Syn najsłynniejszej polskiej restauratorki – Magdy Gessler – także zajmuje się gotowaniem. Tadeusz Müller podzielił się ostatnio przepisem na bardzo oryginalnego gołąbka. Zdziwicie się, jak go przygotowuje.
Kim jest Tadeusz Müller?
38-letni Tadeusz Müller jest synem słynnej polskiej restauratorki - Magdy Gessler. Tadeusz urodził się w Madrycie i jest owocem pierwszego małżeństwa gwiazdy z dziennikarzem niemieckiego „Der Spiegel" - Volkhartem Müllerem.
Mimo iż Tadeusz ukończył SWPS w Warszawie na kierunku psychologii klinicznej, na co dzień zajmuje się gotowaniem. Prowadzi własną restaurację meksykańską o nazwie Tapas Bar, jest autorem filmików kulinarnych oraz odpowiada za menu kilku najpopularniejszych restauracji w Warszawie.
Ostatnio Tadeusz podzielił się ze swoimi obserwatorami na YouTube przepisem na nietypowego gołąbka. Jak go przygotowuje?
Zobacz także:
Przepis na gołąbka-giganta Tadeusza Müllera
Syn najsłynniejszej restauratorki w swoim programie „Z gruntu zdrowo" podzielił się oryginalnym przepisem na gołąbka. Tadeusz nie przygotowuje kilkunastu gołąbków, tylko jeden - ale za to gigantyczny. Jak on to robi?
Składniki:
- kapusta włoska
- 1,7 kg ziemniaków
- cebula
- marchewka
- pieczarki w ilości wedle uznania
- boczniaki w ilości wedle uznania
- kapusta kiszona w ilości wedle uznania
- jajko
- mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane w ilości wedle uznania
- sól i pieprz
- niewielka porcja włoszczyzny z kapustą
Przygotowanie:
- Obgotujcie kapustę pod przykryciem przez 20 minut.
- 1,2 kg ziemniaków zmiksujcie na papkę, a pozostałą część ugotujcie w osolonej wodzie.
- Tak otrzymaną masę odsączcie (płyn zachowajcie), a ugotowane ziemniaki zmiksujcie na gładko.
- Zblendujcie marchew z cebulą i podduście na patelni przez kilka chwil.
- Na oddzielnej patelni podsmażcie pokrojone grzyby do momentu odparowania większości wody.
- Połączcie w oddzielnej misce dwa rodzaje ziemniaków, marchew z cebulą, grzyby, jajko, mąkę lub płatki owsiane oraz posiekaną wcześniej kapustę kiszoną.
- Farszem nadziejcie kapustę, delikatnie rozdzielając jej liście.
- Głąb posiekajcie i dodajcie do farszu.
- Do środka kapusty włóżcie część masy i otulcie ją wewnętrznymi liśćmi.
- Na nich znów rozsmarujcie masę i otulcie całość.
- Powtarzajcie tę czynność, prawie do końca liści. Ostatnimi okryjcie gołąbka.
- Złapcie za przeciwległe końce ściereczki czy gazy, na której znajduje się nadziana kapusta i ściśle je zwiążcie.
- Zróbcie to samo z pozostałymi rogami.
- Na dnie dużego garnka umieśćcie porcję włoszczyzny oraz gigantyczny gołąbek.
- Całość zalejcie wodą do 3/4 wysokości naczynia, doprawcie solą i gotujcie pod przykryciem przez godzinę.
- Gotowy gigantyczny gołąbek wyciągnijcie ostrożnie z garnka i rozwińcie gazę.
- Pokrójcie go na porcje, a każdą z nich podawajcie z ulubionym sosem.
Źródło: YouTube