Syn najsłynniejszej polskiej restauratorki – Magdy Gessler – także zajmuje się gotowaniem. Tadeusz Müller podzielił się ostatnio przepisem na bardzo oryginalnego gołąbka. Zdziwicie się, jak go przygotowuje.

Kim jest Tadeusz Müller?

38-letni Tadeusz Müller jest synem słynnej polskiej restauratorki - Magdy Gessler. Tadeusz urodził się w Madrycie i jest owocem pierwszego małżeństwa gwiazdy z dziennikarzem niemieckiego „Der Spiegel" - Volkhartem Müllerem.

Mimo iż Tadeusz ukończył SWPS w Warszawie na kierunku psychologii klinicznej, na co dzień zajmuje się gotowaniem. Prowadzi własną restaurację meksykańską o nazwie Tapas Bar, jest autorem filmików kulinarnych oraz odpowiada za menu kilku najpopularniejszych restauracji w Warszawie.

Ostatnio Tadeusz podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube przepisem na nietypowego gołąbka. Jak go przygotowuje?

Zobacz także:

Przepis na gołąbka-giganta Tadeusza Müllera

Syn najsłynniejszej restauratorki w swoim programie „Z gruntu zdrowo" podzielił się oryginalnym przepisem na gołąbka. Tadeusz nie przygotowuje kilkunastu gołąbków, tylko jeden - ale za to gigantyczny. Jak on to robi?

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 1,7 kg ziemniaków
  • cebula
  • marchewka
  • pieczarki w ilości wedle uznania
  • boczniaki w ilości wedle uznania
  • kapusta kiszona w ilości wedle uznania
  • jajko
  • mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane w ilości wedle uznania
  • sól i pieprz
  • niewielka porcja włoszczyzny z kapustą

Przygotowanie:

  1. Obgotujcie kapustę pod przykryciem przez 20 minut.
  2. 1,2 kg ziemniaków zmiksujcie na papkę, a pozostałą część ugotujcie w osolonej wodzie.
  3. Tak otrzymaną masę odsączcie (płyn zachowajcie), a ugotowane ziemniaki zmiksujcie na gładko.
  4. Zblendujcie marchew z cebulą i podduście na patelni przez kilka chwil.
  5. Na oddzielnej patelni podsmażcie pokrojone grzyby do momentu odparowania większości wody.
  6. Połączcie w oddzielnej misce dwa rodzaje ziemniaków, marchew z cebulą, grzyby, jajko, mąkę lub płatki owsiane oraz posiekaną wcześniej kapustę kiszoną.
  7. Farszem nadziejcie kapustę, delikatnie rozdzielając jej liście.
  8. Głąb posiekajcie i dodajcie do farszu.
  9. Do środka kapusty włóżcie część masy i otulcie ją wewnętrznymi liśćmi.
  10. Na nich znów rozsmarujcie masę i otulcie całość.
  11. Powtarzajcie tę czynność, prawie do końca liści. Ostatnimi okryjcie gołąbka.
  12. Złapcie za przeciwległe końce ściereczki czy gazy, na której znajduje się nadziana kapusta i ściśle je zwiążcie.
  13. Zróbcie to samo z pozostałymi rogami.
  14. Na dnie dużego garnka umieśćcie porcję włoszczyzny oraz gigantyczny gołąbek.
  15. Całość zalejcie wodą do 3/4 wysokości naczynia, doprawcie solą i gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
  16. Gotowy gigantyczny gołąbek wyciągnijcie ostrożnie z garnka i rozwińcie gazę.
  17. Pokrójcie go na porcje, a każdą z nich podawajcie z ulubionym sosem.

Źródło: YouTube