Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy

Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne

Szukasz pomysłu na wyjątkowo prosty i efektowny deser z truskawkami? Wypróbuj przepis na sypane ciasto.

Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie, że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT, która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sypane ciasto z truskawkami

Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąka pszenna
  • 1 szklanka płatki jaglane
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek
  • 20 dag masła

dodatkowo do kruszonki:

  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka)
Zobacz także
Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity

Najlepszy deser z truskawkami na świecie. Prosty w wykonaniu, a jadają go elity

Przygotowanie: 

  1. Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki.
  2. Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką.
  3. Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki. 
  4. Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę. 
  5. Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut.
  6. Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Źródło: Gotujmy.pl

leniwe ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku
Macie w zamrażarce truskawki? Jeśli tak, to już połowa sukcesu za wami. To ciasto zrobi się praktycznie samo!

To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać. Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki. Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście? Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć. Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta. W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia. Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka Ćwierć szklanki oleju 70 dag mąki pszennej Szczypta soli 3 kropelki aromatu arakowego lub innego Mrożone truskawki lub inne owoce Składniki na kruszonkę: 10 dag wiórek kokosowych 15 dag miękkiego masła 10 dag mąki krupczatki 10 dag cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży. Dalej wsypcie do miski cukier. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem. Wlejcie do mieszanki mleko i olej. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski. Po wrzuceniu wszystkich...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 60 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Masło (do posmarowania formy) 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Do kruszonki: 100 g mąki pszennej 70 g masła 50 g cukru Przygotowanie: Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką...

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...