Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne
gosia56/Gotujmy.pl
Newsy

Sypane ciasto z truskawkami. Banalnie proste i wyjątkowo pyszne

Szukasz pomysłu na wyjątkowo prosty i efektowny deser z truskawkami? Wypróbuj przepis na sypane ciasto.

Sezon na truskawki ruszył na dobre: obecnie są już na tyle tanie, że śmiało można je wykorzystywać do wielu potraw, przetworów i deserów. Truskawki są nie tylko wyjątkowo pyszne, ale także zdrowe: zawierają wiele witamin, przeciwutleniaczy i niedużą ilość cukru i kalorii. Mogą być spożywane przez wszystkich, nawet cukrzyków. To także podstawa diety SIRT, która pozwoliła schudnąć Adele ponad 40 kg w oparciu o składniki aktywujące sirtuiny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sypane ciasto z truskawkami

Bardzo proste i pełne smaku ciasto, które przygotujesz błyskawicznie – w sam raz na niezapowiedzianą wizytę gości.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąka pszenna
  • 1 szklanka płatki jaglane
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg truskawek
  • 20 dag masła

dodatkowo do kruszonki:

  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • Ok. 10 dag mąki (tyle, aby kruszonka była sypka)

Przygotowanie: 

  1. Zróbcie kruszonkę z mąki, cukru, wiórek kokosowych i masła. Truskawki obierzcie z szypułek i przekrójcie na połówki.
  2. Do miski nasypcie mąkę, kaszę, płatki jaglane, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie wszystkie suche składniki łyżką.
  3. Tortownicę 28/30 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spód wysypcie część suchych składników, a na nie jedną warstwę truskawek. Następnie wysypcie kolejną warstwę sypkich składników, a potem znowu truskawki. 
  4. Na najwyższą warstwę suchych składników wyłóżcie masło w plasterkach, a na nie kruszonkę. 
  5. Nagrzejcie piekarnik do 175 stopni i wstawcie do niego ciasto. Pieczcie przez 45-50 minut.
  6. Ciasto można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło – z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Źródło: Gotujmy.pl

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!