Syn Magdy Gessler zdradził przepis na gołąbka-giganta. Przyrządza go z nietypowych składników
ONS.pl/YouTube/TVN.pl
Newsy

Syn Magdy Gessler zdradził przepis na gołąbka-giganta. Przyrządza go z nietypowych składników

Syn Magdy Gessler – Tadeusz – podzielił się przepisem na bardzo nietypowego gołąbka. Jak go przygotowuje?

Syn najsłynniejszej polskiej restauratorki – Magdy Gessler – także zajmuje się gotowaniem. Tadeusz Müller podzielił się ostatnio przepisem na bardzo oryginalnego gołąbka. Zdziwicie się, jak go przygotowuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Tadeusz Müller?

38-letni Tadeusz Müller jest synem słynnej polskiej restauratorki - Magdy Gessler. Tadeusz urodził się w Madrycie i jest owocem pierwszego małżeństwa gwiazdy z dziennikarzem niemieckiego „Der Spiegel" - Volkhartem Müllerem.

Mimo iż Tadeusz ukończył SWPS w Warszawie na kierunku psychologii klinicznej, na co dzień zajmuje się gotowaniem. Prowadzi własną restaurację meksykańską o nazwie Tapas Bar, jest autorem filmików kulinarnych oraz odpowiada za menu kilku najpopularniejszych restauracji w Warszawie.

Ostatnio Tadeusz podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube przepisem na nietypowego gołąbka. Jak go przygotowuje?

Przepis na gołąbka-giganta Tadeusza Müllera

Syn najsłynniejszej restauratorki w swoim programie „Z gruntu zdrowo" podzielił się oryginalnym przepisem na gołąbka. Tadeusz nie przygotowuje kilkunastu gołąbków, tylko jeden - ale za to gigantyczny. Jak on to robi?

Zobacz także
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Śledzie po kaszubsku z prostego przepisu Magdy Gessler. Idealne na co dzień i na przyjęcia

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 1,7 kg ziemniaków
  • cebula
  • marchewka
  • pieczarki w ilości wedle uznania
  • boczniaki w ilości wedle uznania
  • kapusta kiszona w ilości wedle uznania
  • jajko
  • mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane w ilości wedle uznania
  • sól i pieprz
  • niewielka porcja włoszczyzny z kapustą

Przygotowanie:

  1. Obgotujcie kapustę pod przykryciem przez 20 minut.
  2. 1,2 kg ziemniaków zmiksujcie na papkę, a pozostałą część ugotujcie w osolonej wodzie.
  3. Tak otrzymaną masę odsączcie (płyn zachowajcie), a ugotowane ziemniaki zmiksujcie na gładko.
  4. Zblendujcie marchew z cebulą i podduście na patelni przez kilka chwil.
  5. Na oddzielnej patelni podsmażcie pokrojone grzyby do momentu odparowania większości wody.
  6. Połączcie w oddzielnej misce dwa rodzaje ziemniaków, marchew z cebulą, grzyby, jajko, mąkę lub płatki owsiane oraz posiekaną wcześniej kapustę kiszoną.
  7. Farszem nadziejcie kapustę, delikatnie rozdzielając jej liście.
  8. Głąb posiekajcie i dodajcie do farszu.
  9. Do środka kapusty włóżcie część masy i otulcie ją wewnętrznymi liśćmi.
  10. Na nich znów rozsmarujcie masę i otulcie całość.
  11. Powtarzajcie tę czynność, prawie do końca liści. Ostatnimi okryjcie gołąbka.
  12. Złapcie za przeciwległe końce ściereczki czy gazy, na której znajduje się nadziana kapusta i ściśle je zwiążcie.
  13. Zróbcie to samo z pozostałymi rogami.
  14. Na dnie dużego garnka umieśćcie porcję włoszczyzny oraz gigantyczny gołąbek.
  15. Całość zalejcie wodą do 3/4 wysokości naczynia, doprawcie solą i gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
  16. Gotowy gigantyczny gołąbek wyciągnijcie ostrożnie z garnka i rozwińcie gazę.
  17. Pokrójcie go na porcje, a każdą z nich podawajcie z ulubionym sosem.

Źródło: YouTube

Magda Gessler, rosół
ONS/Pixabay, RiteE
Gwiazdy
60 złotych za rosół to przesada? Powalające ceny w restauracji Magdy Gessler
Na widok cen w restauracji Gessler można dostać nerwowej czkawki. Co myślicie o tak skonstruowanej karcie dań?

Restauratorka z wieloletnim doświadczeniem, która została ostatnio babcią, zdecydowała się otworzyć kolejny lokal z jedzeniem. Tym razem koszt zwykłego rosołu zwyczajnie powala. Wybieracie się może? Internetowa burza w sprawie restauracji Gessler Magda Gessler potrafi podnieść temperaturę w przestrzeni publicznej. Jeśli nie wdaje się w polemikę z Edytą Górniak, to  rewolucjonizuje polskie knajpy lub szokuje świat kolejnymi, biznesowymi przedsięwzięciami. Znana z dobrego smaku pierwsza dama rodzimej kuchni, tym razem zaskoczyła nie tylko fanów. Nowa restauracja Gessler nosi nazwę Słodki Słony Familia. Obiekt mieści się w kompleksie Royal Wilanów przy ulicy Klimczaka w Warszawie. Oficjalne otwarcie bistro nie zapowiadało jednak wysokich cen, jakie można zobaczyć w karcie. Niektórzy prześmiewczo tłumaczą w ten sposób  nazwę lokalu. Wedle internetowych komentatorów, drugi człon nazwy knajpy to nawiązanie do szalenie wysokich cen. W prowadzenie kolejnego miejsca do jedzenia na mapie Warszawy zaangażował się syn restauratorki, Tadeusz.  Rodzinne receptury knajpy Gessler Nazwę lokalu tłumaczy również sama zainteresowana, jednak w zupełnie inny sposób. Poczytne portale internetowe donoszą, że nazwa Słodko Słony wynika z korzystania wyłącznie z rodzinnych receptur oraz wykonywania dań z najlepszej jakości składników.  Dodatek "Familia" w nazwie oznacza połączenie dwóch sił rodziny Gessler i Müller. Gwiazda "Kuchennych Rewolucji" rozpętała prawdziwą burzę. Nawet zwolennicy gwiazdy nie mają wątpliwości, że tym razem Gessler mocno przesadziła z cenami.  W internecie pojawiła się lawina komentarzy, w których ludzie pytają wprost o powód ustalenia takiego, a nie innego cennika. Nie tylko tym...

Robert Lewandowski, dieta
ONS/Pexels, picjumbo.com
Newsy
Co lubi jeść na Wigilię "mistrz"? Ania Lewandowska zdradziła ulubioną świąteczną potrawę Roberta
Rekordzista pod względem liczby występów w reprezentacji Polski i najlepszy jej strzelec w historii. Robert Lewandowski wprost uwielbia dania wigilijne. Jedno szczególnie.

29 sierpnia 2019 r. Robert Lewandowski przedłużył umowę z Bayernem Monachium do 30 czerwca 2023 r. Aktualny powód do dumy Polaków to wybranie "Lewego" przez FIFĘ najlepszym piłkarzem na świecie. Prywatnie przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia. W domu czekają na niego żona Anna i dwie córki. Wybitny piłkarz, utalentowany sportowiec Robert Lewandowski cieszy się w Polsce dużą sympatią. Od najmłodszych lat udowadnia, że upór w towarzystwie talentu i zapału może przynieść niebywałe efekty. Sezon 2019/2020, Lewandowski z Bayernem rozpoczął 3 sierpnia 2019, spotkaniem o Superpuchar Niemiec z Borussią Dortmund. Dla drużyny BVB był to pierwszy od 2014 zdobyty tytuł. 6 sierpnia 2019 zdobył dwie bramki zapewniając drużynie remis w meczu 1. kolejki Bundesligi z Herhą BSC. 18 września 2019 Lewandowski zdobył swoją 200. bramkę w barwach Bayernu Monachium. Wydarzenie odbiło się głośnym echem w świecie sportu. Oprócz niego tę barierę przekroczyło tylko dwóch zawodników. Polak został też pierwszym zawodnikiem w historii Bayernu Monachium, który strzelał gole w każdym z sześciu pierwszych spotkań sezonu Bundesligi. Robert Lewandowski urodził się Warszawie, skąd wyszły jego pierwsze kroki w kierunku sportu. Lewandowski wspiera wiele inicjatyw społecznych i charytatywnych Wraz z żoną bierze udział w akcji Szlachetna Paczka, a także wspiera finały Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W 2020 małżeństwo przekazało 500 tys. złotych na rzecz Centrum Zdrowia Dziecka, a w 2020 darowiznę w wysokości miliona euro na rzecz walki z pandemią COVID-19. Wychowywał się w sportowej rodzinie. Ojciec Krzysztof uprawiał judo i grał w piłkę nożną, a matka Iwona była siatkarką pierwszoligowego AZS Warszawa. Jego piłkarskim idolem był francuski piłkarz Thierry Henry. Oprócz piłki...