Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie, że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT, która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny.

Przepis na sypane ciasto z truskawkami

Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąka pszenna
  • 1 szklanka płatki jaglane
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek
  • 20 dag masła

dodatkowo do kruszonki:

  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka)

Przygotowanie: 

  1. Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki.
  2. Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką.
  3. Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki. 
  4. Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę. 
  5. Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut.
  6. Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także: