. Taki naturalny syrop może być przyjmowany również przez ciężarne kobiety; imbir dodatkowo doskonale działa na poranne mdłości.

Jak stosować domowy syrop?

Przy jakich chorobach najlepiej się sprawdzi? Zdecydowanie przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, gdy czujecie, że drapie was w gardle lub męczy was kaszel. Dobrze rozgrzewa, więc pijcie go również, gdy zmarzliście podczas zimowego spaceru. Jest również doskonałym specyfikiem, który należy przyjmować przy pierwszych objawach infekcji – pozwoli ją zwalczyć albo sprawi, że przebiegnie ona o wiele łagodniej.

Gotowy syrop z miodu, imbiru i cytryny możecie stosować go na 3 sposoby:

  • codziennie spożywajcie 1 łyżkę syropu, aby podnieść odporność organizmu, a gdy jesteście przeziębieni i próbujecie zwalczyć infekcję zwiększcie liczbę do 3 łyżek na dobę
  • dodawajcie łyżeczkę do herbaty
  • mieszajcie syrop z ciepłą wodą i popijajcie ją w trakcie dnia

Przepis na syrop z imbiru, cytryny i miodu

Składniki

  • Korzeń imbiru o długości 4cm
  • 3 cytryny
  • Miód

Przygotowanie

  1. Umyjcie i sparzcie wrzątkiem cytryny.
  2. Pokrójcie je na cienkie plastry i usuńcie pestki.
  3. Imbir obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce z drobnymi oczkami.
  4. Do słoika wlejcie 2 łyżki miodu, ułóżcie 4 plastry cytryny i przykryjcie je 2 łyżeczkami imbiru. Układajcie składniki warstwowo, aż się skończą.
  5. Zalejcie całość miodem i wstawcie do lodówki na 24 godziny.

Na zdrowie!

Zobacz także: