Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie, że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT, która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny.
Przepis na sypane ciasto z truskawkami
Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1 szklanka płatki jaglane
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg truskawek
- 20 dag masła
dodatkowo do kruszonki:
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka)
Przygotowanie:
- Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki.
- Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką.
- Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki.
- Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę.
- Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut.
- Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
Źródło: Gotujmy.pl